Sunday, August 21, 2011

bila ramai manusia semakin hilang rasa belas kasihan

bahagianya rumah bila ada bayi sorang ni... walaupun kuat melalak tapi it's really great to see her cute face. bayi ada atas riba sekarang... hahahaha sila jangan jeles.

sedang mengira detik-detik terakhir di ipoh sebelum balik berhari raya di rumah dan InsyaAllah akan kembali bersama fami;y nanti untuk melawat baby sekali lagi.

terkesan jugak melihat baby akma... dia bertuah sebab kedatangan dia ke dunia ni sangat-sangat dialu-alukan dan dinanti. tak macam sesetengah bayi yang lahir-lahir je dah tercampak dalam lubang toilet, dalam baldi, dalam tong sampah majlis bandaraya... yang ditanam hidup-hidup pun ada...

para-para ibu bapa inilah antara ibu bapa paling malang dan rugi sekali di dunia dan akhirat.. takde nilai kasih sayang dan takda anak-anak yang akan mendoakan mereka di akhirat nanti...

janganlah kau cabut rasa sayang dalam diri hambaMu ini yaAllah.....




tengok si comel ni.... berani kamu nak bunuh???
sumber: pakcik google




sapa rasa terjenguk column aku ni rasa xmau bayi tu meh pm aku kat fb. aku jaga anak korang sampai jadik orang. InsyaAllah... (serius ini entry serius)

Thursday, August 18, 2011

let's help them

kadang-kadang kita rasa dunia ni macam tak adil tambah-tambah bila diuji. ujian yang sedikit dah panjang lebar kita mengeluh... tapi bila melihat ujian yang ditimpakan pada orang lain, baru kita sedar yang masalah kita ni tak seberapa dan betapa beruntungnya kita di dunia ni berbanding orang lain....

ini mungkin habuan bagi mereka tapi trust me, rahmat ALLAH di sebalik semua dugaan yang Allah turunkan untuk mereka memang tak terhingga. Allah uji kerana Allah sayang.semakin kita diuji semakin hampir Allah pada kita.

mari kita bantu mereka

Wednesday, August 17, 2011

boyish dan pink

entry kali ni klise sikit... entry ni wujud sebab aku rasa masih ramai lagi yang belum kenal aku dan jiwa aku sebenanya... tambah-tambah pulak skang ni makin ramai yang mengorat aku di FB... kah3x gila aku mencarut... mungkin tersampuk dengan badi cousin aku si nazri tu... tapi sedihnya yang mengorat beliau adalah kaum sejenis. kaum berlawanan takut nak dekat memandangkan muka beliau ibarat kasanova... kwang3x

aku sebenanya malas la sangat nak pukul canang kat fb tu yang aku dah ada relationship memandangkan masa aku declare aritu ramai yang melopong-melopong x pecaya si boyish sorang nih ada balak.... pastu terus fb aku macam kawasan perkuburan.... sunyik je xdek entertainment..... apa orang kapel dah x boleh kawan ke hahhhhh  choosy sangat... huk3x

kali ni aku nak bercerita dulu mengenai perangai aku...oleh sebab aku anak kedua dan abang aku sulung, so aku banyak mengikut jejak langkah dia time kecik-kecik. main rakit, polis sentri, tuju kasut, masuk hutan bagai... tambah-tambah pulak sepupu aku time tu ramaii...... dan unluckily semua lelaki jugak so apa lagi... kau randuk air parit kotor carik ikan laga aku pun join la kan.... so mungkin itulah yang agak merencatkan pertumbuhan mental aku sebagai seorang perempuan. cumanya...... mak aku x ikut sangat kehendak aku. bila time raya disarungnya baju kurung, dress, baju kembang ala-ala princess, kau bayangkan aku pakai dress paras lutut dengan rambut pendek macam jantan... arggghhhhh tapi time tu aku adek la meraung tak suka... still boleh accept sebab alah sikit sebanyak mesti ada perasaan nak melawa ye dak... hahahaha

cuma baru-baru ni aku kat ipoh ni belek-belek album lama ternampak 1 gambar time raya aku dengan cousin-cousin lelaki aku (sebelah mak) begrambar ramai-ramai. depa ada dalam 6 orang, aku sorang girl... yang tak tahannya depa pakai seluar n tshirt segak-segak, aku pon apa kurangnya, t-shirt jugak n suar dengan rambut pendek. cuma beza ketara aku nampak perempuan suar aku sorang kaler pink, dengan seketul rantai emas kat leher.... cihhhh nnti aku uploadkan gambar tu... hhahahahah


banyak baju-baju aku dulu kaler pink.. ntah kenapa mak aku geram gamaknya nak jadikan anak pompuan dia ni ala-ala princess tapi lasak sangat so ada kenan sikit-sikit pon jadik la.....

so... aku rasa until now aku still suka pink, even aku susah nak mengaku. perangai aku tetap boyish, aku tetap selesa berkawan dengan lelaki-lelaki sebab bagi aku mereka ini berjiwa mantap, tak cepat terasa, sembang lawak kasar pon hati masih kental berbanding wanita yang hatinya sensitif. termasuk aku... hahahahaha aku sorang emosi-emosi sudah.. kalau orang lain join emosi sekali jadik x best pulak ye dak????

ok tersedak sebentar.... ehemmmm!!!! sambung.... I love challenge, I hate sports!! tapi I love aktivity yang need a lot of energy + back to nature... I love hiking, jungle tracking, apa lagi ya... alah something yang boleh dekatkan aku dengan alam. tapi please jgn cakap dengan aku pasal bola sepak ke, takraw ke... bosan dowh!!!!! dulu time skolah aku jarang participate dlm extra kokurikulum... melainkan kadet polis dan kelab pecinta alam. itu sahaja.. sebab masa terluang aku habiskan aktiviti nakal di asrama... sesiapa yang stay hostel tapi takde pengalaman panjat pagar sekolah, lari belakang asrama, panjat pagar 2 layer memang hilang setengah dari kenikmatan dunia hostel.. hahahahah aku one of them... xdek buat jahat kuar meronggeng ke bagai xdek... bebudak zaman aku time tu tau nak seronok bukan nak seronok menggatal..

aku larikan basikal budak2 sekolah petang denagn member aku, pegi pekan pekena cendol atau ABC, then aku letak balik basikal tu kat tempat biasa. rakan subahat aku safinah... dia pon jadik orang dah skang... lepasan degree kimia industri dah keja elok dah... hahahahah sapa cakap budak nakal sekolah xkan bejaya dalam hidup?? mau usaha ja lebih... ehem3x mengkover diri sebenanya........

there's lot of fun that i'd really miss it. sangat rindukan suasana dulu-dulu... tapi sekarang zaman boyish aku da bekurang sikit tambah-tambah sejak ada balaks ni kan... berubah ke arah lebih macam anak dara... hahahahahaha

but several thing yang aku rasa agak loya nak follow perangai gigirl ni ialah tangkap gambar, pose ala-ala manja dengan mulut muncung kat cermin... pastu pandangan sisi, pastu pandangan mata galak, buat pipi kembung then tag dalam FB cakap "alamak saye dah makin gemuk lewwww" owhhh serius macam shit (bagi pandangan aku la) dan lain-lain lagi yang menunjukkan kegedikan melampau.. gediks manja sikit2 itu normal sebab kromosom aku still XX okey.......

bercerita mengenai pink lagi... aku x sedar sangat aku minat pink cuma aku banyak barang kaler pink secara tak sengaja... termasukla stokin tido belang-belang pink & putih yg tengah aku pakai sekarang....

cumanya yang lebih buat aku realize bila 1 day aku di pekan rabu alor setar... time tu aku nak beli beg anyam nak letak kain semayang. encik chef yang belanja... okey time tengah-tengah pilih aku teringat yang orang laki ni kalau pompuan suruh pilih antara 2 barang mesti depa akan cakap dua2 padan dengan sayang... ambik la mana-mana pon... then aku saja nak test mamat ni....tgk apa dia nak cakap... aku pegang beg anyam tu 1 kaler pink, 1 kaler biru (fav dia). di pihak aku sendiri sebenanya aku bekenan biru tu dah...

me: abang.. pilih mana yang cantik???

him: ermmm... pink tu cantik.

me:hah???

him: pink tu cantik. beli yang tu la...

me: errrrr.... okey..... kenapa pink ni??

him: awk kan suka kaler pink....

me: owhhh hehehehehe


tanpa pengakuan dia pon sedar aku banyak terbekenan kaler pink... hahahaha so ikut je la pilihan dia tanpa banyak songeh.... biru yang canti tadi pon dilupakan... ahahahahaha

sekian boyish dan pink........

Tuesday, August 16, 2011

homesick

nak mengadu kat encik chef pun keja dia busy memanjang..... aisshhhh sedih2... nak mengadu mak??? hah suara x keluar, meraung jadiknya nanti....

rasanya sejak dduk hostel start form 1, aku jarang sangat menyambut puasa sama-sama dengan family aku. bila makin dewasa ni komitmen makin bertambah-tambah, masa berkualiti bersama keluarga pulak makin berkurang..  sebenarnya dah 13 hari jadik orang ipoh ni baru 3x aku call rumah. tu pun masa mula-mula sampai.. bukan xmau call tapi sedih lah!!!!

then semalam mak call time aku tengah tido petang. terpisat-pisat jugak la baru sedar. mak cakap belum prepare apa-apa lagi untuk raya sebab nak prepare dengan aku.... tu dah buat aku sebak...

yang menambahkan lagi lemas perut aku ni (statement orang utara bila rasa betul-betul tak selesa) bila makcik bagitau kemungkinan aku kena extent lagi masa kat sini.... sebab risau baby ada masalah kena deliver hospital lagi so aku kena stay untuk jaga akmal... so tiket bas tu burn je....... 

saya rindu mak saya... saya rindu rumah saya.....


dan.... semalam entah apa mimpi tiba2 aku macam terdengar suara orang berbisik "ramadhan dah hampir ke penghujung" serius tak tipu... dan tgh2 tetido pun boleh terjaga....

aku banyak berpikir sekarang....... macam-macam hal... kalau la aku ada kekuatan untuk merubah semua ni...cuma berdoa ini bukan ramadhan terakhir untuk aku....... 

Monday, August 15, 2011

makin pandai jaga diri sendiri........

minggu lepas.... aku masih di ipoh, hanya aku, makcik yang sarat & si cilik akmal haris berusia 7 tahun. lepas bebuka selalunya memang kami akan tinggal pinggan mangkuk belum dicuci di sinki selesaikan magrib dulu yang makin hujung-hujung... so lepas semayang bagai aku ke gerak ke dapur kalau tak makcik dulu gerak harusla aku bersalah biar dia tengah sarat buat keja.... sekali sampai dapur terserempak makluk yang paling aku takuti di dalam dunia... sang lipan tengah merayap-rayap kat tepi dinding dapur... size kecik je tapi asal namanya lipan memang aku tak boleh cool down... adrenaline da sesak dalam body aku, peluh dah mercik bagai... tapi otak aku pikir, xdek sapa dalam rumah ni yang boleh jadik hero melainkan si pentakut lipan ni sendirik aigooooooo.... kenapa kamu muncul saat ini, terus aku gegas ke bilik air, dapatkan ridsect... dari jauh 15 inci gitu aku sembur

psstttttttt.......... sekali kau makin laju plak merayap!! arrrggghhhh

PELEPAPPPPPP!!!!!! selipar dapur yg aku pakai terus aku pijak. maka salam takziah untuk beliau........ innalillah.........


p/s: harus encik chef bangga kalau aku story hal ni ke dia....... tiada lagi histeria2 bila nampak lipan... kalau bapak dia.......... errrrrrrr..... maybe aku panggil bomba time tu... hahahahaha


semua benda nak dipolitikkan

belek mingguan malaysia semalam... rancak pak-pak menteri mengomen pasal kes pihak majlis jabatan agama penang melarang masjid atau surau-surau menguatkan bacaan al-quran.... kalau nak komen tak setuju takpa jugak tapi ni mesti komen-komen sangkut dengan parti pembangkang, politik bagai.... ikut hati nak je buat direct call kat pak-pak menteri ni and says "can you please shout your mouth!!!!!!"

sudah-sudah la... kes JAIS attack gereja nak merepek, kes ni nak merepek, semua benda nak politik2... kenapa...... ini la penyebabnya orang melayu berpecah belah. apa-apa masalah sebelum bagi apa-apa statement tambah-tambah tentang agama, bagi je la pada mereka-mereka yang arif... orang alim, mufti... sebab diorang-diorang ni la yang dekat dengan al-quran dan as-sunnah.. tanya pandangan depa then... kau nak come out dgn statement ok la kan..... ni tak refer apa terus hentam, rakyat yang x paham menda ikut mengeji, haru biru jadiknya.....

rakyat seharusnya bijak memilih.......

p/s: pandai pulak aku keluarkan isu politik... apa-apa pun rindu pulak kepada encik azizi a.k.a encik politik aku. if he's here maka sampai tersedak-sedak aku mendengarnya.... now he's gone... harap-harap nnti dia muncul balik


Sunday, August 14, 2011

jangan kerana dendam hilang orang tersayang.....

maaf la kalau semenjak dua menjak asyik post entry merapu-merapu pasal perasaan saja... kadang-kadang aku sangat tak faham dengan perangai kaum kau sendiri iaitu perempuan ni sendiri.......

for me simple, kalau seseorang tu boleh beri peluang dan cuba bawak kita ke jalan yang lebih elok kenapa kita tak boleh bagi peluang pada dia untuk enter to your world... x semestinya untuk terus jatuh cinta... jangan terlalu specific kan minda bila lelaki & perempuan bersahabat sewajibnya jatuh pada hukum bercinta... tak semestinya... sebab tu kebanyakannya kawan lelaki kamu, kamu jadikan spare part... that's not fair for them... dan bila sekali kamu terkena terus melenting tak tentu pasal...

jangan kerana ego, dendam kamu buat keputusan yang salah... sebab kadang-kadang mulut menipu. mulut kata benci tapi hati rasa sayang lagi........ kan.....

Saturday, August 13, 2011

hargai apa yang ada dari takda langsung........

buan-bulan puasa ni boleh masuk kategori pesta makanan ye dak.... daripada semewah-mewah restoran atau hotel sampaikan sekecik-kecik gerai semuanya bersaing dan dapatkan untung dan mostly nak attrack customer walaupun jual tauhu sumbat basi... ehhhh!!!

aku terkena dua hari lepas, dah mengidam tauhu sumbat singgah la beli kat bazar, sekali nak ngappp time berbuka bau dah masam, berair plak.... kempunan la aku dengan makcik aku.... so kepada peniaga-peniaga sekalian, takpa hari tu mood aku baik so aku x menyumpah2 orang (hehehehe) kadang-kadang kita tak perasan ye dak.... mungkin bukan salah makcik tu... tapi sebagai peniaga berpengalaman lain kali cek la dulu makanan yang dijual tu kan3x.........

orait berbalik kepada tujuan asal aku nak post entry kali ni...... oleh kerana bulan Ramadhan ni bulan untuk kutip untung, maka tukang-tukang masak lah antara umat paling sibuk di bulan posa ni... tak menang tangan nak prepare ingredients, lempar-lempar masuk kuali (errrkkk bunyi cam kotor je) masuk pinggan, hias2 hidang. letih tu... sama jugak la dengan encik chef aku sorang nih sampaikan aku ni ibarat malukut di tepi gantang... jadik awek terbiar dan kurang perhatian (adakah????)

sangat bosan... itu la dulu lagi aku dah pesan jangan terlalu manjakan aku dengan perhatian sebabnya bila jadik cenggini aku cepat cengeng.. (cepat sebak) ni la kes lelaki susah nak paham kenapa pompuan slalu nangis tanpa sebab.. hahahahah

sebenarnya aku paham ke"busy"an beliau den kepenatan beliau... balik-balik terus get rest, tak sempat sembang apa-apa dah terus tido sampai pagi esok, bangun p keja balik.... bila keja memang silent milent lah!!! that's his routine now.. tapi susah sangat nak adapt..... sebab tu kadang-kadang aku protes, time dia x busy then sembang aku pulak buat-buat busy padahal apa yang kau busy balkis oiiii.... busy menyetap dengan berangan je la kalau xde keja......

cuma...... semalam.. bila aku tengah rancak bersembang dengan makcik aku ntah topik apa sampai terbabas ke topik masak memasak... then she mention

she: tukang masak pon bulan-bulan posa ni lagi busy.. kesian... dugaan tu....

zapppppp!!!!!!!! terus aku rasa waaaarrrrrrrr betul la makcik.... then tetiba macam "owwwhhh balkis, kamu sudah bangun ke??? sebelum ni apa??? mengigau???"

hah macam tu....... hahahaha now aku dah realize, he always try hard to be with me tapi encik chef tetap encik chef, tetap manusia yang tidak sempurna..... penat-penat dia keja bukan p meronggeng ye dak.. patutnya aku appreciate & support bukan dengan merungut-rungut bagai.........

dan semalam selepas hampir 13 jam dia keja, balik-balik rumah kami text dalam sejam, I feel soooo..... sad... sedih kenapa ceq??? sedih sebab terharu, he still spend his time for me, layan aku merepek macam-macam hal, merungut itu ini, beliau pun merungut sakit betis banyak buat keja.... kesian... saya ingin lebih menghargai dia lepas ini.... errrrr bukan janji ya... nak cuba sebabnya aku tetap aku.... tak sempurna... hahahaha

p/s: kalau dah xde keja sangat bulan-bulan posa ni apa kata kita dekatkan diri dengan ibadah ye dak... xdek la mengadu bosan.

Thursday, August 11, 2011

hari ini kesabaran teruji..

mungkin cuaca panas membahang sama yang buatkan aku sedikit hangin tak tentu pasal hari ni.
everyday hari sekolah selalunya aku siapkan sepupu aku yang baru darjah 1 ni pukul 12pm sebabnya 1230 aku dah prepare hantar dia ke sekolah. tapi hari ni nampak banyak pulak ragamnya... dengan nak makan gula-gula dulu la.... nak tengok katun dulu..... dah paksa masuk bilik air main tembak air paip satu biik basah.. aku dah intefere nak tolong mandikan sekali dengan den basah.... ohhhhh ini perangai macam ni memang masuk kategori nakal tak bertempat ni... 


me: Amal basah lah kak ti!!! sudah la mandi sendiri senang. lambat padan muka!!! ( dammm!! agak kuat pntu aku tutup)

after few minutes...........


him: hah tengok ingat amal tak boleh mandi cepat ke..... (keluar2 bilik air terus lap2 badan) kali ni aku nak test sikit budak ni....

me: (without looking at him) hmmm yala tu... haaa tu semua baju ada dekat sofa. pakai la sendiri kalau dah hebat....

panas lagi rasanya hati aku ni... I want to see how much he can depend on himself.... grrrrrr....... then dia start pakai seluar sekolah dulu.... hah aku dah ajar dah pakai baju dulu kang senang nak masukkan baju dalam seluar... tap aku biarkan ja....

him: kak ti cepat la tolong butangkan seluar ni... tak boleh masuk ni.... (perut ke depan biasala tu...)

me: haiii dah kata hebat kan tadi.. buat la sendiri..... kak ti tak tolong pon xpa....

him: alaaa..... cepatla satgi lambat ke sekolah ni....

me: amal besiap la sendiri kak ti busy

him: cepat lah!!!!

me: mintak maaf dulu....

him: alaa... dah lambat ni nak kena apa lagi... seluar x boleh pakai ni...

me: mintak maaf dulu........

then muka dia dah macam tahan marah nak nangis semua ada..... hah tau pun.....

me: yala mai sini... kan kak ti cakap pakai baju dulu nnti senang.... (sambil pandang muka orang yang dah macam ayam tertean cuka... hehehehe)

him: apa tengok2!!! hish3x...

me: owhhh... gula-gula ni kenapa??? x boleh bukak?? mai kak ti tolong... 

ambik terus masuk mulut, then nampak emosi dia dah makin stabil..... lepas siapkan semua, tnggu rancangan upin & ipin sebelum ke sekolah.... 

him: kak ti, amal nak habiskan semua gula-gula ni boleh???

me: boleh... habiskan la....


p/s: itu reward yang tersirat sebenanya... sebabnya aku dah hukum dia secara tersirat dengan tak pedulikan dia sekejab... dengan anak-anak ni mudah.... marah macam mana pun selalunya sat je... kalau marah terlampau lama, pukul yang tak munasabah (maksud tak munasabah ni maknanya sampai lembik kau belasah) tu dah bukan mengajar anak namanya... tu melepaskan geram....... & it's not good for the child...

ewahhhhh menjadik tak theory aku??? lepas hantar ke sekolah, dalam kereta semua takde masalah... Alhamdulillah..........


Saturday, August 6, 2011

mak cik karipap

sejak di meru ni almost everyday akan ke bazar ramadan taman jati belakang rumah ni... memandangkan makcik aku pon dok tunggu masa je nak deliver memang aku bejalan pon sambil kepung dia sambil tangan mengusung juadah sebab risau ramai-ramai kang ada telanggar... Nauzubillah jauhkanla.... ala-ala bodyguard kan.... merangkap driver lagi, mengasuh cik akmal lagi yang giler ah nakal!!!

ok sambung cerita pasal makcik karipap.... ini bukan kes hantu makcik karipap maharaja lawak ni... tapi kes yang benar-benar berlaku di bazar tadi.

makcik da bagitau nak beli kuih dekat gerai sorang pakcik ni sebab kuih dia antara ter"best" kat bazar tu. so masa sampai tengah pilih-pilih kuih ada la sorang makcik ni masuk gerai yang sama. dengan suara yang ala-ala speaker volume tahap no 5

she: pakcik tolong kasik karipap 2 ringgit.

pakcik tu xdek reaction apa-apa... aku pandang je semacam kat makcik tu... dasyat suara dia tapi pakcik tu boleh tak dengar... aku nampak a plastik karipap tu dah ready dah siap-siap. boleh la aku tolong ambikkan tapi kena panjangkan la tangan sikit

she: eh pakcik ni tak layan aku pulak dah.... ni adik tolong ambikkan karipap 2 ringgit  (dia tegur pulak anak pakcik tu, sama jugak takde respon)


pun suara dia kuat jugak..... aku pun tak teragak-agak tolong la ambikkan karipap dua bungkus kasik kat dia

she: hah terima kasih dik. makcik ni asyik mintak dari tadi xde sape nak layan makcik. entah meniaga apa macam ni....

aku just gelak-gelak je la nak cover, then baru la sorang abang tu perasan terus tanya

he: ye kak nak kuih apa?

she: baru nak menyahut. yela akak ni nakkan karipap tu tapi adik ni hah yang melayan kamu menengok aje... ni karipap ni bagi lagi 1 bungkus, aku nak 3 ringgit lah.

terkulat-kulat brader tu melayan. aku dengan makcik dah tergelak-gelak bagai.. lawak la jugak. boleh tahan outspoken makcik sorang ni...

p/s: latih diri untuk cuba bersabar di bulan puasa ni... cuba-cuba lah. lagi 1, pada perokok tegar, ambik semangat ramadhan untuk kurangkan pencemaran kesihatan & udara...

queen sized

baru ja lepas tgk cerita ni kat diva universal tadik. tak sempat tengok ending sebabnya cik akmal tukar channel ke astro ceria. tapi memang nampak sangat manusia-manusia golongan berkulit putih ni sangat obses dengan bentuk badan yang kurus menawan.... especially golongan remaja. kalau teen yang berbadan besar sumpah x famous, jadik bahan ejekan pastu susah nak carik soulmate. diskriminasi kan......

adil ke kalau golongan berbadan besar ni dianggap sebagai bahan pelawak???? aku pon notice yang kalau golongan berbadan besar ni cukup susah nak carik pakaian yang sesuai. also pandangan sinis masyarakat yang lebih gemar jadikan golongan si kacak tampan yang memiliki badan sasa dan jelita rupawan yang body nya ala-ala jessica alba. adakah golongan-golongan ini yang dianggap seksi oleh masyarakat????


nope.... sebab stigma masyarakat ni tak sama... ada yang mengatakan kurus itu seksi.... tapi ada jugak yang mengatakan gemuk itu menggodakan....


kalau gang-gang mat salleh setuju kesempurnaan seseorang wanita itu melalui tubuh badan yang berbentuk ala-ala kerengga, lain pulak persepsi masyarakat di mauritania sebuah negara yang dekat-dekat dengan india. kaum lelaki kat sana pulak anggap perempuan gemuk itu seksi. pelik bebeno.....
kanak-kanak perempuan sejak kecik lagi dah dilatih untuk makan banyak terutama makanan berlemak, kaum-kaum ibu akan memaksa anak perempuan mereka makan dalam kuantiti yang banyak sampai kejong anak dara depa pon tak kisah, kalau terlampau makan, muntah, pas muntah sambung makan lagi... sebabnya anak-anak perempuan kan satu bebanan, so kaum ni sumbat makanan so bila anak depa gemuk banyak la peminat ye dak.... hehehehe macam-macam hal... tapi masalah la pulak bila dah terlampau gemuk ni macam-macam penyakit attack

INI........








INI...........




ATAU..........







kalau yang ni pulak????????





p/s: pertama yang paling penting adalah kesihatan yang baik kan......
kedua pulak.......yang penting hati dan perasaan ye dak!!!!!! biar cantik di hati baru cantik pada pandangan mata....

ku perasan something

dua tiga menjak ni dahla aku makin jarang post new update... kalau ada pon macam dah tak se'best' dulu je rasa.. hahaha walhal xdek sapa peduli pon ye dak....

itu sahaja ya...

entah kenapa aku rasa yang ini istimewa.....

jarang dah aku update pasal encik chef kan.... kali ni gatal plak tangan aku nak tulis pasal si dia.... hahahaha

dah setaon lebih kenal ni... before kapel serius dugaan memang terlampau banyak, asal baik sikit ja gaduh sampaikan aku fedap... tapi lepas kapel ni macam ok la... nak gaduh pon benda remeh2 saja. malas nak betekak lama-lama sebab rasa x best kan bla gaduh. letak ego di sebelah dan cuba untuk bersabar...

sebenarnya aku nak share one story that make me feel comfortable with him..... orang yang kenal aku sapa tau la sehebat & sekencang mana pon aku merepek meraban, tau hati aku terlebih fragile dan kuat menangis... letih nangis, bengang nangis, sakit nangis, tgk cita hindustan pon nangis jugak.... it's out of control.... kadang rasa nak sepak diri sendiri 4 5 das kan tapi x baik seksa diri sendiri...

kes ni berlaku dah lama masa aku baru kapel dengan encik chef. aku x pasti aku dah update kisah ni tapi memamng buat aku nak gelak & tesengih sorang-sorang bila pikir balik.

i've got fight with my friends, kawan aku ni jenis kaki serkap jarang. ikut hadap je nak attack tapi prosedur nak bertanya tu xda. bangang kan... so lepas buat perangai dengan aku memang aku pon hangin, moody bagai... da jadik habit (time dulu saja) buat apa kena report sama bos besar yakni encik chef. aku baru otw ke paking amik kereta tapi aku da mesej beliau aku kat rumah dah sebab da lewat malas nak berjawab segala... tapi x kusangka dia akan kol, aku ignore pon dok kol2x lagi... harus la da kantoi. last2 bila aku jawab still kat parking, suara dia da bunyik x puas hati, dia just cakap, xpa........ balik dulu elok2...


sampai kat rumah sewa aku kol balik nak escape ourself from any trouble n misunderstanding..

me: baru sampai rumah... sori tipu sebab ada masalah dgn ________ tadi

him: ooo yaka... so bila ada problem stat menipu la??

me: bukan macam tu...

him: habis tu...

me: apa masalahnya dari class nak balik x sampai 5 minit. yg bekira ni kenapa...

him: yes memang dekat tapi kalau jadik apa2 macam mana??? kalau lambat cakap lambat, buat apa nak menipu

me: dahla orang ada masalah kenapa nak tambah lagi......
then terus aku melalak tak hengat, xdek la sampai meraung bagai tapi memang aku rasa teraniaya gila. x boleh dah nak bercakap dan hanya menangis.

him: eh3x awat ni..... dah2 jangan macam ni... kenapa ni...

hah tau pon mengelabah... kah3x but honestly memang spontan berlaku. aku dah x dapat control emosi aku bila sorang kawan aku dah pedajalkan aku.... but yang sweetnya bila beliau mengelabah x hengat pastu panik segala bila dengar aku menangis.

betul la orang cakap senjata wanita paling tajam ialah air mata. hati yang keras pon boleh dilembutkan.. tapi hati keras yang deil tu aku x pasti la plak... tapi kenangan ni macam istimewa bila diingat.... then bila aku sembang kencang balik dengan encik chef, katanya kenangan  tu biasa ja... dia ada kenangan lain yang lebih dia rasa istimewa... apa dia???? lawak2x.... hahahahaha ini rahsia

Friday, August 5, 2011

tentang usaha dan semangat

bengkek jugak rasanya sebab nak menonton nanny 911 diganggu oleh si cilik akmal yang nak tengok channel nickelodeon.... grrrrr rasa nak geget saja budak tu...

sebenarnya besar harapan aku datang sini selain nak mengasuh, ingat nak siapkan sikit2 report praktikal tapi dah 3 hari kat sini still tak jalan2 lagi padahal bahan dah ada...

tu la masalah aku... kalau bab nak aim letak matlamat memang terbaik lah!! tapi nak implement...... harem....

tringat kata-kata seorang sahabat aku, nak buat sesuatu, dua benda yang wajib ada adalah usaha & semangat. itu sahaja... cuba bayangkan kalau usaha ada tapi xda semangat x jalan jugak dan begitu la sebaliknya.... semangat ja lebih tapi no effort memang propa la....

sekejap ja aku merepek pasal ni...

Thursday, August 4, 2011

nanny 911

pernah tgk rancangan TV ni??? best.. skang ni tayang kat NTV7 hari jumaat pukul 8.30 malam.. Seriously aku ni pemerhati tegar terhadap anak-anak (aku dah jarang panggil kanak-kanak memandangkan usia aku dah boleh jadik mak) dan aku rasa rancangan ni antara terbaik la boleh didik aku yang pencinta budak-budak untuk lebih memahami makhluk2 comel ni....

kekadang tertanya jugak dalam kepala otak ni macam mana ALLAH boleh siramkan dalam hati aku ni tahap kesabaran yang tinggi nak mengadap karenah anak-anak. perangai kamu buruk tahap gaban pun saya akan cuba sabar sebab kamu anak-anak... kuasa DIA... harapnya kesabaran ni akan wujud sampai nafas terakhir.... kah3x apa aku merepek ni...


dan3x on-going planning, ada dalam kepala otak aku ni nak bukak nursery sebenarnya... tapi bukan jual pokok bunga, haruslah nursery kanak-kanak. rangka2 dah ada dalam ni (kepala otak) cuma nak implement ja masih jauh lagi....


anak-anak anugerah & harta paling bernilai.... so jangan sia-siakan...

diam itu bagus sebenarnya

maksud aku diam disini bukan bermakna diam bengap ataupun diam pemalu.... diam disini membawa maksud jangan ambik kesah sangat dengan hal sekeliling tambah-tambah sampai turn nak bergosip mengumpat mengutuk bagai...

perasan tak kalau kau jenis kaki mengata, sah-sah hidup kau tak senang sebabnya kau tak senang kalau sehari tak mengata, pastu boleh pulak melenting bagai nak rak kalau dengar orang mengata kau. bagus la tu... sifat yang terpuji.

cuba jangan mengata, xde la orang lain pon sibuk nak membalas balik. kalau dia balas pon cuba diam.. dah lenguh mulut karang, otak pon da bengap xdek idea nak generate, senyap la kawan tu ye dak???

diam itu bagu kadang-kadang. diam bukan bermakna kalah, tapi saja sebab rasa malas nak take part perangai orang x berjenis macam tu... kan...

sila jangan emosi...