Sunday, January 31, 2010

DUGAAN........!

minggu nie planning xmau balik tapi tetiba makcik mesej cakap nk balik kampung so aku pon tukar plan..

da besau panjang cezen aku sorg nie. akmal harris. tapi pangai huh sama ja. da 6 taon. da makin pandai cakap. xpa la....

arinie sabtu. pagi bawak mak and makcik p market. dalam keta depa da tegur keta aku tayar bunyi pelik. yala aku da merungut aritu tapi mak maca kurang peduli nie da naik and rasa sndiri baru dia sedar. huhuhu malu tau bunyi nie. pas antar dpa balik aku mntak permission p workshop. mak aku bagi so aku blah plak p kola ketil. antar keta petang baru siap. aku tinggalkan dulu.

dalam kul 3 aku teringat yang aku nak p expo kat baling. dengar citer da jual kasut crocs. aku mmg sedang mencarik skang so ingat nak p ushar2... tapi bayangkan dok dalam umah pon rasa membahang xkan nak kuar ngan moto. keta aku masuk workshop... keta balong?? that's not good idea. keta makcik?? ohhh tidak.... las2 beranikan diri mntak keta balong. ngan senang ati dia bagi permission. cuma dia cuak cket aku nie pandai ke bwk keta xdek power stereng... ek elleh dulu blaja keta stereng besa gak... huhuhu so aku ngan adik pompuan aku beciap... amal da merengek2 nak ikut aku wat muka poyo... woo jatuh la saham bawak budak.. hahahaha

bawak sekerat da bau cam hanget semacam ja. ku da stat cuak... hah sebelum tue memang x dinafikan sgt susah nk bawak keta sekor nie. adui aii... smpai kat kompleks sukan aku benti sat nak cek tpi enjin terus mati.... then adik aku perasan yg enjin da bekepul2 asap. alamak panik la gak. terus ku kol balong tapi kena marah plak. hampeh betol... dia bawak xdek hal tetiba turn aku rosak macam2. dah la panas kena merepek camtue plak bengang siot!!! dah menda nak jadik nak wat camna. las2 dia soh aku lepak situ 1 jam before dia smpai. huh nyampah3x!!!

adik aku blah p kedai carik minum while ak jaga keta. da sekat sejam aku try bukak rupa2nya air kering kontang. td aku da cek temp tgk metre dia ok ja pon. at same time abg aku da smpai. haaa ayaq kering!! nie keta ang awat x cek sndiri. huh dia wt muka macho ja cek keta... da isi ayaq (kebetulan aku park depan surau) baru perasan da benda bocor. abang aku p beli plak. 5 lebih baru siap. mak dah kol soh balik. uncle workshop pon ckp keta da siap. tnggu aku amik ja. pecut balik pas repair. mak da tnggu depan umah. hah crocs ke mana apa kemana... huhuhu

makcik xdek p umah makteh. aku amik ati tnya napa mak x join.

mak: betuah punya anak. aku tnggu nie nak bekalkan nasik la. nak banyak mana.
me: hah yaka.... tie boleh wat sndiri pa... hehehehe

tue la mak aku. marah2 pon concern ngan anak2... da bekemas aku kol balong rupa2nya dia da kat kola ketil soh aku drive ketta dia p sna tukar.... ciap2 suma bekal aku letak kat kusyen sebelah driver. bawak laju gak memandangkan abang aku pantang gak tnggu org. dalam dok follow bontot keta org tetiba dia brek mengejut. sekali aku n nasik2 tebang. waaaaa....... nasik daging kawan2 aku jatuh tmpah kena karpet abang aku!!! bala gila la aku... sedih lagi la mak aku bekal penat2 aku tumpahkan... atas karpet keta balong... aduhaiii..... sedih + bengang + panik + risau suma ada becampur2...

smpai kat workshop abang aku smpai. dia amik helmet nak letak dalam keta.

me : aaaa balong... (abg ku da nak bukak pintu da kalih ke arah aku)
him: apa???
me: aaaa........... adui...

dia pndang dalam keta lama macam da boleh agak something..... aku da mengelabah kat blkg dia.. dia pndang aku lama...

him: ang watpa...... kat keta aku...

hahaha lama dia tnya aku mmg menggelabah nak cakap x lepas. las2 dia gelak ja... aku pon gelak sama tutup gugup. pas explain dia senyum ja... YAALLAH... ini balong aku yang sangat budiman... dia x marah ka? knpa dia senyum ja... las2 dia kata xpa balik dia nk cuci.. malu plak cuci kat workshop nie.. aku just say sori. xtau nak watpa dah...


huhuhuhu nasib kurang menyebelahi aku kali nie. da la terbang 200 repair keta (claim kat mak balik) penat pon penat macam wat keja sesia ja. huhuhuhu...

xpa len kali aku akan carik balik crocs tue... hehehehe

Sunday, January 24, 2010

aku manusia tak sempurna...........

seriously..... i don't know whether this issue are allowed or not.... tapi kenapa xleh plak kan... nie luahan rasa hati aku. yes... i'm totally happy with my life kat sini, ramai kekawan yg giler2 sporting and so on. camner nak cakap but better aku straight to the point.

baru tadi time class english, madam da bagi latihan bebanyak soh setlekan dalam class. byk gak ku x paham. memula ku discuss ngan mmber tetiba madam da warning pe yg x paham ask her don't dare to ask friends. so terus deal ngan dia. tapi masalahnya bila mmber sekeliling aku.... sat2 balkis, sat2 balkis, nope!!! aku sgt x kisah nak panggil aku sebanyak mana pon. rasa popular la gak... hehehe tpi inside aku rasa... why always me? i'm not blaming others... pe menda x paham lecturer kat depan siap bagi kebenaran and why not guna kesempatan tue kan... depan blkg panggil aku. last2 mai jawapan explaination aku salah.. muehehehehe for me... it's learning process. aku silap aku sndiri... tpi bile menda aku gtaw depa pon salah cam x syok la kan. aku plak jadik segan.. ini yang aku sangat nak elakkan.. aku x kisah bila org tanya. pe aku paham tue aku cakap tapi nie la natijah.... nie bukan kali pertama... aku arap boleh elak menda2 camnie...

now people should realize. nie la aku. x sesempurna mana.. hahaha nie la aku...
cita tebaru skang nie bz la ngan class... poges health management x wat papa sgt.. jz amik contact number ja dulu nak masukkan dlm proposal... esok quiz account...

tingin nak beli crocs la... nak carik sepasang nnti... hehehehe

Thursday, January 21, 2010

health management program

nie salah satu dari program anjuran aku nye subject social marketing. kalo campaign tue aku under class assignment tp yang nie kena cooperate ngan class lagi 1. tpi cmpur tolak bahagi sume dalam 30 org je yg amik subject nie. aku pon x pasti kami boleh handle ke x event camnie...

unfortunate, semalam aku da plan nak shoping barang kat tesco then terus karoeke tapi tetiba apiz and effa da pesan soh join gak meeting malam. alamak.... ngan class pack semalam. 8 ppagi smpai 6 petang. mai petang aku dah monyok semacam sebab penat xtau nak cakap. balik umah pas makan aku tido. bangun smyang maghrib then smbung tido balik smpai ana kejut dlm kul 9. tue pon da merepek cozz aku x bangun. hahahaha nmpak sgt aku penat. dalam mamai2 ana gitau pas meeting terus p tesco. aiyark!!! mampu ke aku nak drive nie... serius letih... warr~ tapi da mmber mengharap gagah jugak la...

kat meeting 1 hal. jnji kul 9, 9.30 pon xdek sapa mai lagi. aku da mmg ngantuk mula nak bengang. da stat meeting mula lantik exco2... hurmmm... aku dpt jwtan yg sesuai... exco publisiti. hua3x ala2 PR la. in case camnie aku bangga ngan musuh aku si apiz sebab planning dia bg jwtn sesuai ngan jiwa aku. tpi keja berlambak-lambak la plak..... eh bukan berlambak tpi macam complicated... tpi gang2 aku cam bes gak. rahime, azril, n intan. n of course my beloved2 fwens kat sebelah aku gak...

antara keja2 kami nanti kena call milo untuk dpatkan mnuman pecuma, deal ngan Hospital untk mntak depa participate, wat poster, blood donation, medical check-up. pastu p MAKNA lagi mnta depa participate n sponsor la paper patut, wat banner utk advertise and kol la mana2 media utk publish pogem nie. aku rasa KOSMO je kot yg boleh tpi akan try la carik....

set! abis meeting 11 lebih gak terus ke karoeke. aku amik 3 lagu ja cozz memang kurang mood nak melalak lebih2... alahai jmpak balik ngn gang2 meting. hahahaha x kisah la. tapi agak enjoy la... kat2 kul 2 baru smpai balik umah. fuh agak gila keja tapi xpala skali skala...

Wednesday, January 20, 2010

i'm gonna crazy!

da 1 pagi tp ku n mmber still betungkus lumus ciapkan asignment. sok pagi submit. 4 case study nak kena ciapkan 1 malam. pastue ngan laaw lagi. siang tdi pon mmg class pack nak break pon x sempat. makan pon macam da semput. MASYAALLAH.... nie la kehidupan degree yg aku kena hadap dalam 2 taon nie. fuh sangat memenatkan tp challenge myself! aku arap boleh betahan la even pala otak macam nak jam kekadang.

cam besa ari selasa pagi aku da clas besama ustat tesayang. mnggu nie pengalaman lain plak. time break tetiba ustat pndang aku (kebetulan ku dok dpn ckett) dia gitau aku soh jadik sorg elit. dia tnya paham ke idak... aku kureng pasti...

me: thinking outside the box ke ustat???
him: hah... kacau... kacau... (smbil geleng pala) -mmg trade mark dia camtue...
me: abih camna plak ustat?
him: boleh. jwpn tue da ok.. tp da lagi jwpn yg tepat. kamu kena berpakaian seperti golongan profesional... beli pakaian kat butik2, pakai kerongsang besar, jaga penampilan bla3x...
me: (sengih ja.... hehehehehehe) aku paling muka kat imah..
me: comot sgt ke aku arini?????
imah: (sengih jugak) hehehehehe

and aku paham balik pe sebenanya dia nk gtau aku. jaga penampilan. 1st impression org akn tgk apearance... aisey.. smpai ustat tegur... terok sgt ke aku.. hahahhaha no comment.


utk subject social marketing kami kena wat assignment utk create campaign2. fut dh pesan soh carik 1 campaign yg vouge and org x tepikir nak wat. menda tue...

me: watpa? pelacuran pondan? hahahaha nak gempak sgt...
friends: uit bes gak tue tpi da kempen ka?
me:payahnya... (otak mmg da mereng cket so x dpt bepikir tenang...)


member aku pas several list kempen2 yang dk mmg ada dlm malaysia nieh. budi bahasa, anti dadah, bahasa jiwa bangsa, jaga alam sekitar.... aiyark apa yang vouge nya aku pown x paham. mmber aku sebelah wat kempen sal plastik bag. menarik gak. hurmm.... aku stat brain storming...

breast cancer nye campaign boleh? x pon violence against women.. hehhehehe x sngka ramai mendengar suara lunak aku tue... trmasuk group lain.... and lastly sume mmber group aku stju. yeah!! breast cancer nye campaign. nnti pandai2 la carik agensi terlibat.

x sabar nak present. pakai reben kaler pink.. hohoho yaka???

3 projek assignment kena deal ngan org luar. HR inokom, PR department kat hospital abdul halim and MAKNA kat bedong. majlis kanser negara x silap... i like this challenge.

ngantok gila... dar~

Monday, January 18, 2010

is it wrong??????

i just realize something.... but only now!! xtau plak menyusahkan... hehehehe i always get an email from my friends. And i really love to read it coz it teach me a lot of things. tp masalah aku bila aku slalu peram emel2 tue. bila dah lama bbaru aku forward. skali forward mmg byk la.... hehehehe saper yg dapat tue paham sndiri la. and i've got some positive and negative comment. yg positive ALHAMDULILLAH.... tp yg negative tue agak x best la rasa.... and i'm so sorry for that. i will never repeat my mistake again... tapi... arrrrggghhh sedih la terima.... war~ am i made some mistake... huk3x....


sudah... malas pikir... terik cuaca skang... n perubahan kat aku betambah2 la sebab skin aku agak sensitif... pesan aku kat kekawan.... mnum la bebanyak... and also mandi jgn lupa... hehehehe

actually agak moody skang. nak menaip pon langsung da x semangat. i will stop sending an email for a while.... aduhai.......

Sunday, January 17, 2010

weekend

wahau.... i'm back... sedey gak cuti kat umah xdek coverage... but it's okey.
i've good & bad news.... mana 1 nak citer dulu... hurmmm...

bad news is i'm back in my little home sweet home here... huhuhu so bermula balik penyeksaan aku. kekadang rasa cam nak quit jer la... mmg challenge se challenge nya la amik degree nie. dulu 1st masuk macam da well prepared la kan tp sebenanya x. n masalah aku skang ec borang loan pown x lepas g. mmber2 ku yg len da bejaya apply tgu sign surat pejanjian ja. aku????
nasib loan mak aku ada lagi cket2... cket la x banyak... huhuhuhu

& good news is... ALHAMDULILLAH bisnes perfume aku bejalan smooth ja... hehehehe rezki ALLAH nak bagi kan... pesan makcik smpan duit 2 nnti ruling yg tue je mudah n baru nmpak untung. n pendapat dia sgt la beguna. sush gak memula nak attract customer nie... ngok jgk kepala otak wat marketing planning smpai sorg lecturer aku da pnggil aku hot girl sebab jual menda alah tue. hahahaha

balik kg baru2 nie aku bwk balik perfume tue & tepikir... why not mntak tolong sibling aku yg ramei2 kat umah tue. kan ke lagi mudah???? hahahha then ku suruh adik pompuan aku yg kemaruk keja kilang smntara tnggu result. som... kptsn sgt2 positive.. dok esok da pakat tempah. n aku kena mntak tlong makcik aku pos stok baru...

& just now also tetiba abang aku ketuk pintu umah sewa aku & mntak 1 set pefume laki utk mmber dia. sebab xdek 1 set ku bagi suma yg ada. hahahaha bahaginya cium bau duit kan... lalalala~ & balong mntak lagi 1 set utk test market kat kilang dia... aku sangat2 bersyukur... rezki ALLAH kat mana2... asal pandai carik peluang jer...

hehehehe sedikit ANNOUNCEMENT!!!!!
sapa rasa diri kureng harum meh pesan perfume kat aku. origin dari egypt tp bukan bau mnyak atar k. international punye bau n confirm boleh bawak semayang sebab halal. 1 botol RM10 jew... alamak aku ptt browse gmbar dia kan... nanti2 la.... stok abis...
hehehe bukan tipu tp aku pon sgt bekenan ngan smell dia. sgt manis & memikat. botol besar cket dri 1 drop. x cayer??? kol me la k. hehehe nak 1 set ada utk men, women & unisex. 1 set 6 btol. kalo pandai jek aku dpt la diskau hrga kawan2... hahahaha tp kawan patot tolong kawan nak maju. bayar lebih sgt dialu2kan...

sok stat class... hadui... penat eden.. tp semangat mau ada! yeah chaiyok3x

Wednesday, January 13, 2010

i've got sick

unfortunate... I've got sick today. it is the worst thing.dahla aku x boleh catch up lagi subject akaun then tetiba x sihat camnie... agak merugikan sebenanya. tp x nafikan semalam mmg tersangat busy. bout 2am bru aku betol2 boleh letak kepala & rehat dalam erti kata yg sebena2benanya. bgn pagi dah rasa lain. hdung pon asyik berair je. huhu dlm class plak air-cond lagi la...

then when i came back to home da rasa seram sejuk. tp xdek la demam mana pon. lebih pada selsema. pas anta mmber ku ke class ku terus gerak ke UK. mem kat situ tanya no matrik lama time diploma pown ku da sgt blur. tepaksa kol ana tnya. huhu malu plak tp kepala aku sgt berat n xdapat nk pikir papa. dpt MC trus drive balik n tidor... doc bagi ubat flu yg paling kuat. tp ku x la ngantok sgt pon.. las2 tgk la ku blh maintain dpn notebook nie plak. hehehehe

tpi nie da rasa chat cket compare tadi. baru smlm ngungkit ngan mmber ku ngan keja2 yg x penah sudah. ku kata kalo boleh pengsan sat tue la matlamat utama aku. pengsan... hahaha tp demam plak yg dapat..

i hope that i can get well soon. ngan mmber clas pon kenal x abih lagi so rugi betol awal2 sem da MC nie. memalukan ja... n hope gak body aku boleh cope ngan degree nye style yg lebih aggressive. hohohoho

semalam.... as usual class CTU aku slalu dikenakan. baru 2x class dia. cam last week aku beting ngan ustaz tue KFC and last2 ku kalah. seb jgk dia x mntak kan. hahahaha tpi aku rasa aku di pihak yg benar.

masa kejadian tue ngah discuss sal kaum2 peribumi di malaysia n dia tnya bebudak clas sape asal kedah. dengan bangganya ku hand's up. aku disoal nama kaum peribumi di kedah. ku jawab negrito. nie base on pembacaan aku aritu kat berita harian. kaum kat air panas ulu legong tue sebenanya satu2nya kaum peribumi negrito yg wujud kat malaysia. tapi dia cakap kensui. aku mati2 defend jawapan aku smpai ajak beting. tpi bila tanya mmber ku betol la cakap ustat tue. aiya.... tpi dia jnis sempoi.. mmg rilek p class dia. byk sembang hal politik. hehehe

mnggu nie plak dia dscuss sal pembakaran gereja2 di malaysia yg belaku skang.. sapa yg besalah... org melayukah???? ntah no comment tpi bila fut sebut nama aku soh bagi pendapat... MASYAALLAH.... sat2 nama aku kena panggil bg pendapat. dekat 10x gak smpai aku x senang duduk. serius aku x amik pot sgt isu2 nie tapi pas insiden tue stat semalam aku da cuba memahami apa kes yg belaku sebenanya....

penggunaan kalimah ALLAH oleh pihak kristian nie... nak komen lebih pown ku budak lagi rasa.
tp isu nie x penah diperdebatkan pon kat Mesir eventhough kalimah ALLAH nie digunakan oleh kaum nasrani dan kristian kat sana. bagus la kan depa guna nama ALLAH... macam depa mengaku kewujudan DIA la... it is good... tp kalo depa wat nie utk nak salahguna... x elok la... aku pown marah... tp kes bakar2 gereja nie macam ada dalang plak ka.... nak pecah belahkan keharmonian bangsa... hurmmm... jgn la insiden 13 mei berulang balik.... Malaysia dah ckup terancam ngan macam2 masalah kalo isu kaum n agama nie dibesar2 kan lagi alamatnya.... lingkup la...

Monday, January 11, 2010

it's really2 weird...

dalam sibuk2 ngan class & study sometimes belaku gak insiden2 yg x dapat nak dijelaskan ngan terperinci... huhuhu petang tadi dah agak lewat nak masuk clas social marketing carik parking kat blakang C xdek so nak park ja kat pusat islam.. smpai selekoh ku perasan da sorg mamat nak melintas so ku stop keta. dia pon stop jalan so aku nak jalan tpi dia main2 halang ngan kaki. eh pe kejadah budak nie. nmpak muka macam junior ja...

dah smpai PI parking that boy follow kat blkg. he said sorry so we just let it go tpi bila aku nak lock pntu dia bukak pntu keta blkg.. ehhh nie mmg da betol2 melebeh! ku sound gak x payah wat pangai pelik2 camnie. nak tkotkan org ka? he seems so weird.. gelak2 lagi then msk masjid. eh budak nie main2 betol....

after 2 hours after we finish our lcture, one of my classmate jmpak nk jadik kami nye housemate. ngah dscus2 tue tetiba ku pasan budak yg sama naik tngga n bejalan ke arah aku. menda member ku ckp ku da x dgr because my eyes only fokus with that guy. bila dia perasan aku terus dia ttup muka n lari trun balik tangga. x smpat nak kejar. bejalan ke tmpat parking ku da rasa something & it's really2 happen. tayar keta pancit. CEH!!! memula mcm cuak giler ngan budak tue. tp nak tduh xdek proof. so ku kol mmber2 laki ku mntk tolong. sejam jgk behempas pulas setlekan. ntahla pe cita sebenar yg berlaku di sebalik suma nie tp mmber ku da tegor yg tayar keta mmg da terok pown. dah patut ditukar... i just accept what they saying.

& i'm not sure boleh cam ke x mamat tue kalo jmpak balik.. tpi kebetulan yg seperti terancang kan.. jeng3x... hahahaha

Sunday, January 10, 2010

money problem

hard life now... aku just depend kat duit poket sndiri n from my family tp mcm x bape ckp je kan.. bil, umah sewa, duit makan, poket... warggghh aku cnfirm stress bila pkir... n solution nya 1 ja... keja...

my auntie da bagi job jadik ejen perfume from egypt. yg penting bau tahan n boleh bawak semayang. very nice smell. n ngah tnggu job dri tokey kedai kain aku tue.. huhuhu x dapt pown xpa. skang besyukur la at least ku da income cket masuk poket.

tingat zman lepas spm aritue... mak aku lngsung x bagi aku peluang utk bedikari n try to find job. sedih... so skang agak kurang pengalaman compare ngan other members. tp skang adik pompuan aku sng plak dpt permission. xpala.... huhuhu

Saturday, January 9, 2010

i'm really back here

I hope that i can always been here. minat tue sgt membuak2 nak share so many things in here tp usaha tue kureng. so bila dah pakai broadband baru nie maybe boleh kot. Hurm.... dah hampir dewasa da skang and someimes i'm still acting like a kid. hahaha susah nak buang tabiat tmbah2 tabiat buruk nie....

Alhamdulillah aku gak da masuk fasa baru dalam 2010 nie. da jadik student degree dah pon. memula rasa macam amik degree is much easier than diploma tapi minggu first aku da stat pening. there are so many things that i have to face and settle. alamak!!!!! mana nak kena amik subject accounting lagi. subject yg paling saya kurang suka!!! tp tepaksa la n aku sgt2 berusaha utk memahami apa itu account. benci itu tanda sayang. aku sayang account. hahahaha kurang ikhlas di situ.

besides, da banyak projek nak kena deal, HR function, kena deal ngan part 6 ntah wat apa projek ntah nnti da stat ku cita detail.

yang pastinya study kali nie aku kena give as much effort as i can. itu janji aku pada mak. and also makcik. malu aku ngan makcik bila janji aku hampeh kan. jatuh ego. hehehe and also promise with myslf. for m future. hehehe