Monday, May 31, 2010

me... here... in class

CSC class from 9-1pm.... wahhhhh!!! so bored lorh...
baru terase seksanya wat intersession nie... dulu ingatkan lagi mudah sebab just cover 2 subject... but now...huhuhu

perhaps... i have to be positive.... yeap... take it as challenge..
peraaan aku skang... no feeling at all...
lecturer ngah prepare soalan test jap g...
me in here writing what inside my mind...
others?? YM... gossiping... nak facebooking x boleh...

wahhh!!! just got called from TM.. today I will get my streamyx line...
at last!!! hampir 2 bulan menunggu...
quite annoying depa nye service... janji 2 mnggu... tapi da jadik 2 bulan..
paperpon arinie hope bebudak tue smpai... cozz aku da kemas belakang umah & what so ever nak menyambut..
hakhakhak~

Saturday, May 29, 2010

perihal kisah aku

ermmm... xdek story nak share malam nie...
tadi ke CS, beli stationary...
pe nak jadik... nak kata aku makan2 brg2 aku nie x pulak...
tapi asyik hilang dri pencil case...
huhuhu mana letak ntah...
talking bout study...
bosan jugak ngadap subject yg sama sebulan nie...
CSC, TQM.. adoi aiii...
sok plak 6 jam class TQM...
hope boleh cope la...

pengguguran bayi....


wooo... da jadik isu utama skang kes nie...
tadi tetiba gatal tgn tgk video pengguguran haram...
wahhh!!! insaf sesangat! even x penah alami...
pe nak jadik bebudak skang???
seronok sangat ngan nikmat dunia nie...
org2 politik... toksah dok kalut sangat ngan isu2 lompat party nie...
xdek maknanya... anak2 remaja dah makin hilang pedoman...
ade hampa kesah??? (aku da stat melalut)
bangga sangat org join party depa...
aku support kempen kami prihatin neh!!!
tiap kali dgr lagu dia otomatik badan aku meremang semacam...
hati pon sayu je...
org yg wat apa perasaan dia eh?
Wallahualam....

harap kesedaran tue smpai bagi org2 yg terasa nak wat camtue...
da telanjur carik la inisiatif lain utk tidak terus wat dosa besar...

aku terharu....


cita lama... saja bangkitkan dalam blog nie...
terharu.... kenapa???
diiktiraf dalam group JUR...
hape sangat la group nie kan... dahla x femes...
hahahaha aku... bunga dikelilingi kumbang!!!

x... bukan sebab tue aku teharu...
sahabat... yeap... that's it!!!

Friday, May 28, 2010

back from village..

kembali balik ke rumah sewa... awal dari besa sebabnya kena ciapkan report TQM nye subject. kalo kat umah harem nak bukak buku. hehehe ttapi tadi liat betol nak betolak. mak aku sat2 kejut aku tanya balik bila.. yela tido siang. huhu time nie ja nak rest pon. aku asyik postpon... kalo x pagi, larut ke pas jumaat, larut smpai ke petang. mak aku da ciap2 nak p mengaji. aku just cakap satgi aku carik dia kat class ngaji tue tapi katanya da tukar... alamak... aku pas bangun tido.. dia da ciap wangi2... hahaha x kisah la.. salam peluk cium gak... benda yang da jarang aku tnggal 2 3 taon nie. kalo x sblm nie liat je nak peluk cium mak aku kan... thehehehe...

da smpai sini sahabat kulim ajak lepak sana plak... aduhai... malas nak melepak ngan depa sebenanya... hahaha bukan malas pe... nak gerak ke sana yg maleh nya. kalo da jmpak x ingat dunia da... so tgk la mood aku cane. g pon aku dpt bita cousin aku da bepunya!! hampeh x roger aku. wat senyap eh... tnggu2....

aku bukan cuai...

For the second time… handphone aku jatuh lagi… tapi nasib still in my side, ada yg berhati mulia kembalikan… ALHAMDULILLAH…. Sangat2 besyukur tapi xtau smpai bila nasib akan setia ngan aku.. hurmmm…. Cakap pasal kecuaian… adakah aku cuai?????
Nope I am not!!! Absolutely disagree with that statement coz I know it earlier… that’s my weakness & it really make me feel so damn!! (apa aku merepek ntah)
Yeap aku tau kelemahan aku tapi aku xkan penah admit that statement. Sebabnya aku perlukan sokongan moral, motivation!! Asyik komplen jam mg aku akan stay pada stage yg sama. Cuba motivate cket… baru la padan.. hahahaha…

Hurmm… sbulan dua yang lepas, aku da lupa apa aku wat tapi hari tue sangat2 busy ngan class & other commitment. Smpai2 depan umah tetiba mmber aku kol no celcom aku.

He: Qis da hilang handset kan?
Me: hah? (bunyi agak bising so x bapa clear)
He: ……handset….. (ntah x paham menda dia ckp)
Me: eh apa nie? Kenapa? Tadi kata sebok… awatnya??? (aku da stat hot. Merepek apa la mamat nie dalam kita dok penat2 nie
He: ada pompuan kol kata jmpak hndset…
Me: cakap ngan qis ka sapa nie? Salah nombor?? (how dungu I am..)
He: YaALLAH… henset jatuh kan??
Me: mana ada!!! Ada ni haaa…… (ku belek beg tapi x jmpak da) hah yala2 xdek dlm beg.. alamak sori2 mmg x perasan. So how hah??
He: kol no maxis tue balik… dah2 busy nie. Bye…

Alamak… macam mana boleh jatuh dari beg plak tue. Hurmm… x sengaja la kot kalut sangat. Hehehe tapi cian mmber aku tue explain dalam dia kalut2 pon. Thanks to him. & u know what… oleh kerana telampau busy… aku kol girl tue soh hold dulu handphone aku (mmg aku pngil hndphone even people around me call it handset xtau kenapa) smpai malam sebab byk agenda lain yg tnggu. Uhuhu unfortunate sesampai umah dia baru perasan housemate dia sorg tue mmber aku time plkn dulu tapi x close ja.. petunjuk ALLAH…. Tapi besyukur sangat betemu ngan org yg mulia ati cam depa.. huhuhu thanks beb!!!

Nie yang second time teman mak aku ke pasar pagi. Malas drive so p ngan moto ja. Hari tue ntah napa slalunya aku wears jeans (mudah letak barang, poket banyak) tapi ari tue aku decide malas bawak wallet, bawak handphone aku ja, aku pakai track, tshirt and selipar crocs ja. Smpai sana mak aku tetiba beli banyak barang plak kan.. set cawan plak dia nak angkut. Hurmm… xdek la susah mana, barang basah dalam raga, mak pegang set tue then stop sat kedai potostat coz my mom da hal cket. Aku amik time tue utk belek2 mesej kat hp aku. Smpai mak aku terus masuk poket without di’zip’ and terus blah… tapi x smpai 50M aku perasan hp aku da tadak dalam poket.. Alamakkk!!! Siot betol!!! Terus patah balik n follow the road that I past just now but I cant found it. Mak aku da merepek kata aku careless… of course not mom!!! Aku masuk poket tadi. Tap mak cakap suar nie poket licin… ok…. Sekali ja then aku terus ajak mak aku balik… perasaan aku time tue… sama macam hilang motor time keja.. no feeling at all… ada keyakinan that someone will call me after this to gve back my stuff. Mak aku diam ja tapi sekali sekala dgr jugak dia merepek… sabar2 kabar baik akan menyusul mak… anakmu ini yakin…
HP celcom aku bunyi… tgk2 ana kol… awat plak??

She: ang hilang hnset ka?
Me: ha jmpak dah ka? Tmpat tadi?
She: part panjang kan? Ang kol dia balik. Dia ngah tnggu…
Me: ok2 thanks!!!

ALHAMDULILLAH…. As I’m imagine… hp tue balik jugak kat tuan dia. Seronok sangat.. uhuhu thanks to the kind girl….

Aku penah hilang wallet, moto, HP 2x…. semuanya dikembalikan in good condition except motor… kena curik malam, pagi RELA jmpak tapi da nazak… but I’m glad I found it back… wallet plak orang hantar sampai umah. Sebabnya ada gambar arwah abah dalam wallet aku & org yg jmpak plak kebetulan kawan arwah. Kebetulan kan…& ketiga2 barang tue masa hilang hati aku x bedebar2… my body not shaking & I can accept the situation in calm.. ntah… 6 sense sama kot @ keyakinan aku yg sebabkan barang tue balik… yg pastinya semua tue kerja ALLAH…

Skang aku x pasti samaada nasib akan masih besama2 aku pasnie. Sebabnya x semua dapat tuah macam aku..

Kalo sesiapa cakap aku cuai pasnie aku xkan ngaku dah… cakapla x sengaja… soh aku lebih behati2… motivate la sahabat ampa yg kurang pandai kawal barang nie… hehehe

my weekend

Bercuti kat kampong lagi mnggu nie… x serik2.. hahaha las week sebok konvo this week balik lagi atas pemintaan mak. Yala keta wat hal plak. Laz week da bonet belakang wat hal jam xleh tutup. Nasib la time tue aku da smpai umah kalo x balik kampong ngan bonet tenganga… aiyark!! At first balong soh bawak keta dia dah aku ngadu bonet still bemasalah… wah abang aku mmg pandai carik masalah… keta dia tue nama je dia tapi mak aku yg banyak nolong. Bawak mak aku jenjalan ngan keta tue pon belom g then soh aku bawak balik kampus.. cayaq abih aku nye kolera telinga nnti.. uhuhu… better balik ngan keadaan uzur nie ja…

& now here I am.. kat kampong dah. Mak soh balong tengok2 tapi balong soh anta kedai ja. Aduhai mana la aku tau nak anta mana so akhirnya aku decide kedai encik adi tue kat kola ketil.. tue pon mak yang gesa kalo x aku biaq ja bonet cenggitu.. hehehe thanks mom u always concern on me even I’m not that good. Huhuhuhu

Rupa2nya…. Menda hah mamat tue cakap… da menda patah la kat bonet keta tue so kena welding balik n bla3x…. da bole ttp tapi tiap kali bukak bonet tue kena tahan ngan tangan… amboi berat aih!! Depa nye kedai taleh welding so I have to find another workshop… aduh!! Aku da rasa malas. Mata pon susah nak bukak cozz cuaca terik.. mak ajak carik kasut skolah utk adik aku jap so ikut ja dulu. then ushar2 kedai papa patut… otw balik mak ajak beli cat umah.. aik!!! Nak cat baru ke?? Lalalala~ aku bab2 cenggini mmg gemor sesangat. Ahahaha patut la tadi beria2 tnjuk aku 1 umah yg cat cantik.. ada agenda rupanya… hehehe

2 kedai kuar masuk akhirnya dcide gak color pilihan… coklat n carrot milk. Okey la tau kan… then terus balik umah… lalalala~

Ooppss pasal bonet tue… mak aku gesa gak soh aku repair terus… saying betul mak ngan keta arwah abah nie.. hmmm tapi aku malas lagi. Sebabnya kedai welding aku xtau.. nnti mntak tolong mmber class la.. xpon ein… xpon balong… errrr… xpa2 nnti aku decide!

tentang aku...

Hurrmmm… sama ada aku peduli atau x ‘seseorang’ ini tau aku ber’komen’ pasal dia aku x kisah. Yang aku nak kisah & tertarik adalah his judgment bout me. Very2 interesting to be discuss here. Sebenarnya aku tertanya… is that every inch of our attitude can be showed at face???? Wajah menjelaskan segala-galanya…. Is it true?? Kalo kat tempat aku sndiri… aku hanya boleh cakap… boleh la setakat main tembak kan… 1st impression… tapi ada lagi yang lebih power kot. Hahaha & aku tabik hormat kepada “seseorang” nie… taleh cakap lebih2… ini cukup…

Sebenarnya aku kurang berkenan kalo ada orang yg judge orang nie. In my perception, luar dalam sangat2 bebeza. I’m not that lucky person that he mention about. Ntah… sangat susah nak mention kat cnie perhaps, I have no reason to share all about.

Ermm… cket info… orang cakap aku antara insan btuah da license, boleh drive & have car with me. Yeap its true betuahnya aku… orang cakap gak aku nie anak manja… tiap2 mnggu balik kamun bekepi bawah ketiak mak.. yeap betul la jugak tue…

The truth is… I make it for the sake of my family. Yeah I admit ada jgak utk kepentingan diri aku tapi most important thing, my family… they in the 1st place. Sebab tue aku x malu menyusahkan family aku kekadang. Lalalalala~ love them so much…

Anak yang baik!!!!! X.. aku antara black sheep dalam family aku. Seriously… Ron anak kesayangan.. hahaha sorry ter mention his name. tapi yeap.. until now I realize that I’m not a good one. Really2 truly2 absolutely2 not!!.. ngee….

Wednesday, May 26, 2010

convocation memories....

pejam celik pejam celik... kalo dulu aku sgt kelam kabot menghandle & meng"spend time utk ari konvo now aku boleh la tarik nafas lega. everything is settle now... fuh.. kelam kabut gak sebenanya...
alkisahnya.....

planning mak n balong will join the club. & balong plak release his "new" car so xdek masalah la nak jalan jauh. time kat umah khmis tue aku n mak aku mmg da brainwash adik aku soh stay umah. of course la nie majlis formal yg membosankan kang bebal ke apa susah plak. budak 12 taon ke bawah mmg x dibenarkan masuk dalam dewan tue. my cousin pon aku da roger and abang amy pon aku da cancelkan stay ngan dia. kesian la coz he hve family to take care of.

memula adik bongsu aku cam da boleh digest my mom will leave her. tapi berat ati gak nengok dia x bapa sihat. esoknya ada kem solat plak. stat pagi jumaat dia da stat menangis da. mak aku da berat ati so tepaksa lepaskan aku n abang aku n sorang adik pompuan aku temankan. agak sedih la cozz aku sgt2 beharap mak aku boleh tgk aku naik stage amik skroll tapi camne pon diam je la. nak bolak kul 3, kul 230 baru aku prepare barang2..... bukan nak memberontak tapi berat ati. n keadaan aku time tue pon x bapa chat. abang aku pon. so dia bawak bestfriend dia sorg utk jadik second driver. aku mmg x bapa daya dah kot.

so mula la journey kami berempat. behenti kat tapah ja x sebab lapaq sangat then terus gerak smpai sg buloh sebelom dijmput oleh cousin aku. mmber aku yg bertiga plak dah lama smpai n melepak kat hotel. atas jasa cousin aku gak. hehehe baik betol cousin aku sorg nie kan... smpai2 x smpat rehat dia bawak makan & terus ke jamming studio. kat sana i met someone.... hehehe at first aku jmpak da bekenan because he show me his warm smile. sangat2 menarik...

he: jom tengok tv...
me: tengok citer apa tue??

pas aku tanya automatically he comes to me & grab my hand! biaq betoi mamat nie... berani betoi. tapi aku layan ja.. da umo dia pon around 5 taon. hahahahaha what a cute little boy!! love him so much. macam2 benda dia besembang and aku pon galak melayan. honestly he looks like Amal. melayan cakap dia wat aku yg penat gla2 nie hilang camtue ja. haha kan bagus da anak comel & petah camnie... oopsss da tebabas... x lama pas tue kami balik. berat ati nk tnggal tapi nak wat cane.... dia bawak plak ke uptown... jalan2 tgk barang tapi x banyak. smpai dlm kul 10 lebih kebanyakan gerai baru nk bukak. aku da stat penat balik. badan melekit2 mintak dimandikan. aku ajak semua balik then my cousin nak jmpak mmber dia sat coz da hal... k i can consider that.. dia ajak kuar minum pon aku da malas sebabnya PENATTTTT!!!!!

smpai tetiso aku dlam keta. bgn2 terus rasa panas semacam. angin x elok aku da smpai.... miskol my cousin soh cepat2. x smpai 5 minit dia smpai. nasib baik paham!!! muka aku da macam kanibal lapar org ha.. huh geram sebab penat. thats all. ein ngusik muka masam pon aku da x boleh nak gelak da....

smpai2 umah mmber dia (pmpuan) terus aku mndi sepuas-puasnya. pastue baru la otak aku rasa rest cket n boleh pkir normal... sembang2 kejap ngan tuan umah then aku tido. sok pagi kena bangun awal...

530 da bangun mndi, besiap. kul 6 da get ready nak turun bawah. ein smpai kami terus betolak ke hotel newton tue. plan nak betolak sama2 ngan mmber2. 4 bijik keta besama tapi yg smpai 3 bijik jer. aini hilang ntah sesat mana. hehehe katanya keta aku laju x smpat kejar. tp smpat jgk la dia smpai...

dalam sebok2 menunggu daftar tue nyembang dulu ngan mmber2 lama. then terus amik tempat beratur....

seriously.... at 1st i entering that hall dada terasa sangat sakit. menahan tangis.. coz i wish if my mom was here with me. even aku nye pointer x gempak mana tapi perasaan tue still ada. sebak beb!! hurmm... dpat tmpat duduk besembang2 ngan mmber sebelah hlangkan nervous.

fuhh!! for the 1st time join istiadat nie. menarik... tapi lama betol cozz ramai dpt skroll. no aku aja da 803. & im just thinking, patut la ramai penganggur kan... yang grad saja melambak2, job opportunities boleh dibilang. so nasib aku cena nie? xpa yg pnting abihkan degree dulu.. hehehe

kaki sangat sakit n lenguh. heels nie mmg wat aku bebal. yala nak bejalan bukan main payah.. at last smpai my turn sempat gak besalam ngan beliau datuk pahlawan. hehehe pas abih suma2 aku terus kuar carik adik aku n my mmber. masa tue muka aku da stat cemberut balik. macam nak kaki ayam ja. mmg sgt lenguh. mmber2 plak sat2 panggil begambar. tepaksa tahan perasaan. abang and cousin aku plak belom smpai. cepat2 setelkan keja n terus balik ke parking. masuk2 keta terus buang kasut. aduhhhh!!! sengal sgt rasa kaki nie. macam nie watpa aku nak susahkan badan. kesian betol... huhuhu


aku pandang sijil2 aku... nie la hasil penat lelah 3 taon even x sehebat mana. but im proud of it. imagine if my father still here mesti dia jgk antara yg sibuk melihat n besama2 smbut kejayaan aku..

hurmm... balik rehat then balik ke ipoh. umah makcik. before that sempat melepak ngan adik petama aku yg stay kat cheras. ke ipoh pon sama hal penat. smpai2 tgk makcik dah prepare makan. pehhh!!! masa ditunggu lagi. hahahaha sama2 ngadap then melayan sepupu aku si amal sorg nie. pangai x ubah2 even taon depan da nak stat skolah... mmg amal nie sgt mirip ngan budak aku jmpak semalam. sgt2 sama even perangai n muka.. iksh3... sakan...

esok pagi, breakfast nasik lemak, ciap2 terus balik umah. rehat2 sembang terus tido smpai petang. tue pon nasib mak aku kejutkan.... nak balik umah sewa cam x larat sangat so aku wat decision betolak awal pagi esok ja...

fuh... the end!! actually ada cita2 tesorok lagi tpi xkan nak story suma kan... hahahaha

Wednesday, May 19, 2010

gotong royong amalan mulie.......

aku bukan pe... malu siot tgk belakang umah sewa aku nie. anaconda beranak pinak pon boleh x perasan. sangat semak... we are really concern bout the problem tpi lack of time nak kemas2 sume. ngan umah besawang bawang. aduh!!!! semak mata den nieh!!!

at last hari nie sume besatu ati nak ngemas sama2. yela pas encik2 TM melawat bebaru nie rasa nak buang hdung malu. hahahaha pas class tadi aku amik kesempatan tido sekejap hilanghkan lelah . tesedar bila dengar bising2 kat belakang. ( nak stat da la) terus bgn ngan x cuci muka suma terus becekak pinggang belakang umah tu... (amik mood katakan) hehehehe

segala lalang, parasit n sekufu dengannya bejaya dikorek2 buang, pokok2 serai aku trim daun bia gondol. segala smpah2 dikutip. fuh ngan 4 org workforce akhirnya lapang la belakang tue balik. jiran2 pon bagi sokongan padu dengan mempelawa plastik besaq wat letak smpah, tempat cuci longkang and so on & we are really apperciate that. bangga pon ada tgk hasil kerja sendiri kan.....


hurmm.... mmg penat but actually lama x exercise so best gak wat keja camnie skali skala kuarkan peluh. hohoho

heels is sucks!!!

cuti seminggu aritue belek2 buku adat istiadat konvokesyen.......
buntang bijik mata nmpak rules2 dia... aiyarkk!!!
antaranya baju kebangsaan yg tidak mendedahkan @ nipis... (should be no problem)
the worst rules was kasut bertumit tidak kurang dari 1 inch.......
hah sudah..... i hate heels!!! x comfort langsung ngan menda lah tue..

mom said "beli ja la yg biasa2 cukup. bukan nak pakai dah pastue smpan untuk konvo degree plak"

me said hahahahahahahaha (huhu)

ada ati nak pnjam until last nite. mmber ajak kuar aku ajak p tesco extra ushar2 kasot. hurmm very nice.. kedai siam nie ada lagi kat sini. even in term of quality agak hampeh tapi harga n design agak catchy so i choose to pick one shoes from there.
masa berkualiti aku tepaksa dihabiskan dgn 'menerai' variety of heels & wges smpai tuan kedai pon join skali even dia x paham sgt pe aku n mmber merepek. (siam piao)

& i surrender!! heels is suck! seriously!!! da la susah nak imbang badan yg slim nie. huhuhu lagi dah x besa aku rasa cam sengal & weird pon ada. but i have to.... dekat sejam melepak & mencuba at last!!!!!!

i found it!!!! hahahahaha xla cntik tpi just nice la. actually kaki aku boleh fit ngan mana2 kasut. x kata cantik k tpi x susah pon nak carik kasut sesuai ngan kaki nie tapi yg sesuai ngan jiwa rohani amat2lah susah!!!!! agak puas hati. harga pon worth so amik ja...

balik2 aku da try jalan ngan wges tue. mmber2 ngutuk kata aku jalan skema.. plak dah!! so i have to practise walk again. nak naik stage lagi nnti amik skroll.... cane kalo tetungging atas tu.... YaALLAH mntak dijauhkan. sungguh aku x sanggup!!! warrrgggghhhh!!!!! kenapa5!!!!! x boleh ke pompuan hidup tnpa heels???? sapa yg mencipta kasut bertumit nie mmg ngoks!!! x menepati ciri2 safety and also health!!!!!

Tuesday, May 18, 2010

konvokesyen & intersession

hehe i'm back after take a long rest. not rest actually but I AM DAMN BUSY!!!!!!!. Mood nak on9, huha3 pon da kureng. 24 hour is not enough for me & i really suffer with that. assignment, final paper yg agak tough papernya sometimes make me sick!! nasib ada akal fikiran waras lagi kalo x mmg da pi.......... hehehehe

cuti sem nie aku just enjoy one week to lepak2 kosong where the rest i have to continue my intersession. huh nak pikir hal diri sendiri pon rasa x sempat. serius!!!
after 1 week actually aku bertolak ke shah alam dengan bas!! for the firsttime. hahaha p ngan kawan2 then stay umah abang amy, my cousin. kali nie p untuk amik jubah konvo. sangat happening bila jumpak balik mmber2 lama time diploma. sakan begebang!! hiyah3x hohoho rndu zaman muda2 ngan kawan2 dulu. honestly x bapa comfort lagi ngan perubahan n kawan2 baru skang. so fast.......

& here i am!! continue with my study. sekali lagi.... x sabar nak tamatkan taon depan. & i really hope that i can cope with the new environment. huhuhu

next time aku story lain. nie mungkin permulaan...