Tuesday, November 25, 2014

suami yang memahami

pernah 1 hari aku & en. Chef singgah di stesen minyak. tetiba tekak kering mintak dia belikan soya drinks... & dia belikan aku soya ni...

aku pandang dia semacam.. hello encik... sya tak pernah minum soya botol la... minuman kotak sudah kot... tapi sekali aku minum... Mashaa Allah rasa dia.... sedap teramat!!! kawan-kawan serumah sewa aku saja boleh describe perangai aku macam mana bila dapat makanan yang gila aku suka & enjoy. sumpah ini soya tersedap pernah aku minum. lemak manis disukai ramai... husband aku bila nampak aku punya reaction gitu di relax je. tapi aku tau hati dia kembang semangkuk pasal aku suka pilihan dia... alkisahnya sekarang tiap kali singgah stesen minyak atau aku cakap dahaga, air ni la yang dia nak cari dulu.... this is totally him....



bila bercakap pasal makan lagi pulak... en. Chef antara yang terhebat la kalau bab nak amik hati aku bab makan. kekadang bila dia balik visit aku kat sini mak aku akan dapat rehat free tak payah masak. nak pulak kalau aku keja so dia sorang la masak kat dapur, time lunch dia akan roger ala2 simpati la pasal aku makan tak best kat opis nie. heh... tapi sampai rumah je... dish utama yang dia xkan tinggal adalah ini......


ayam kicap... sumber : google


jarang miss.. ini pun sebab aku cakap favorite food aku memang ayam kicap. walaupun ayam kicap dia x sebest ayam kicap aku buat... tapi of course la aku appreciate hasil tangan dia...

tengah merajuk dengan dia sebenarnya. so ini macam nak motivate balik myself supaya hilangkan rajuk. ingat benda yang baik2 ja pasal sang suami... hehehe

sedikit tentang kerja...teamwork

stress kerja harini. hari kedua bekerja selepas balik dari Lumut. nak catch up balik dengan kerja-kerja basic sebelum ni... hari ni saja ada tiga kerja yang aku perlu fokus.


  1. feed order + dewormer medication - kena forecast dedak untuk ayam bahagian laying. nak taruk ubat cacing. so ubat cacingnya cuma ada 95kg. nak kena tied kan dengan feed order. after order, notice yang ubat tak cukup kot so kena edit balik order. dahla aku punya sistem pengiraan ke laut... kalau branch yang dah 20 tahun operate, diorang dah ada own formula. tapi aku tak pandai pakai formula tu.. so hafal jela.. main handuk je nak order....
  2. mixed posting - sebelum ni make sure 3 hari sekali post. tapi pegi training seminggu lansung tak post balik sini nak check, nak post memang sengsara la... take time... sorry
  3. hatchery transfer problem. - well ini paling complicated sebenarnya... decision making kena bagus. first thing kena tackle masalah & kemudian create solution. by the way aku suka kerja yang macam ni. mencabar minda. ehh takde la mencabar minda sangat. but you really need team work & understanding. Alhamdulillah dah pun berjaya settle.

oleh kerana sistem baru implement di company aku ni. nak kata baru tak la sangat. dah almost more than a year go live dengan sistem baru ni. tapi aku rasa macam setiap hari kami akan facing new problem di mana we dont know the outcome. yang penting we have to give a try on it. macam aku jenis nak marah bila orang buat silap. especially bila aku busy dan masa tu jgak problem happened. but at the end of the day... team work yang akan membuatkan kami boleh hadapi apa sahaja risiko dari new system ni dan akhirnya problem solved...

well... aku takmau la menaip panjang. aku tau readers confirm takkan faham apa yang aku bebelkan ni. cuma aku nakbagitau semangat tem work memang awesome...

Friday, November 21, 2014

another training in Lumut Branch

masuk ni dah kali kelima kot aku datang ke sini sejak join company 2 tahun 2 bulan yang lepas. nak kata best of course la tak best pasal aku rasa office aku kat kuala ketil lebih open & lack of bureaucracy. kali ni sambung training untuk feed forecasting dan jugak GST implemenation in salaes & purchasing.

tapi ok la sekurang-nya boleh improve aku punya skills & also kenalkan aku dengan dunia luar. selalunya terkurung saja dalah hutan kepala sawit di kuala ketil tu.

life so far ok la. dah kurang bersosial. sekarang pun dalam mood merajuk dengan en. chef sebab haritu tayar keta aku panct dia xmau tolong. fine... tau la bini awak ni wonder women tapi jiwa fragile kot. tunjuk la sedikit concern bila isteri mintak tolong. ini dah bini cakap tayar pancit tengah jalan boleh plak sambung tidur. grrrrr geram.... biarkan dulu hati aku ni tenang.


sesungguhnya Allah ersama orang-orang yang sabar kan.... InshaaAllah... amin..