Monday, May 28, 2012

sesi menyedapkan hati sendiri

dalam hidup memang banyak dugaan. kita akan sering diuji dengan pelbagai perkara yang kadang-kadang rasa tak termampu nak menanggung... tapi apa-apa pun kena pegang pada satu kenyataan.. Allah takkan uji di luar batas kemampuan hambaNya sendiri....

perggghhh introduction... boleh buat jawab soalan pendidikan islam kertas 2 SPM.. hehehehe well... kehidupan makin sukar sekarang...

aku perasan sejak aku keja skang ni. mak aku lebih banyak mengalah dengan aku. bukan mengalah apa tapi lebih banyak bagi aku chance untuk rest time weekend... tapi dari segi lain aku banyak bertolak ansur balik. macam weekend baru-baru ni asal mak suruh buat kerja rumah mesti dia akan point nama selain dari nama aku.. hehehehe sebelum ni asyik-asyik nama aku yang dia suka pick. tapi sebab dah terbiasa so kekadang aku ringankan tangan balik. sampai hati ke diri sendiri rehat walhal mak dari aku kecik sampai lah sekarang still xdan nak rest lebih-lebih. so penat aku sebenarnya tak de la seteruk penat mak jaga aku adik beradik. ( phewww rasa menitik air mata)

sedih la.... semua adik beradik berkumpul kat rumah sekarang tapi aku terpaksa menginap di rumah mak sedara aku sebab tempat keja jauh dari rumah... weekend ni la sempat nak melepak kat rumah pun... ditambah pulak dengan keadaan sekarang aku selalu buat perbandingan....

if dekat rumah kalau balik penat-penat keja dekat rumah dah siap makanan sedap-sedap. sampai rumah selalunya aku terus dapat makan dan rehat. dapat besembang dengan mak pasal macam-macam, pastu tido depan tv, makan jangan cakap la... everything is perfect.

tapi kat rumah orang lain aku tak dapat la nak goyang kaki macam di rumah kan.... nampak benor buruk perangai anak dara mak nanti. macam hari ni aku sangat-sangat terasa lain...

start pagi mak dah siapkan breakfast, barang-barang aku nak balik kulim mak dah letak tepi motor untuk mudahkan aku. sebabnya aku nak travel jauh so takut aku terlupa. aku breakfast siap kenyang-kenyang, then terus gerak ke kulim hantar barang sebelum aku bertolak ke juru pulak. time lunch aku tak keluar makan sebab kenyang. tapi petang belum cukup office hour aku dah kebuluran. rindu dekat masak kicap ayam my favourite. habis keja 6.15 petang before sampai rumah aku singgah tesco beli ayam dan sayur. plan nya nak masak la.........

alkisahnya sampai di rumah, cucu mak sedara aku dah dalam 5-6 orang. semua pakat belum makan. masak, semayang, sambung masak. rasa nak menangis pun ada. yeap aku penat kemudian mengadap karenah cik-cik cucu yang maha nakal.... time nak makan pun agak terganggu sebab ramai. I really need space for myself. so bila keadaan dah tenang sikit baru boleh makan. tu pun takde sepenuh hati sangat.... I really miss my home.

tapi.......................... apa-apa pun kena pandang dari sudut positif. anggap la aku tengah membina ketahanan fizikal dan mental... nanti bila aku pun dah berfamily, hari-hari aku kena mengadap macam ni jugak kan................

Friday, May 25, 2012

work life

disaster................. tu saja boleh cakap buat masa sekarang. hope boleh tukar keja dalam masa terdekat ni. seriously secara teori kita macam dah well prepared. aku ppun ada belajar subject on how to be effective leader. tapi practically memang aku macam failed. gagal menjadik ketua yang baik. masalah utamanya macam aku update hari tu. communication. serious aku tak boleh nak adapt even almost 3 minggu dah bedepan dengan si bangla-bangla ni... sapa penah tengok freaky friday linsday lohan belakon tu? kan ada 1 scene yang dia bertukar jadik mak dia, so dia kena buat keja mak dia. jadik kaunselor. pastu ada sorang pompuan yang mai session tu just mambling sepatah haram dia tak paham. aku selalu teringat scene tu sebabnya situasi aku sama. bangla-bangla ni kadang mai meluahkan perasaan bengang ka apa ka aku just kerutkan dahi. kemudian........ ooooo ok2x.. body language ja aku buat bagi nampak aku paham. contoh macam peluk tubuh, sebelah tangan letak di dagu, muka berkerut sambil angguk2.. kah3x!! walhal satu menda aku tak paham. at the end of the day aku akan tanya balik mentor aku, apa masalah bebudak production ni... hehehehehe senang keja.


last week aku demam agak teruk la... then ada sehari aku tepaksa half day sebab tak larat sangat2. time study dulu x p kelas pun takda masalah sangat setakat ponteng sekali dua. tempat keja kalau kau buat perangai macam tu memang nahas la.... macam aku jumaat aku half day tak bagitau. sabtu pagi tu boss aku tarik muka la........ sampai semak perut. tu belum cerita pasal kena berleter lagi. sampai ke sabit tanggungjawab bagai..

sumpah aku rindu zaman belajar... kawan-kawan...... huhuhuhu

Sunday, May 13, 2012

sesi melangkah ke dunia baru

setelah sekian lama menyepi... weeeeee i'm coming!!! Alhamdulillah aku dah stat keja... tapi heran la dah seminggu tapi offer ketter tak dapat lagi. ini pun makcik aku yang tegur. next week masuk keja kena tanya bersebab ni. macam pelik bin haru biru pun ada...

so dah keja, tanggungjawab bertambah... i worked as a planner di juru. kilang buat carton (kotak). kilang kecik tapi customer melambak. hari-hari turun production.. anak-anak buah aku adalah encik-encik bangla dan nepal. oleh kerana aku terbiasa belajar di uitm dengan member-member semua melayu so bila ada banyak bangsa ni aku jadi slow. bukan slow perfomance tapi miscommunicate.. memang problem gila nak paham. depa cakap lain aku interprete lain. so oleh kerana itu aku menjadi slow...

esok hari bersejarah.. my convocation day.. hari konvo dapat membuktikan betapa sensitifnya jiwa aku. sebab time diploma aku manusia paling terkilan dalam dunia sebab mak aku absent on that day. kali ni kalau mak aku xmau p memang aku pun sanggup tak p amik degree tu.. apatah lagi time tu belum keja. so duit takda so baik aku tak payah pegi, tapi bila mak beria2 aku semangat sikit. tapi sori mak kena sponsor semua dulu. huhuhuhu i pay u back later la....

mengantuk.. selamat malam....... =)