Thursday, June 15, 2017

Bermula life sebagai full housewife

Start 25.5.2017 aku meninggalkan company ayam yang berpengkalan di kedah tu... main reason adalah aku merajuk. Selain tu sebab backbone aku pun dah tak wujud di situ so I feel like buat apa lagi nak stay sana... selain tu??? Banyak monster tua tak sedar diri menyakitkan hati. Fullstop... dari menyakitkan hati so better chaloo dulu..

Well, actually bahagia jugak jadi suri rumah ni rupanya... we have a lot of time to spent. Ohhhh by the way since masih hidup berdua ni memang banyak masa sangat la... most of house chores pulak encik Chef bantu settlekan..

Nak kembali berblogging la... hehehe rindu.

Wednesday, September 23, 2015

Testimoni All Plant Protein Powder Amway

Actually aku dah jadi pengedar Amway around 2 tahun lebih. every month pegi stokis dia di Alor Setar tapi beli barang sikit2 je la. 

alkisahnya last month one of my staff punya husband admitted sebab over diet sampai ulcer perut. huhuhu dengar pun sakit. so dia mintak aku belikan dia All plant protein ni la untuk cure. 

sumber:Google



so far, Alhamdulillah berkesan, luka ulcer cepat baik, since that guy kena sentiasa alas perut dia, so minum ni rasa kenyang sentiasa. kulit pun chantekkk.... honestly aku tak pernah try tapi aku plan nak beli next gaji ni tapi perisa cekelat ....


second customer aku pun ada same symptom tapi dia takut nak cek spital. dia mintak aku belikan jugak protein powder ni... hasilnya pun powerful. even belum fully recover tapi dia cakap selalunya bangun pagi pukul 5 dah berkeriut bunyik perut mintak makan. tapi after dia consumed malam before tido, pukul 6 siap2 nak keja still steady je perut.. hehehehe 
yummmmm lazat kan?? hehehehe
ada jugak perisa berries. tapi nak rasa cekelat dulu. minum sedap, kulit chantek, perut cepat kenyang. boleh la diet ioolllssss...






Monday, August 3, 2015

we all dah together-together...

Alhamdulillah... start bulan 3 we all dah tak main PJJ... dapat stay sesama... he got Cook position somewhere in Kulim Hi-Tech.

stay rumah sewa. Puh betul orang cakap hidup sendiri baru terasa mencabarnya hidup.... sabar & redha... dulu zaman PJJ boleh selalu rindu2an tapi sekarang hari2 jumpak ada kekadang nak terkeluar jugak silat kuntau aku nie bila gaduh..

menangis hentak stereng biasa. bertekak dalam kereta routine now. but at the end otak waras aku selalu pikir. "balkis, do not ever start to shout. DON'T!!!' Alhamdulillah belum terkeluar jeritan. so suami aku pun marah tune dia slow. kih3x....

permudahkan lah Ya Allah....

Rasa terpanggil

dari hari sabtu sampai isnin hari ini mak sambung beraya di Ipoh rumah makcik. aku asalnya nak ikut tapi memandangkan nak simpan Annual Leave, tambahan suami demam malas nak bergerak. nizam pun da stat keja sekali confirm kalau aku join dia la juara nak mengekor nanti. keja ke mana hapa ke mana. so conclusionnya kami bertiga jadi jaga rumah saja....

kebetulan pulak semalam ahad cuti, kena sign buku rekod adik bongsu aku. so tinggal aku je waris terdekat, pukul 11 lebih menapak la aku ke sekolah menengah Parit Panjang,,

wow... may sista!! hebat jugak dapat no 3 out of 25. BUT!!!! A langsung tarak, B saja ada 2 ketoi. Sciene failed. amende punya result nie??? 

"relax la kak, saya yang dapat no 1 pun takdak A!. hangguk hampa la... bangga dapat no awal tapi score hampeh. sesi mencuci minda bermula la semalam. adik aku ka, anak orang ka aku taram jugak bagi cukup. please score girls. jangan memain. hasil siasatan dari guru kelas, dia bagitau bebudak kelas tu tak reti merespon. paham ke idak ke diam sokmo.... hah baguih la biaq berpanau dalam kepala otak bana tu.... because I know how that feel. rugi sebenarnya tak bertanya dengan cikgu ni.. sob3x lihat lah aku. kalau aku pandai dulu tak kan aku keja ladang ayam ni. aku dah jadi one of team in Google company... kikiki gigih gila. but trust me. ruginyeeeeeeelah!!!

before heading back to parking lot, tetiba terperasan suara seseorang

budak: kak... ooo kak....

aku pun berpaling. eh sapa pulak panggil kan... bajet retis la plak...

budak: kak boleh tolong jadik waris saya tak??

me:  yeap. boleh. mana??

this is me!! menjawab dulu. pikir kendian. bodoh tak bertempat. aku dengar dua tiga member dia 

"wehhhh!!! hang dah ada waris... mana aci.. kami takdak lagi..!!" budak tu gelak takdak hal.

terus aku suspek. sahih budak ni budak kelas belakang, saheh budak ni tak bagitau mak bapak ada hari ni. saheh budak ni kureng cerdik!!!.. what the hal la aku p setuju nak menolong jadik kakak mangsa plak... haiya!!!!


this youg girl bring me to her class, prepared my place & so on. aku tanya serba sikit pasal info dia like nama, umur, etc. yo lah nak mulakan kes penyamaran khennn..... katanya kalau takdek waris datang kena balik pukul 2pm. that time almost 12.00pm. confirm nak cabut awal minah ni.. ikshhh3x

ok 1st impression terhadap kelas. gila disaster kelas nih!! meja guru tu aku noticed dah beralun tempat nulis dia. gamaknya ada orang dok main smack down situ. kelas adik aku segak 10x lebih dari this class. this young lady control ayu a bit. hahah bajet cun but still look gangster.

tunggu punya tunggu, budak tu dok menggelisah semacam. apehal minah nie. 

budak: kak, jom duduk depan. nanti sampai turn.

me: ok. relax la dik. kak bukan ada keja harini. kak boleh tunggu. (maybe dia takut aku lambat but aku macam takda hal la beb.)

high salute to her class teacher. lelaki chindian i guess. sorang2 mak bapak dia basuh but in proper way. ada sorang tu camni ha dia cakap

cikgu: haaa si polan ni saya terus terang dengan kak, dia rajin keluar kelas taktau p mana...memang selalu takdak dalam kelas la ya.. lagi 1 kalau kita mengajar kat depan nampak dia kusyuk menulis tapi sebenarnya apa pun tak paham. saya boleh tau sapa yang tulis betul sapa yang buat2 menulis.... bla3x.." merah padam muka mak2. aku gelak spontan. what is wrong? everything revealed in front of their parent. 

terus 1 ayat keluaq dari mulut aku. "what a shame.. memang kalau mak bapak mai dengar cikgu complaint mesti susah la anak2.. heheheh" what I say I really mean it. then baru aku tepikiaq eh sarkastik pulak ayat aku. she just gave fake smile.

so came to our turn. the teacher asked who am I. "saya kakak dia" he smiles. 

ha showed me the kiddo result. mak aih!!! lagi sebulan 2 nak PT3 tapi result humang!!! siap ada TH lagi means tak hadir. i looked her. I asked the teacher. "so bad??? what happened??" sekali lagi ayat kurang bijak keluaq dari mulut aku.

cikgu: hah ni yang saya nak tanya. kakak duduk sekali tak dengan adik??"

aku geleng kepala..

cikgu: saya nak pesan kakak kena pantau sikit adik ni. si polan ni sekarang ni dia slalu hilang fokus dalam kelas. saya pun tak tau sebab apa la nah. tapi dia tak bagi tumpuan dah dalam kelas. 

me: .................. looked her again. dia terkulat-kulat muka nak berak takmau berak cenggitu gaya....
I felt bad. totally bad now. what had happened to her actually.

cikgu tu brainwash dia macam2. lots of social problem happened in their school, she must beware, keep concentrating in class bla3x... I heard & digest everything in my mind. tak malu. tapi rasa bertanggungjawab nak tau. what is your actual problem?? & my mind started to think, Is this happened to all teenager now? how about my sister? did she safe & how can she handle all this social problem here. macam mana adik aku bertahan? otak dia cukup hebat tak untuk fikir mana baik buruk??

dan simpati terus melimpah ruah kat kiddo sebelah aku nie. I think almost 15 minutes the conversation had begun. aku just tepuk bahu dia perlahan-lahan tapi banyak kali. tiap kali dia pandang aku tepuk bahu dia & tunjuk ke arah cikgu. I want her to change badly... conversation end..

budak: kak, saya mintak maaf la. mesti kak malu.

me: ehhh tak lah. tak da apa pun... ada pen?

she gave me pen, aku tulis no fon aku..

me: adik, ada apa2 masalah, bagitau akak akan tolong. bagitau ja... belajar baik2.. mak tau tak sebenarnya harini...??

budak: dia taktau... ehh dia tau tapi tula takleh mai...

I am nodding my head. I trust the 1st answer. her parent never know anything...

mak2.. bapak2... check your teenager... hugs them, be their friend. do not blame or nagging. but be their friend. then you know how to take care of them...