Monday, May 9, 2011

seius ini memang keji

kadang-kadang manusia kena sedar supaya jangan bertindak melampaui batas.sebab kesabaran manusia lain ada hadnya..... macam mana nak tahu yang kau terkena penyakit keji ni???

1) bila kau hilang rasa rendah diri, hilang rasa hormat perasaan orang,
2) bila kau rasa diri terlampau perfectionist
3) bila kau rasa spontan je nak mengata nak mengutuk orang x de hadap kesopanan
4) bila kau asyik rasa nak memerintah, asyik rasa nak menyuruh orang senangkan keja kau yang simple mimple
5) sama keadaan dengan yang di atas2...


jangan nak perasan diri tu terlampau sempurna & mampu.... kau x layak apa2... belajar untuk berubah sebab aku rasa perangai kau makin keji.

Thursday, May 5, 2011

sapa gang aku lajak mai........

KENALI ANAK KEDUA......



1) ANAK MANJA IBU
sebab apa2pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. apa sikit ibu!!

2) ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia ajer yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGANG .. kemahuan dia kuat.. kalau buat sesuatu sungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..

3) TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia..

4) BERCINTA
Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban …

5) HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam2 hitamlah kalau putih …. putihlah ….degil tak boleh toleransi

6) HATI
No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka

7) BERDIKARI
very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TP mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) ..

8) ARAHAN
anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri

9) PEMAAF & caring
tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn bg diorg marah….kalau depa marah faham sajer lah

10) PAKAIAN
Nak ajer up to date…semua nak kemas....





1) nak kata manja... agak la sebab if lama melepet kat rumah sewa ni mesti rasa mengelupur sakit jiwa semua ada nak balik. masa tu aku sanggup cancel dating, sanggup drive memalam... sampai rumah makan terus makan nasik then dengar mak aku membebel gosip2 terbaru.... dimanjakan??? mungkin jugak... sebab aku pandai amik hati mak aku so nak ilmu nak kecek duit, nak beli baju baru, nak ajak shoping semua dalam poket... hehehehe

2) aku ketegaq??? biang betik!!!! kah3x... sikit tu ada la... tapi kalau mak aku yang cakap jarang la aku ketegaq.... kalau yang lain tu ada aku kesah????

3) yang ni sungguh serius.... memang sakit kepala kalau buat encik chef kecik hati sebab langsung xdek idea nak pujuk.... yang ni memang kasihan kepada si dia... selalunya aku akan buat lawak bodoh dan gelak sensorang time pujuk dia sampai la dia rasa kesian bagi la feedback balik. cis... kesian kan aku...


4) no komen... tanya orang yang bercinta dengan aku.


5) x pasti la... kadang2 goyah kadang2 tetap.. depend on situation kot...

6) haaa aku kurang suka orang tegur aku... so ada cara dia... macam mana??? adalaaaa....

7) berdikari mungkin... dulu masuk U, aku sensorang ke hospital buat med check up, jmpak penghulu, masuk PLKN kena buli, mak x datang melawat... sekarang adik aku nak medical check up, aku follow, aku smbang ngan doktor, aku jmpak penghulu tolong mntak cop bla3x..... yeap aku take care all my siblings.. aku create group "anak2 mak" dalam FB untuk siblings and aku sebagai admin.. hua3x


8) kat dapur mak aku suruh aku masak no hal tapi biar aku sensorang... kalau mak aku tegur satgi automatik aku masuk rumah tengok tv... da bagi keja bagi la aku yang setle kan.... hehehehe


9) xtau... aku x suka marah orang sebab kalau aku marah aku benci, kalau aku benci kang aku tak reti nak stat conversation balik...

10) aku sarung apa yang ada tapi pastikan pakaian aku berbau wangi, sudah berbasuh....

Monday, May 2, 2011

ada orang bercinta 'style'nya begini

minggu lepas... tengah sedap2 menonton TV entah cerita apa.... macam mana boleh terkeluar conversation between aku & sorang kawan aku...

her: ang tau pakwe aku ajak p pangkor 28hb *april* ni.. kita dok kalut exam ajak lepak plak..

me: pulak.... so??

her: mula2 aku macam berminat jugak... tapi pikiaq2 balik memang keja gila.... dah la 30hb final... nak seronok sat ja... nak sengsara tu lama sungguh la....

me: hahaha macam mana dia boleh tepikiaq macam tu...

her: dia da habis final... so plan ngan mmber dia nak rilek kat pangkor. mmber dia bawak awek, dia nak bawak la aku... bayangkan nak p petang 28, tengahari 29 balik. buat letih, buang duit... pulun nak ajak aku siap plan nak buat jadual study utk aku kat sana.. rela nak temankan aku study.

me: wakakakakaka~

her: aku ckp la susah.... dah p sana confirm2 la aku nak enjoy, xkan la aku nak dok tgk buku ja... camtu bek aku x payah p.. aku suruh dia p sorang ngan mmber dia xmau. nak ajak aku gak...

me: la... apa salahnya p dgn kawan2... awat dia jadi camtu??

her: dia takut la tu nnti aku buat macam tu kat dia jugak... aku p enjoy x bawak dia... aku siap pujuk kawan dia kata aku x kisah depa nak p tapi last2 semua cancel sebab dia xmau p...



*ooooowwwwhhhooooooooo.....................*

pembetulan ye pecinta2 tegar sekalian....boleh... tak salah ingat-mengingati sesama pakwe makwe ni tapi... kurang sesuai la pendekatan pecintaan mereka...

ini adalah satu konsep kesetiaan yang kurang kena pada tempatnya. okey... aku sangat2 puji tindakan pakwe dia sanggup nak buat schedule study, teman study segala bagai tapi friends is friends rite??? love is love!!!

da banyak program yang mereka2 ini janjikan bersama kawan2 tapi akhirnya kawan2 yang disappointed balik... sebabnya atas alasan partner xmau  join so malas nak join... come on la.... hidup awak bukan just bergantung pada kasih sayang pakwe... kamu ada kawan2 di sekeliling jugak...


perkara agak menjengkelkan pada pandangan aku jugak bila weekend awak nak picnic dengan pakwe, awak boleh bangun awal masak, beli barang2... tapi kalau hari lain.... x berasap la dapur tu kalau aku tak jenguk.... this is reality... x susah pun kalau awak cuba 1 semester sekali awak bangun awal masakkan untuk kawan2... generous gila aku rasa...

but 1 thing that I most salute you... awak memang seorang kawan yang baik... in term relationship... there's lot of things that you should repair.... cuba sesekali asingkan kawan2 dan pakwe... bergembira lah dengan ikhlas bersama kawan2 tanap merisaukan makian atau kemarahan dari pakwe awak... tak ajak join bukan bermakna kita lupa... tapi kadang2 kita perlukan sedikit ruang untuk bersama dengan yang tersayang yang lain...


1 hati bukan untuk satu makhluk sahaja... 1 hati terbuka untuk beratus, beriban, malah untuk berjutaan makhluk.... sharing is caring ye dak...

kenapa saya sayang rumah saya.... kenapa saya sayang rumah saya....

kenapa saya sayang rumah saya..... kenapa saya sayang rumah saya.....
habis first paper... managing change, duit da tinggal 2 ringgit dalam poket...
xde nafsu nak pegi ATM,
nafsu makan ada tapi malas menghantui...
so aku just lelapkan mata lupakan kelaparan yang ada...
tetiba.... *tenet..... (HP bunyik)


ron: woiii watpa tidoq??
me: baru abis paper la... letih... apahal.... *nada bengang.. tau dia tgh sedap2 kat kampung.
ron: bila plak paper??
me: selasa ni la... pa hal dowh???
ron: ni mak nak cakap...

mak: haa... buat apa??
me: tidoq la mak... letih peksa tadi..
mak: peksa plak selasa ni la?? xmau balik sat ka??
me: mana dan study mak...
mak: mak baru balik arau ambik som, ni ada macam2 kat rumah.. durian, pelam harum manis, tadi balong belanja dapat gaji beli ayam panggang...

me: mak ni..... ti xdak baru nak beli macam2... *harus la muka da sebik time ni..
mak: balik la sat... semua pakat ada kat rumah ni...
me: peksa la mak... nak study...
mak: balik sat sudah.. esok petang balik smbung study.
me: waaaaa... yala2 tnggu sat nak siap...

half an hour, angkat beg besar *baju nak basuh* bye2 kat aini stat enjin keta... terus blah... heheh mudah. nasib baik dah isi minyak banyak sampai hari tu...

balik rumah memang heaven la dengan makanan... macam mana orang x cakap aku ni membela perut kan...

so.... kenapa saya sayang rumah saya.... kenapa saya sayang rumah saya?????
SEBAB DIA BESTTTTT................

p/s: esok exam Project Management.... doakan yang tebaik.. aku harus tingkatkan pointer