Friday, April 26, 2013

hari-hari terakhir sebagai bujangan part II

suasana di ofis...

me: harini berapa haribulan? 25 kan?

HR: eh bukan 26 dah.

Me: ya? alamak dah 26........ (sambil belek jari kira hari)

purchase: takpa... kak paham...

me: (silently browse the calendar & start counting days... mengeluh) dah nak close account.. banyaknya document nak hantar ke HQ....

HR: Balkis! U kira hari apa ni? mati-mati ingat U dah sedar diri wedding day dah almost close!

Me: yala.... sblm kira wedding day, I kena submit document dulu ke HQ. itu yang penting.. tarikh kawin pun I kira la skali....

Purchase: budak ni......

Me: What??? ( aku buat salah ka?)

Sunday, April 21, 2013

hari hari terakhir sebagai bujangan

Sunday weekend.... harini banyak agenda sebenarnya... dan sekarang aku di pejabat pos. tunggu turn nk renew lesen kereta. semangat sambut birthday semalam tapi lupa license dah expired.. heheh

Kali ni aku datang pejabat pos yang famous dengan gelaran lousy service. lambat, orang ramai kena tunggu turn. selalunya aku akan buat muka menyampah tapi kali ni aku bersabar. tunggu dengan tenang. dengar lagu, update blog. aku lengah-lengahkan masa walhal ada je alternatif lain utk speedkan keja aku.

I'm scared.. aku takut msa berlalu dengan pntas. sebab cuma lagi 9 hri.. just want to enjoy single moment. sepuas-puasnya... another 9 days... tolong lah perlahankan masa....

I'm not ready. aku akan mengira detik2 menunggu kali ni dengan tenang. even it's not really me....

Saturday, April 20, 2013

10 hari terakhir sebagai bujangan

sipi-sipi lagi nie... sungguh aku rasa belum bersedia... but... whatever it is, that time will come.

macam mana nak bersedia? pukul 5.30 pagi tadi pun jadi la... nampak mak masuk bilik dan asing-asingkan baju kotor aku untuk dibasuh. mak!!! please la... orang dah nak jadi bini orang lain ni.... let me independent...

orang cakap rezeki lepas kahwin ni melimpah ruah... apa yang penting sekarang adalah tolak ansur... yeah aku kena start mindset sebab aku selalunya banyak bertolak, encik tunang yang banyak beransur...

aku ego, aku pemarah, aku kuat merajuk, cepat bengang, aku kuat protes. sumpah kuat protes, selalu malas nak faham perasaan encik tunang, ambil lewa, malas nak ambik kisah, pendendam,


yang peliknya sifat ni hanya ada pada encik tunang sahaja... kalau orang lain aku aci kerat jari. orang selalu cakap aku antara rakan paling memahami, baik hati, good listener... kenapa aku selalu bagi negative reaction pada encik tunang eh...... hurmmmmm persoalan disitu...


within this 10 days, aku akan berusaha untuk cuba berubah... tolong aku yaAllah...


btw, just enjoy my 10 days as a single... =)

Anak abah

Pagi 31 March, weekend bangun awal hantar adik Fa ke sekolah then beli paper balik tilik apa cerita terbaru. The Star, BH, Kosmo... nothing interesting. Belek2 dah pukul 8.30 pagi. Mak dah bising sebab dah lewat nak hantar nizam ke Dewan Tun. register untuk PLKN di Damai Park resort.

Mak mandi, aku breakfast. mak bersiap dengan nizam, turn aku pulak mandi..

15 minit kemudian, aku dah sarung tudung bagai, yang lain bersiap tak habis2 lagi... ok normal....

teringat zaman dengan arwah abah dulu pun macam ni. abah pun selalu jadi orang terakhir yang bersiap tapi orang pertama yg siap dulu.. kalau jalan jauh contohnya bertandang ke rumah saudara, sebelum balik dia mesti tidur sat ambik mood untuk drive balik. dan sekarang aku pulak turun peragai macam tu...

amazing kan?? heheh

lelaki vs perempuan

Secara jujurnya, perempuan kerapkali memberi klu (petunjuk) didalam percakapan & mengharapkan malah menganggap lelaki akan memahami apa yang sedang difikirkannya tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya...

wahhh statement sendiri tu.. hebat kan?? hahaha tapi the facts is there. memang tepat & precise!

sighhhh... rasa macam nak tampo muka sendiri laju-laju... semalam aku pening dengan colleague aku sorang nih.. dia bagi aku satu movie kartun mintak aku tonton. aku x paham bahasa dia pakai tapi ada la subtitle. sebelum tu lagi dia dah asyik tanya samaada aku dah tengok.

he: how do u like the movie?? baik kan?

me: belum tonton lagi.. heavy rain + lightning. perfect time for doa..

he: really?? well it's not raining at sungai 2. (nampak bonau x caya aku)

me:sungai 2? already have lot of water. KK (kuala ketil) kering kontang. happy outing.


then we stop texted.... after an hour,

he: kenapa kering? tengok longkang mesti ada air.

me: bahasa apa ni??? (aku stat question bahasa kartun yang aku sedang tonton)

he: itu la suruh belajar pi tengok kartun. sekarang masalah besar

me: apa masalah besar? masalah ke? (aku mksudkan mslh aku tnya bahasa kartun, tapi dia maksudkan bahasa pasal longkang)

he: yes. sangat masalah besar. remaja hilang akal bahasa tak kenal.

me: (start annoying) bla3x.... pakcik dah stat membebel.....

then we start fighting sampai aku tuduh dia drunk.


keesokkan hari then baru aku realize kami bergaduh pasal benda yang...... stupid!!
hahahaha maaf. susah kan bila komunikasi antara lelaki & perempuan.. patutnya out spoken terus!

selamat hari jadi balkis

umur menjengah 25 tahun.. dah suku abad... hadiah terbaik hari jadi kali ni mungkin bakal jadik bini orang kot... lagi 10 hari status bakal bertukar. InsyaAllah segalanya dengan izin Allah...

terima kasih pada yang masih ingat aku. hari ni jugak sahabat aku bertunang. tahniah encik zul. semoga menjadi tunang terhebat. cepat-cepat kahwin. hehehe

lagi 10 hari... apa bakal berlaku, Allah maha mengetahui... kuatkan aku ya Allah..


pagi-pagi buta dah receive e-mail dari Justin mintak report untuk forecast feed ayam. bebal lagi kena bawak botol-botol air dia yang aku refil water filter dari rumah.

"please be nice on my birthday. struggling now."

dan.... jeng3x....................


credit to my best buddy, Justin. 

rasa tinggi pulak..well, mungkin badan aku bau telur kot.. baru lepas singgah  cold room tu.. hahahaha


sekalung terima kasih.. also to all my fella.. sabar banyak dengan karenah mengada aku. this fella are terbaik dari ladang.. sesungguhnya!!!!!