Sunday, March 25, 2012

entry rindu

mungkin ni kali terakhir aku kat ipoh. lepas ni nak fokus untuk future sendiri. bila tengok muka bebudak ni especially si baby nisa memang sebak. rasa macam nak bungkus bawak balik biar aku yang jaga. hehehehe but of course la tak boleh kan... tunggu anak sendiri je la nanti.

meski pun bebudak ni menguji fizikal mental, emosi dan segala mak nenek... tak sabar nak tunggu diorang bangun dari tidur, senyum dan ketawa melihat kita, peluk macam takmau lepas, itu saat paling indah. serius... have a baby in a house is amazing. it makes our life worthwhile........ x dapat digambarkan dengan kata-kata...

usah peduli tentang penat, mengah, letih....
I really enjoy working here... kira keja la jugak sbb dpt upah. hehehehehe tapi paling penting aku dah dapat asah skill parenting aku. yeah.. hehehe =)

Wednesday, March 21, 2012

terasa tekanan yang maha hebat

rasanya first interview tak terasa pressure yang hebat macam ni.
masalahnya aku ada dua hari...
nak study company
nak carik final project yang nak tunjuk.. project management
nak deal dengan lecturer yang handle final project hari tu
dan sekarang aku di ipoh
semua agenda-agenda ada di kedah

p/s tekanan maha maksimum

Tuesday, March 20, 2012

hidup memang macam ni...........

adat bercinta memang macam iklan susu.
ada waktu drama
ada waktu saspen


bak kata wonderpets,
apa yang penting KERJASAMA..
tapi dalam kes macam ni
apa yang penting TOLERANSI

kadang-kadang rasa macam nak je stop. why being so unridiculous
benda merepek-merepek nak jadikan hot issue
tambah-tambah yang ada bad past experience
pastu stat nak compare yang dulu dan sekarang
then yang dulu dah macam tu, yang sekarang serba-serbi dikongkong dinasihat, ditegur

and the last statement to make the couple understand
"I did it with reason. and it is because I love u so much. I really do"


*sigh........

ya... statement yang paling boleh diterima akal.
so......pasrah

Monday, March 19, 2012

dapat jugak!!!!!

sejak dapat baucar 200 daripada gomen tu aku memang mengimpikan sebuah buku motivasi yang boleh bagi benefit. sebab kekadang aku rasa diri tak berapa bagus. pemarah dah satu hal, pemalas lagi la berhal-hal, tambah pulak dengan pelupa... memang perlukan sesi motivasi yang membina. dan aku jugak mengidam novel english sebab rasa nak pupuk minat membaca dalam english pulak. selalunya aku layan novel melayu saja. so rasa teringin nak ubah selera supaya nampak lebih hot. hehehehe muntah la kalau geli dengan statement aku. xdek nak larang pun.

unfortunately.... (ceeewaahh terus terbabas speaking london giteeeewwww) aku taktau nak pilinh yang mana. aku takut tersilap pilih, tak best terus aku menyesal tari rambut bagai. cari punya cari punya cari dan lagi cari cari... last-last masa aku kat kedai buku tu bertambah-tambah tapi habok pon tarak.

memang meletihkan emosi dan jasmani betoi la..........

tapi kemudiannya pakcik mencadangkan aku meminjam buku beliau....

sebabnya aku malas nak buat keja marketing tu. so dia suruh aku belajar from this book.




so............. alkisahnya aku ambik dengan berat hati. muka keruh bebenar.. tambah-tambah dapat tau buku ni fully english... so bored... semangat membaca aku entah hilang kemana. buku motivasi lagi!!! dalam bahasa inggeris pulak tu!!! grrrr... rasa nak tokak bagi hancus pun ada...


but now.... buku ni asyik di tangan aku saja... sumpah best gila. aku berangan nak buku motivasi dan novel bahasa inggeris so aku dpt 2 in 1 sekarang ni. memang tak rugi duit kalau beli. ayat simple mudah nak paham... pastu ayat-ayat dia menjurus kepada pergerakan minda kita. macam aku baca seperenggan dua kendian akan berenti sejenak dan berfikir... owwhhh macam tu... owwwwhhhh begitukah...

see!!! berkesan kan. so apa tunggu lagi?? dapatkan di kawasan berhampiran tempat anda sekarang okey!!! hohohoho

best regards to my uncle sebab suggest this kind of book. memang terbaik dari ladang.

memang parah

aku tak perasan macam mana charger sony aku boleh hilang dari dalam beg walhal aku nampak dengan mata aku sendiri makcik masukkan dalam beg. pelik kan??? gamaknya charger tu melompat keluar... huhuhu

dan yang sedihnya aku terlepas banyak incoming call yang penting. aku baru realize pun selepas magrib tadi. ada kilang electronic dari hitech kulim la call, pastu entah banyak la jugak no yang musykil x penah tengok. esok baru sempat nak return call dan harap-harapnya ada la rezeki ye dak...

jaga tepi kain sendiri

pagi tadi siapkan bayi 7 bulan. tukarkan lampin selepas dia siap ber"jamban". merengek pulak mintak didukung walhal aku sibuk nak tolong makcik. alkisahnya sambil berdukung sambil bukak pintu utama, angkut beg-beg. 6 bijik semuanya..

1. beg sekolah agama akmal
2. beg sekolah harian akmal
3. beg baju baby
4. beg makanan baby
5. beg kerja makcik
6. beg susu makcik

sambil melepak di luar aku sempat perati jiran ni... wanita hujung 20-an. melayu yang cantik. hitam manis, tinggi lampai ala-ala model. siap nak hantarkan anak-anak ke sekolah. sekali ku lihat merokok pulak. moden betul ibu zaman sekarang.


petang ni... sekali lagi mata aku dijamu dengan permandangan yang kureng... si ibu tadi memaki anaknya di luar rumah. agaknya bukan aku sorang yang terjenguk-jenguk dari tingkap rumah meninjau (ehhh nmpak sangat aku menyibok) tapi kalau kau dah bukak volume 10/10 sapa tak teruja nak tengok drama free. sekali lagi aku rasa tak berkenan

anak-anaknya baik. sungguh.. tapi mulut lancang, dan sedikit kurang hormat orang tua. tapi sekali dilayan, ada nampak bagusnya. kalau elok dilentur, insyaAllah... budak-budak ni akan jadi manusia yang berguna. tetapi sayangnya persekitaran pulak yang hampa.... kesian..

sumpah aku simpati bebudak ni..
hanya doakan ibu mereka berubah.


p/s: ohhh lupa. aku pakai seluar. bukan pakai kain. baik aku jaga seluar sendiri. seluar orang terpalit tahi, aku pun kena berhati-hati

lorong kanan

semalam di highway... menempuh perjalanan dari kulim ke jelapang.
saga baru bergear automatik. bosan.....
so banyak aksi kejar-mengejar di atras highway.
sekali...........

ada manusia bersiar-siar ambik angin di lorong kanan.
sungguh aku sentap.
manusia atau makhluk asing.
yang tak reti peraturan jalan raya.

ini yang membuatkan aku sakit jiwa kalau memandu.
tak paham dan takkan paham kenapa manusia jelik macam ni wujud.

serius!!!!

Tuesday, March 13, 2012

miss the old days

tau-tau aku dah berjaya tamatkan ijazah.... CGPA tak gempak langsung tapi Alhamdulillah.... berjaya tu dah cukup rahmat dah. dan sekarag masih lagi dalam proses mencari kerja. memang sengal la jugak duduk rumah mintak duit kat mak je kan...


sebenarnya teringatkan kawan-kawan lama time diploma dulu. kalau la boleh berkumpul ramai-ramai balik kan... aku antara manusia paling gembira di abad ini. hehehehehe


1.  rasanya sebab dulu aku tak busy bercinta sama kot. so aku boleh nikmati hidup sebebas-bebasnya dengan kawan-kawan. seminggu sekali tak sah kalau tak keluar karoeke. tak kisah la busy ke hujan panas ke, yang penting karoeke tak pernah miss.. 


2.  aku jugak dulu kaki balik kampung. dan yang bahagianya kalau minggu ni balik kampung sendiri, the other weeks mesti balik kulim pulak. melepak dengan member-member sana. kawan yang maybe takkan dapat beli kat kedai runcit hatta kedai emas sekalipun. first of all of course my dearest cousin, nazri... diikuti oleh zul, wan, arip, akhbar.... yes mereka semuanya lelaki sebab tu la aku tak kisah nak berkawan. tak berkira, negotiable, dan tak mengada-ngada macam gadis zaman sekarang. asyik tangkap gambar dalam bilik sambil muncung bibir. eeerrrrggghhhh 


3.  perbezaan diploma dan degree yang paling obvious... aku meraung-raung bila koordinator nak pecahkan bebudak kelas aku dengan kelas lain. masa tu aku rasa macam nak gila... langsung otak tak boleh terima. bengkak mata aku... and masa sampai sesi perbincangan ahli kelas, one of my friends nyanyikan lagu khadijah ibrahim dan ramli sarip, doa buat kekasih... nyanian encik ashraf sharom buat aku sebik. sampai sekarang rasa syahdu kalau dengar lagu tu. tapi time degree aku rasa better pun nak pecahkan kelas. bukan sebab benci tapi malu bila ramai classmate aku selalu lewat masuk kelas. lecturer dah stat mengajar, baru sampai kelas. tak best gila!!!


sekarang semua dah berubah, aku dah ada pakwe, pikiran pun dah matang sikit, tak boleh lagi nak bertindak sesuka hati........ ya... aku cuma tak paham... macam mana yang aku bertindak sesuka hati tu... zaman diploma aku belajar menghargai dan dihargai... aku belajar kenal kawan, yag pada aku supportive dan takdek istilah nak tikam belakang, menipu, selfish, kotor, busuk dan sama waktu.. it is lovely memories..
hati memberontak untuk kembali.. sekurang-kurangnya aku nak rapatkan kembali dengan ukhuwah lama... but i know it only in my dream. kena hormat perasaan seseorang... walaupun jiwa tak berapa nak rela...


I just want to say that I really miss all the moment =")..
aku manusia paling beruntung.... terima kasih ya Allah untuk semua kenangan..

kenali balkis

1.  family oriented. aku lebih gemar bersantai di rumah dengan family. dan bila di rumah selalunya aku akan lupa persekitaran luar, aktiviti sosial bersama kawan-kawan pun kekadang aku tak peduli.


2.  book maniac. hobi merenung rak buku aku yang hampir penuh dan tak sabar-sabar nak tambah koleksi. bawak la aku dating ke kedai buku. tolong!!

3.  sombong. ok it's quite annoying tapi memang datang mood malas nak melayan benda remeh. dan... seperti point no 1, aku kalau kat rumah aku akan automatik masuk zon sombong. sila paham. hahahah

cukup sikit dulu

alert la dengan budak-budak

intro nya aku nak ucapkan salam takziah kepada keluarga adik dirang yang diculik sebelum dibunuh dan dibakar mayatnya sehingga hangus... MasyaAllah.... manusia semakin hilang kasih sayang dan nilai keperimanusiaan... ni kira budak yang dibakar... buang bayi pun satu hal, aku kekadang tak paham.. x kesian gamaknya nengok budak kecik... aku tak boleh nak describe perasaan aku tetapi tengok budak akan timbul perasaan sayang yang membuak-buak sampaikan kadang tak dapat kontrol.

life with kids is simple. dengar cerita mak dirang tengah ralit main facebook masa suruh anak dia ke kedai belikan maggi dengan telur.. ok memang tak dapat nafikan influence terbesar manusia sekarang adalah facebook sampaikan semayang pun kadang-kadang jadik terbabas. tapi sedihnya angkara kecuaian sebegini sampaikan terpaksa gadaikan nyawa anak... Astaghfirullah hal azim... mintak-mintak dijauhkan... yang penting semoga keluar Allahyarham sabar dan redha. ada sebab Allah uji...


walaupun tak expert macam kaum ibu, tapi aku banyak jugak pengalaman uruskan budak. macam sekarang pun aku di ipoh menjadik bibik untuk sepupu aku, si akmal haris berumur 8 tahun. memang challenging. ikut hati yang tak sabar memang dah lama budak ni kena belasah. hehehehe but kenapa kita yang tua tak dapat bertindak matang depan kanak-kanak kecik ni?

cuma Alhamdulillah akal dia terbentuk betul. macam kes 2 hari lepas, anak-anak jiran lain pujuk tak mau-mau ajak dia ke taman tetapi nampak dia teragak-agak tapi beria nak pegi... aku sambil dukung baby nak tengok cara dia handle keadaan. dalam member-member pujuk tetiba dia boleh jawab " sekejap la... kita tak boleh pergi ke taman tanpa pengawasan orang dewasa. nanti kita akan diculik". gelak aku dengar ayat skema dia but at least aku besyukur dia tau had dia ke mana... cuma kalau perangai dia dalam rumah ni jangan cakap la... memang tension nak melayan...

kalau mak tau facebook maknanya mak tak buta IT. so give them lesson. pengajaran bukan hanya boleh diberikan melalui bebelan yang panjang dan menyakitkan telinga. anak-anak akan lebih memberontak dengan keadaan macam tu. 1 inisiatif melalui cara macam ni la.. maybe masa tengok berita tv, ada kes macam ni cuba explain dan ceritakan... so tell them betapa bahayanya kalau buat sesuatu tindakan tanpa pengawasan. jangan bersyarah terlalu panjang. cuba pendekkan duration tapi pengisian dia padat dan difahami... paling elok kalau buat anak-anak tertanya-tanya so depa akan curious dan bertanya lagi dan lagi.. so itu satu peluang pada mak bapak untuk bercerita lebih lanjut. kekadang tgh online ada news tentang ni, share dengan anak-anak. jangan dok geleng kepala kesian je walhal anak kamu pun hilang entah ke mana... jangan baru terhantuk baru terngadah.


anak-anak pada umur yang belum mumayiz ni patutnya tak boleh dibiarkan berdikari.. tambah-tambah zaman tak selamat macam sekarang.. serius bahaya.. cuma aku pelik pemikiran mak bapak zaman sekarang... terlampau biasa...."alah kedai dekat, anak dah selalu ulang alik" simple pun kadang-kadang boleh jadik worst sampai kau meroyan tau!!! so beware with kids!!!

Sunday, March 11, 2012

akan datang

i will be back soon... huhuhuhu sekarang tak lepas tangan buat keja. dah macam suri rumah sepenuh masa... serius... sekarang lenguh tangan dan kaki... dodoikan bayi dengan kudrat sendiri, bukan pakai buaian ye... berat dah almost 8kg. bayangkan tiap kali nak tidur aku kena dodoikan sambil berdiri dan menggunakan tangan untuk mendukung. memang dah naik muscle lengan aku... xpa... demi bayi... so... cerita terbaru lepas ni ok