Sunday, February 19, 2012

seram

jumaat baru-baru ni first time drive alone dari baling ke jelapang. selalunya mesti ada peneman tapi kali ni sorang. .... perjalanan macam biasa la lancar. pakai jalan gerik yang bengkang-bengkok bebukit tu pun Alhamdulillah xdek masalah... cumanya, dah mak aku pesan bawak botol air so sepanjang perjalanan tu aku tahan je la nak buang apa yang patut... tapi time sampai kat satu tahap tu au dah tak tertahan so aku singgah RnR dekat jambatan sultan Azlan.


Argghhh masak lah! aku baru notice RnR ni memang obviously sunyi sesepi........... tapi I cant hold on any longer!!! so aku park betul-betul depan toilet, ada jugak sebuah wira sebelah aku so lega la sikit hati...

keluar keta nak masuk toilet tetiba sorang pakcik bagi salam. teejut bebeno la aku tak perasan pun memula. then baru teringat maybe pakcik jaga toilet so aku patah balik nak ambik syiling

me: ohh pakcik.. maaf sat saya ambik syiling.

pakcik: xpa adi masu dulu pun takpa satgi bayar

me: xpe pakcik setle siap-siap...

pas kuar kereta aku ni serba salah juga sebenanya nak proceed niat ke tak.. tapi memikirkan dah alang-alang so aku proceed

me: sunyi ye sini pakcik

pakcik: yela.. dalam suratkhabar ada mengatakan kerajaan habiskan jutaan ringgit untuk projek rehat dan rawat tetapi akhirnya menjadi sarang maksiat dan dadah. dalam kurungan projek gajah putih.

amboi pakcik ni skema sungguh.... aku just mengiyakan dan terus masuk toilet... sekali toilet gelap pula... carik suis tak jumpak.

me: pakcik mana suis ni?

pakcik: ooo sini lampu pun problem dik. adik masuk dalam sikit ada la lampu...

me: ok pakcik.

tetiba pakcik tu berdiri depan pintu toilet. hah sudah........... apa nak jadik ni..... aku dah macam-macam ayat tekeluar dalam kepala otak ni

pakcik: adik na tau tempat ni merupakan sarang penagihan dadah dan jugak tempat pengedaran DADAH!!!!

me: haaa ok2...

pastu pakcik tu blah. aku terus cepat2 setle keja then masuk kereta, kunci, stat enjin, bukak air-cond, pakai seatbelt then................. fuhhhhhhhhh!!!!

alhamdulillah... time keluar pakcik tu dah takde. aku harap-harap dia manusia. tu saja.

Saturday, February 18, 2012

yela memang aku salah.....................

aku tak pandai create ayat-ayat jiwang... tapi sekarang aku tengah emosi. sebabnya aku bersalah. aku tak tau la hantu apa yang merasuk aku semalam, aku bantai tengking encik chef sebab ganggu aku tidur. selama kenal ni aku tak pernah ada masalah macam ni so aku tak reti nak handle macam mana. serius aku rasa macam nak hantuk kepala kat dinding tapi macam takdek agama plak ye dak........

secara jujurnya aku nak mengaku yang aku ni jenis kaki tidur tapi aku ada masalah sikit bila tidur aku selalu mimpi benda bukan-bukan pastu sikit-sikit terkejut jaga. then, mangsa untuk aku mengadu harusla encik chef. selalu jugak la dia tepaksa tadah telinga, ringankan jari dengar aku merepek dan layan karenah aku yang penakut ni. tak pernah lagi dia mengeluh or cakap bosan ( kat belakang aku x pasti)... tapi semalam aku rasa aku dah melampau... walaupun aku.... sebenarnya bukan tengking tapi au buat suara x puas hati... membentak sikit la kira... sememangnya aku letih semalam drive sorang sampai ipoh.. pastu dengan masalah-masalah lain.....



yeap... au dah memang melampau... maafkan saya...... memang sangat menyesal... dan aku buntu... he still silent until now...

Wednesday, February 15, 2012

hari yang tak disangka........

hari ni nak kata bertuah tak, nak kata malang pon tak jugak. well... macam mana nak start ya....

ok seperti biasa aku jadual aku kat rumah makcik ni bangun pagi tolong makcik siapkan ana-anak dia.. sorang ke kelas agama, si baby hntar ke rumah pengasuh. pagi-pagi memang macam-macam gelagat la kat rumah ni. bila depa semua dah gerak baru aku lega. boleh sambung keja aku... kemas rumah, masuk baju dalam washing machine, buat breafast ala kadar... dan ngadap lappy. hahaha tapi hari ni nak dijadikan cerita, aksi menjadi semakin kelam kabut. dalam pukul 10 lebih aku dapat call dari interviewer... alah jawatan kerani saja tapi memandangkan aku berobar-kobar nak keja tambahan pulak dekat gila dengan rumah so aku ambik keputusan drastik untuk balik ke kampung hari ini jugak. takdek la mengikut emosi sangat keputusan aku tu. aku dah roger tanya pendapat mak... (ketua segala keputusan) then roger makcik, encik ismail (interviewer), encik chef, dan............... sedihnya makcik aku sangat busy dengan keja dia kat carsem tu. so aku terpaksa carik alternatif lain untuk hantar aku ke stesen bas medan gopeng.



setelah diselidiki... nampaknya hanya sorang saja member aku yang betul2 free untuk spend time susahkan diri sendiri hantar.  encik mus, classmate merangkap sahabat susah senang di langkawi. ok lepas plan baik dah... terdetik... baca baik-baik.... tersetik sahaja didalam kepala aku ni supaya berdoa semoga encik mus sampai awal. so kalau tayar pancit boleh setle. bas 3.30 pm so sempat la nak buat apa patut dulu... dalam 2.15 dia kol bagitau dah depan carsem. aku send alamat... x sampai 5 minit encik mus kol bagitau tayar keta dia pancit. alamak!!!! kejong dah aku rasa time tu... panik terus!!!


aku dah mula risau.. bas nak naik tak risau tapi risau lagi member aku sorang ni. katanya dah ada depan kedai tayar betul-betul dpn kilang. makcik aku x dapat tolong jemput so dengan nekadnya aku panjat bukit sekolah jati and walking around the street. gila lah!! makcik merepek, tapi lagi aku stay rumah lagi rasa bersalah... so susah sekali sekala.. peluh jangan cakap lah!! hahahahaha but it's really cool. badan aku tak berapa sihat so time jalan berpeluh-peluh dan jugak semput sikit but i feel fresh!! hahaha ayat amik hati...


by the way.. terima kasih bebanya yang tak terhingga kepada sahabat aku encik mus yang kacak. asal au ada masalah je dia muncul... walaupun tak membantu tapi effort tinggi bagus la kan... hari tu pun time aku tetinggal kunci keta dalam bonet keta (bodoh siot kan) he was there... x dapat tolong jugak tapi setia menanti bersama-sama rakan seperjuangan yang lain sampai ber"over nite" depan nasik kandar makbul. i'm appreciate that.

so sebagai kesimpulannya, interview aku dah ditangguh... aku tak jadi balik, au habiskan RM19 tadi beli tshirt dan selipar.. bila aku penat keja aku habiskan duit. sebab aku berpeluh-peluh tadi... mood aku hilang. so beli baju dan kasut dapat menaikkan mood aku semula.. hahaha apa kaitan aku tak kisah.


eso pulang ke rumah... insyaAllah....

Tuesday, February 14, 2012

bila harus memilih

hari ni masuk hari ke-5 aku menginap di taman jati, ipoh ni...aku sensorang... aktiviti dipenuhan dengan mengemas rumah dan ber"online"


makcik balik dalam 7.15 malam. kesian... dengan jemput anak sekolah, pengasuh... aku berharap yang aku boleh kurangkan beban dia sikit. Alhamdulillah dia puji rumah kemas.... pembetulan... aku bukan gilakan pujian tetapi kekemasan rumah adalah 1 terapi yang bagus utk hilangkan stress lepas penat bekerja...

tengah makan sempat jugak berborak... dari pagi makci x sempat nak makan sebab terkejar-kejar dengan training segala bagai di Carsem. ok aku kesian lagi... teringat mak pulak di kampung... hari tu masa tinggalkan kampung, mak tak berapa sihat... sekarang anak mak pulak sakit tekak, selsema, bengkak kerongkong...


lepas makan aku sembahyang, kemudian ambik giliran jaga baby sementara tunggu makcik tunaikan kewajipan dia...

makcik : kalau ti tak dapat keja kat sini... makcik memang terpaksa balik sana la nampaknya...

me: errr........

makcik : mmg tak sempat buat apa-apa.... kain baju ni nasib ti lipat kemas, kalau tak... 2 3 minggu baru sempat.

aku di dalam silent mode. terus blank kepala otak... memikirkan permintaan mak yang nak anaknya dekat dengan beliau... encik chef nak aku dekat dengan dia jugak... (tapi ini mmg tak boleh layan lagi).... dan sekarang makcik secara terang-terang mintak aku stay dengan dia... so..........????

ada sesiapa pikir kehendak aku?? ya... dah tak penting lagi... sekian

Friday, February 10, 2012

retak menanti belah

ada pro and cons bila jadik macam ni.... baiknya bila aku boleh fokus pada diri aku dan family aku saja tanpa pengaruh dari pihak lain...........

buruknya bila....... aku mungkin patah hati.......

Allah bersama-sama... InsyaAllah.........

betapa agungnya kuasaMU

ya Allah....... aku menangis sambil membisikkan ayat-ayatMU di telinga anak kecil ini.... sungguh aku teramat hiba mengenangkan kesusahan mak menjaga 7 orang anaknya... cekal dan tabah....















sekali lagi aku bermastautin di bumi taman jati Ipoh ni... membelek baby hanisa... sekarang dia dah makin demand, puting botol xmau, tepuk punggung nak tidurkan pun dah tak suka... kena berdiri, dukung dan dodoikan.... sumpah aku letih. nak nyanyi lagu cintan cintun x sesuai... i started with zikrullah.... dan akhirnya aku menangis.... sebak bila memikirkan macam ni la teruknya mak aku sementara aku nak besar boleh bepikir... aku berhenti zikir, dia start menangis balik, aku alunkan zikir, dia diam.... Allah itu maha besar...

and now, it's about 1hr since she started to sleep... very tight.. sempat la aku nak mengemas apa patut.. and i started to miss my mom. dua tiga menjak ni aku makin sensitif... aku cuma harap sangat yang aku dapat keja dekat dengan rumah so aku boleh luang banyak masa dengan mak aku... cuba untuk memahami beliau... sebab sebelum ni aku tak pernah berkesempatan... nanti dah nak kahwin... lagi tak sempat kan... aku sayangkan dia... tapi aku tau setiap perbuatan dan perkataan aku kadang-kadang tak mencerminkan kasih sayang aku pada dia... I truly love her.. damn serious!!