Wednesday, October 10, 2012

Training at DBB lumut

Alhamdulillah.... yes!! kali pertama nk publish pakai bb. sblm ni aku malas nk try & error tmbah pulak line on off kn. so dah skang aku bosan so macam2 dah aku explore kat bb ni.

3 hari dah bekampung di lumut. training system. memang headache. dgn condition aku yang tak sihat memang 1 cabaran. & as my expectation, mmg aku sorang saja yang datang, stay sorang kat hotel, itu yang memang boring... nak keluar takde transport, nak jalan risau dah tak kenal area sini so last2 lepak bilik saja la...


Overall... training ni kira ok la.. tapi 3 hri actually memang x ckup kaki tangan. bahagia la staf2 lumut pasal job specification sgat2 clear. yang vaccine n ubat handle itu saja, feed dedak sorang incharge. aku?? feef, vaccine, petty cash, bank payment, stationary, demmmm... semalam pun aku tpksa ulang alik setle ubat & feed. sedih!!!


Bak kata orang, hujan batu di negeri sndiri, aku prefer tmpat sndiri berbanding lumut walaupun tmpat au terpencil tmpat jin betendang. mmg lack of accomodation tapi m not belong hre. nak stay lama2 bukan aku la tu.. so ggodbye lumut, esok balik kuala ketil. wink2 ;)



Saturday, October 6, 2012

mentality kaum peribumi melayu (sesetengah)

Bila kerja di kampung sendiri memang comfort sebabnya dekat dengan family sendiri so lebih banyak masa terluang untuk family....... tapi masalahnya bila terpaksa berhadapan dengan sesetengah mentaliti orang kampung (ok aku mention sesetengah so yang lain jangan terasa) yang memang ortodoks, negative thinking, kuat mengata anak orang walhal anak sendiri melingkup tak sedar, jadik mata-mata tak bergaji, seriously merimaskan aku. rimas, lemas dan lemau yang teramat. majlis bertunang aku pun jadik bahan mengata walhal majlis dah ikut adat, adab bagai. bukan nya aku buat parti bogel!!! apasal yang bising sangat?? hantaran aku murah ke mahal pon jadik issue... kalau murah dari pangkat anak kau yag blaja SPM apasal??? sori aku ter"EMOSI"

tapi kali ni aku malas bising pasal story aku. tapi story sorang colleagues aku kat opis ni. status beliau ibu tunggal atau istilah orang2 kita ialah janda bergetah. kenapa bergetah?? umur 27 anak baru sorang & aku akui memang cun. Nooooooo...... cun perkataan tak sesuai. ok lah!! cantik, berbudi bahasa, lemah lembut habis!!!! memang idaman mak mentua tak macam aku yang still hawau lagi ni kan...... seriously pada pandangan mata perempuan aku, she is perfect to be a good wife. soft spoken tapi nak buat macam mana angkara campur tangan family mertua so dia terpaksa divorce dengan ex-husband.

*lama tak menaip panjang lenguh plak jari & lengan ni... take 5 sat.........






ok proceed. dah family mertua macam tu, ingat family sendiri supportive la kan... tapi yillekkkkk!!!!! her family was really.... really.... really.... apa ya nak bagitau... tapi yang pentingnya adalah teruk la... sangat teruk.. yeah sorry i mean her parents. adik beradik taktau. tapi parents dia betul tak supportive langsung la... dahla asyik mengungkit, anak buat pilihan silap la, ada cucu menyusahkan la....

just imagine, anak nak keja, tapi bagitau cucu ni menyusahkan, tak larat keja. nak hantar anak p nursery depa plak tak bagi sebab nnti duit belanja tak cukup. nak p keja anak takda transport, nak hantar depa merungut menyusahkan depa, nak pakai kereta kat rumah tak bagi takut keta rosak, nak beli keta sendiri pun tak bagi dah nnti takdak duit nak bayar. so skang bos aku arrange runner hantar n amik dia tiap2 hari kat rumah okey... rumah!!!. pakai keta company, duit company bayar. she's only clerk tapi dapat layanan macam tu, tu pun mak bapak dia nak berkira lagi...

skang ni timbul isu si runner dah berperang dengan bini sebab hantar n jemput dia p keja. mak bapak dah start buat perangai balik sebab xdak transport. so aku volunteer untuk hantar n jemput sementara bos aku dekat korea balik bercuti then lepas tu pikir balik cara lain.. depa boleh ungkit plak kesanggupan aku.. ini memang bikin panas.... anak dah dapat company elok, keja elok kenapa nak berkira sangat... kalau anak duduk rumah hampa jugak bising anak  tak boleh bagi duit belanja... bayangkan tiap kali gaji, semua duit mak bapak ni amik. barang2 cucu semua depa provide, anak ni langsung tak diberi peluang untuk pilih. I just don't understand!!!

*aku menulis semasa emosi kurang stabil so kalau ada reader yang pending lantaklah!!!

please!!! support your daughter.... anak adalah anugerah, amanah. kenapa nak ungkit masalah-masalah yang lama... silap tu dah nama pun manusia... aku tak nampak sebarang penyelesaian untuk masalah ni. puncanya memang dari mak ayah.



wooooo lagi satu dan yang ni berkaitan dengan aku jugak....

aku n dia terpilih untuk p training d lumut next week, (lusa). then mak aku dah setuju sebab aku ada member kan nak join. so dia plak tak boleh sebab payah anak. hanya boleh p kalau bawak anak n mak dia untuk jadik pengasuh. then company aku arrange family room & boleh bawak family dia untuk stay together. ok setle dah satu masalah...

tapi timbul plak masalah lain. dah si runner tu tak dapat hantar dia keja starting next week depa jadikan tu satu alasan. hantar surat resign!!! tak payah keja, tak payah p training sbb nnti pun takda orang nak hantar ambik. nak harap balkis tu sampai bila dia sanggup?? nnti jadi macam si runner tu!!!

walaweeeee.......... orang dah arrange book hotel bagai dah ni. see how strick her parent. tak menyempat2. walhal kita dah explain benda ni akan setle since our boss pun dah nak balik. sementara tu aku boleh manage dulu tapi still tak boleh accept. kau nak hantar kau kata nyusahkan kau, nak pakai keta kau tak bagi takut rosak, anak nak beli keta lain kau kata membazir, nak berenti nnti kau bersungut anak tak bagi duit, so baik kau bunuh anak kau sendirik. kan senang so skang ni mak aku pun dah risau sbb kemungkinan besar aku akan alone p training.

tau niat utama dia nak protect anak takmau bagi kena fitanh dah janda muda. tapi nak bagi anak cucu mati kebulur ke kat rumah???

mak aku dulu tak pedulik orang kampung cakap atau fitnah kami anak beranak. masa abah meninggal ikut hukum memang kena edah dan berkabung 4bln 10 hari tapi untuk aku adik beradik, mak aku kena selalu keluar atas urusan kami. memang la orang kampung mengata. yang mengata tu ada bagi duit bagi kami adik beradik makan???? jangan harap!!!!! buncitkan perut sendiri ada la. last2 sekarang anak kau buncit dulu baru naik pelamin. pastu ada hati nak korek rahsia pasal majlis aku. damn busybody!!!


petang ni balik keja aku hantar colleagues balik rumah. aku nak berjumpak mak bapak dia. bincang elok. tu saja.