Friday, September 5, 2008

jom kita cari...

Lailatul Qadar merupakan satu malam yang mempunyai kelebihan lebih seribu bulan yang lain. Ini dapat kita lihat daripada apa yang telah dinukilkan oleh Allah di dalam al-Quran dalam surah al-Qadar. Begitu juga dengan apa yang telah diberitahukan oleh Rasulullah S.A.W dalam beberapa hadis yang sohih. Kita disuruh untuk menghidupkan malam lailatul qadar dan tidak membiarkannya berlalu begitu saja. Rasulullah S.A.W telah bersabda dalam hadis muttafaq ‘alaih daripada Abu Hurairah yang artinya : Sesiapa yang menghidupkan malam lailatul qadar penuh keimanan dan keikhlasan akan diampun baginya dosa yang telah lalu.

Menurut imam Fakhrurrazi bahwa Allah menyembunyikan malam lailatul qadar dari pengetahuan kita sebagaimana Dia menyembunyikan segala sesuatu yang lain. Dia menyembunyikan keredhaanNya pada setiap ketaatan sehingga timbul dalam diri kita keinginan untuk melakukan semua ketaatan atau ibadat itu. Begitu juga Dia menyembunyikan kemurkaanNya pada setiap perkara maksiat agar kita berhati-hati dan menjauhi segala maksiat dan tidak memilih antara dosa besar dan kecil untuk melakukannya kerana dosa kecil jika terus dilakukan secara berterusan akan menjadi dosa besar jika kita tidak bertaubat dan berusaha meninggalkannya. Dia menyembunyikan wali-waliNya agar manusia tidak terlalu bergantung kepada mereka dalam berdoa sebaliknya berusaha sendiri dengan penuh keikhlasan dalam berdoa untuk mendapatkan sesuatu daripadaNya kerana Allah menerima segala doa orang yang bersungguh-sungguh dan tidak mudah berputus asa. Dia menyembunyikan masa mustajab doa pada hari Jumaat supaya kita berusaha sepanjang harinya. Begitulah juga Allah menyembunyikan penerimaan taubat dan amalan yang telah dilakukan supaya kita sentiasa istiqamah dan ikhlas dalam beramal dan sentiasa bersegera dalam bertaubat. Demikianlah juga dengan penyembunyian malam lailatul qadar agar kita membesarkan dan menghidupkan keseluruhan malam Ramadhan dalam mendekatkan diri kepadaNya bukan hanya sekadar menunggu malam lailatu qadar sahaja untuk beribadat dan berdoa. Tetapi inilah penyakit besar yang menimpa umat Islam yang menyebabkan malam-malam Ramadhan lesu kerana mereka hanya menanti malam yang dianggap malam lailatul qadar sahaja untuk beribadat. Kerana mengejar kelebihan lailatul qadar yang mana kita tidak mengetahui masanya yang tertentu menyebabkan kita terlepas dengan kelebihan Ramadhan itu sendiri yang hanya datang setahun sekali.

Antara tanda-tanda dalam mengetahui malam lailatul qadar adalah berdasarkan beberapa hadis di bawah :

1. Abi Ibnu Ka’ab telah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda mengenai lailatul qadar yang artinya : Sesungguhnya matahari yang keluar pada hari itu tidak begitu bercahaya (suram). - Hadis riwayat imam Muslim dalam kitab puasa -

2. Telah diriwayatkan daripada Nabi S.A.W bahawa baginda telah bersabda yang artinya : Sesungguhnya tanda-tanda lailatul qadar, bahawa malamnya bersih suci seolah-olah padanya bulan yang bersinar, tenang sunyi, tidak sejuk padanya dan tidak panas, tiada ruang bagi bintang untuk timbul sehingga subuh, dan sesungguhnya tanda-tandanya matahari pada paginya terbit sama tiada baginya cahaya seperti bulan malam purnama tidak membenarkan untuk syaitan keluar bersamanya pada hari itu. - Hadis riwayat imam Ahmad dengan isnad jayyid daripada Ibadah bin As-Somit -

3. Dalam Mu’jam At-Tobarani Al-Kabir daripada Waailah bin Al-Asqa’ daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Malam lailatul qadar bersih, tidak sejuk, tidak panas, tidak berawan padanya, tidak hujan, tidak ada angin, tidak bersinar bintang dan daripada alamat siangnya terbit matahari dan tiada cahaya padanya(suram).

4. Telah meriwayat Al-Barraz dalam musnadnya daripada Ibn Abbas bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda yang artinya : Malam lailatul Qadar bersih tidak panas dan tidak pula sejuk.

Qadhi ‘Iyad telah mengatakan ada dua pendapat mengenai matahari yang terbit tanpa cahaya iaitu:

1) Ia merupakan tanda penciptaan Allah SWT.
2) Menunjukkan bahawa kerana terlalu banyak para malaikat yang berzikir kepada Allah pada malamnya dan mereka turun ke bumi yang menyebabkan sayap-sayap dan tubuh mereka yang halus menutupi dan menghalangi matahari dan cahayanya.


Daripada hadis-hadis di atas bolehlah kita buat kesimpulan bahawa antara tanda-tanda lailatul qadar ialah :

a. Pada malamnya keadaan bersih dengan cuaca tidak sejuk dan tidak pula panas.

b. Malamnya tenang yang mana terang dan angin tidak bertiup sebagaimana biasa dan awan agak nipis.

c. Malamnya tidak turun hujan dan bintang pula tidak bercahaya seolah-olah tidak timbul.

d. Pada siangnya pula matahari terbit dalam keadaan suram.

kemeriahan ramadhan.......

makin aku besar nie... rasa makin jauh aku tnggal benda2 yg sepatutnya aku wat..... nie yg buatkan rndu zaman dok hostel..... dulu, bila smpai bulan posa ja otomatik aku bebai.... mana xnya... bkak posa n sahur confirm dah x sama macam kat umah... pastue kena wajib naik surau wat tadarus n tarawikh, weekend plak qiamullail, kadang2 da tazkirah lagi, kuliah subuh, magrib...... malam2 b4 tidoq kena hafal surah as-sajadah ngan surah al-mulk... kekadang smpai busan la kna follow menda nie suma. besala nama pown budak nakai.....

cerita bab hostel, penah gak time dekat raya aku bawk balik mercun... hoho memandangkan mmber aku n abg aku mmg pengedar mercun yg agk bejaya so depa bg aku mercun bola n ketupat wat mengisi masa lapang kat hostel. hoho~ mercon nie kalo kena tgn mau besepai gak pa... dgq bunyi pown da takot... n one nite, aku n mmber2 aku naik surau awai kononnya nak hampaq sejadah... tp sebenaqnya p blkg skola saja nak test power... sekali meletop perrgggh!!! tp adegan tue tekantoi bila abg senior aku yg melepak situ nmpak kami.. apa lagi ngan telekung ttp muka tnggal bijik mata terus cabot.. untill now depa xtaw kot..


but now, i'm really miss that momment. skang mana da org guide dah... suma dah besar n wat hal masing2.... aku pown sama... bila xdek guide nie makin pnjang lew taring aku... nak back macam dulu? susah dah kot... kena high spirit... sebab tue kot rasa jiwa empty skang nie... xdek pengisian apa2... suma atas inisiatif sndiri...

havoc betol smbutan ramadhan dulu2... skang yg aku sempat pown tarawikh ja... tue pown belubang2 g.... nak khatam al-quran da x smpat.. alahai sedeynya..... tp dah x tepikir nak wat keja nakai camtue dah... nampak buruk sgt pangai aku....

everything was totally changed... same like me....
skang masa aku byk isi ngan notebook, lepak ngan kekawan, handphone, study, tidoq, makan smpai cezen aku pnggil aku gemok. dulu penah tepikir bahgianya dpt hdup senang macam skang... tp rupanya kemeriahan ramadhan dulu2 jugak yg aku nak...


so to all muslim, aku ucapkan salam ramadhan.... luangkan lebih masa2 camnie ngan muhasabah diri balik, tngkatkan amal ibadah... da la masa nie setan2 suma da xdak... jihad ngan nafsu ja... kalo rasa x ble p... mybe da penghalang between kita ngan DIA. macam aku yg byk lalai da nie...
jgn biakan ramdhan berakhir without apa2 pengisian... x mngkin kita jmpak lagi next ramadhan... wallahualam...

sekian kuliah subuh aku...

Thursday, September 4, 2008

TEST!! TEST!! TEST!!

HOw busy this week.. semalam baru jew anta assignment research sal intel tue... alhamdulillah... lega ati aku... arinie plak kena wat presentation sal tue.... mmg cantek kami nye schedule... pagi presentation, petang test OM, malam test HR, pagi esok plak test STAT.... aduhai.... unstop lak tue... mao migrain seminggu pa... hahaha camna pown kena teruskan...

jumaat ble balik umah milah... hehu~

Wednesday, September 3, 2008

appreciate la kawan..........

masa nie la aku flashback balik... betol kata sorg sahabat aku.... kenapa aku suka sgt tolong kawan? apa yg dia penah buat utk kita? dgr cam selfish tapi kali nie bnda tue betol2 kena batang hdung den!!!! hnya sebab 1 kesalahan kecik terus aku di blame smpai apa yg aku wat dia x nmpak....





that nite tgh rncak besembang ngan mmber2 aku sal assignment tetiba dia call n nangis kat aku.. panic giler tetambah memalam nie... rupanya dia stuck kat sharp atas sebab masalah dia sndiri..... imagine perasaan aku time tue... kat kawasan kilang! dlam ati aku xdek apa2 yg aku riso except keselamatan dia. wat mat2 bangla serang dia... mana nak lari??? n that time aku juz nampak sorg sahabat aku nie.. merangkap x-boy dia utk aku begantung harap... tp sorg sahabat aku da menghalang cozz x elok mntak tlong sbb da xd kaitan... aku mmg gelabah bewak dah.. sapa yg blh aku tolong skang??? YAALLAH... tetiba tingat sorg mmber yg aku knl tp x bape close yg stay area2 sini.. terus aku call n mntak tolong. malu jgn cakap la.... tp tepaksa tebalkan muka demi kawan aku sorg nie... n alhamdulillah dia setuju. bila aku call mmber yg ditimpa masalah, she still crying. it's really2 pressure me! i have to do something to save her! dah byk halangan Alhamdulillah dia selamat smpai.. muka beseri plak aku tgk. n masa tue baru la hati aku da tenang... thx God for everything.... n i thought every problem was settled.... bt juz now she blame me for 1 mistake... i told her x-boy bout her story.. dia ckp aku x jaga maruah dia.....



betapa kecewanya hati aku... gila kecewa!!!!!!! apa plhn yg aku ada masa tue? kalo dh time tue aku lepak dia n only him da moto.. at least aku leh beharap selfish tol mmber aku neh!! smpei ati kata aku x jg maruah dia... kalo aku x jg lantak la ang duduk tecongok kat depan kilang tue baru padan ngan muka......







i really hate her!!!!! pas nie xtaw la camna ak nak bawak kwan balik ngan dia. mmg da xdek perasaan.

usia bumi kita.......

Just to share...............

Takutnya sempat ke kita nie ?

a) Mengikut hadith, umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun...sekarang sudah 1439 =426 + 13 tahun hijrah... daripada ini kita ketahui kita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi.. Jikalau ini benar, bumi akan kiamat pada tahun 2066

b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumi yang menghala ke bumi.. Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akan melanggar bumi pada tahun 2014. Amerika akan cuba untuk menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket... Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi... Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi.. Dan planet ini lebih besar daripada bumi... Jikalau ini benar, dunia akan musnah pada tahun 2065....

c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007... Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022,disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa... . Dan hadith mengatakan bahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamat pada hari Nabi Isa wafat.. Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada tahun 2062... Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066....

Wallahu'alam...

Semua ini telah dikaji... Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun...Kita telah berada di bumi ini selama 1439 tahun... Cubalah anda kirakan sendiri... Beribadatlah wahai umat-umat Islam sekalian... Sampaikanlah mesej ini kepada semua kenalan Islam anda... Semoga saudara-saudari sekalian akan mendapat rahmat ALLAH S.W.T...

Tuesday, September 2, 2008

inilah sahabat.....

balik dr titi hayun baru aku pasan rantai aku tetinggal kat dalam beg cezen aku... aku dah agak dah... aku xmao bukak rntai tue tp si nazri merepek2 takot hlg la menda la... last2 dia bawak balik kulim... hampeh tol... da 2 malam dok mmpi rntai tue... bukan per da sentimental value cket.... aku cita kat nazri then nazri plak story kat mmber2 dia... last2 buyut sponsor diri nak anta. aku of course la x bagi... dah la budak tue nak balik perliz tp ketegaq jangan cakap la... katanya nak tebus dosa ngan aku... hahaha mamat tue???

keja dia mmg suka carik pasal ngan aku. kadang2 menyampah tp bila dia x join skali busan plak... adehhh!!!~

alkisahnya pagi tue dia da roger nak kuar kul2 pas zohor. so aku kena smpai awal tapi bas plak xdak. so aku soh dia pas jew kat mmber aku. tp dia kata dan jmpak.... in my side.. confirm x sempat... tgk2 kul 3 baru betolak.... angin apa agaknya mamat sorg nie... geram betoi.... da smpai kolej ak tnggu depan pagar tetiba dia call bagitau da tesilap smpai kat yan....

aku sepaptutnya dah expect menda nie akan jadi.. berat ati aku tp xkan nak soh dia patah balik. tgk langit mendung semacam. bulan posa plak tue...


me: ang balik la sana buyut... tp aku amanahkan betul2... jaga rantai tue cam nyawa sndiri....

buyut: lorhhh ang tnggu ct... 10 mnt g aku smpai... dok wat ayat sedih pa neh!!!

me: woooiiii aku tue riso kat ang. sdah la nak balik jaoh. x payah galak nak patah balik. semalam nak sgt hntaq... aku dah ka x payah!!! ketegaq!!!!!

buyut: rilek... ang tnggu situ stgi aku smpai...


tut...tutt... da letak phone... aku da panas ati... nazri plak masok campor... aku da malas layan....aku marah gak nazri tp nak blame dia 100% pown x ble.... aku taw dia nye tjuan nak tolong aku tp skang aku plak yg susah ati sebab dah susahkan dia.....


10 mnt kendian dah smpai dpn pagaq. mao tekejot berok aku... tp smpai mmg terok kena merepek... geram lar...

sembang pown x smpai 5 mnt... aku xmao susahkan depa dah pasnie....
huhuhu but thx God... dpt balik rantai aku...
i'm really appreciate what he done for me tp pasnie jgn arap!!!!!

hooo yay!!!

special thx to my dear fwenz that teach me how to do this. hehehehe then to all my fwenz... welcome to my blog. harap dpt byk info kat sini... beta baru je nak kenal2 ngan menda alah nie. kalo rasa salah plz tegor... hue~

ermm... its time for me to be radical... lalalalala~ njoy my blog!!!