Sunday, April 15, 2012

kasut sekolah

aku bukan antara murid yang perasan melawa masa zaman skolah dulu. nak feeling ke arah tu pun kena pikir dua ploh pat kali. tak macam elfira loy yang sememangnya cun senantiasa. hahahaha ok out of topic..
time zaman-zaman aku skolah rasanya isu kapel, zina budak skolah tak sehebat sekarang. dulu paling hebat pun join gang-gang pelik. black metal, grunge, punk dan sewaktu dengannya. yang lelaki style selekeh, yang pompuan style melawa. baju n kain skolah jenis cotton dan nampak ketat sikit. tudung pulak jenis singkat kalau kau toleh je nampak tengkuk. kain pun singkat nampak stoking pendek kadang-kadang stoking bunga-bunga pink. awwww... seksa you.....

aku gadis stok budak asrama... so bila budak asrama ni mesti alim-alim kucing sikit *aku la... orang lain elok perangai *.

dan oleh kerana aku boyish sikit so aku tak care bukan fashionista sangat nak follow stylo mylo tu semua. yes... aku admit aku penah terikut... aku ingat lagi sebab aku nak jadik stylo tengok fesyen kasut skolah bertali yang tali panjang ikat kat betis. so aku spend almost RM50 beli kasut skolah bodyglove. time skolah harga tu kira dah cukup mahal la... aku beli kasut body glove tu bertali pastu memang shape ikut kaki aku. pakai memang molek je. comfort, nak berjalan pun rasa ringan kaki. tapi.................

sekali nak pakai kasut tu seksa ya amat. slalunya aku orang last skali nak siap pakai kasut. nak kena tarik tali pada setiap lubang. sebab nak regangkan dia sebelum sumbat kaki aku then tarik pulak satu-satu each hole nak ketatkan balik. sumpah aku stress tapi tepaksa tahan setaon sebelum aku tukar kasut. alasan takut mak aku merepek kalau beli kasut lain. memang la bangga kan pakai kasut cun tapi seksa jiwa raga.. cih!!!!!

at last naik tingkatan 4. terus aku tukar. sebab aku perlukan sesuatu yang ringkas, selesa, mudah, easy going dan paling penting menyenangkan keja aku. so tadaaaaaaaa.......




spako dalam kenangan =)


nah.... if orang lain nak nampak remaja dan stylo so beli kasut jenama warrior, tapak kaler hijau merah, then always nampak cool. aku beli spako kasut ala-ala bebudak. cuci 2 minggu sekali. mnggu ni cuci cantik-cantik kapur bagai, minggu depan aku just basahkan tisu then lap2 bahagian plastik kanvas yang nampak kotor dan sapu kapur balik. kapur kasut jimat, mudah dijaga dan paling penting aku x payah nak ikat-ikat tali kasut. bukak, masuk kaki, kelip, dan siap!!! hahahaha dan aku tersangat-sangat bahagia... murah pun murah. 

selain itu... time PJK, kasut ni memang comfort untuk aku, si boyish ni nak melompat sebab dia ala-ala sport. hahahaha


dan paling dibanggakan... pas aku habis form 5 kasut tu still sihat.. adik pompuan aku plak pakai sampai last-last kanvas plastik dia tu dah merekah-rekah terkoyak, dia letak plaster untuk cover sebab dah betul-betul nak habis form 5 time tu. hehhehehe sangat berjasa.

kenapa la aku boleh post entry kasut sekolah kan.. hahaha rindu zaman sekolah, rindu zaman boyish dulu-dulu. 

p/s: betul tanggapan orang. pompuan sanggupe menderita untuk kelihatan cantik.. dan maaf itu bukan cara aku.. huhuhu

Friday, April 13, 2012

takde yang lebih bahagia dari ini

betul... entry ni memang nak menceritakan saat-saat bahagia aku *cheeewahhh...* =)

rumah yang ada baby.. hehehe sapa ada baby kat rumah mesti boleh rasa perasaan ni.
bahagia, happy, seronok, suka hati, gembira..
setiap saat rasa macam nak belek je si bayi
pastu tak sabar nak tengok progress, how he/she develop their skills
dah boleh meniarap, tunggu merangkak, kemudian duduk, berdiri, bejalan, berlari...
it's really impresive..


berangan nak ada bayi sendiri nanti..
hehehehe =)

Monday, April 9, 2012

dalam kenangan

tanggal 1 April 2012, dapat panggilan dari my cousin, nazri yamng mengatakan ayahnya (pak ngah) aku meninggal... terkejut tergempar la jugak tapi aku tak nafikan yang aku jarang bertanya kabar sekarang ni dengan parents dan family dia. aku xdapat p on that day, esok baru sampai. ingatkan sempat jugak menatap jenazah tapi ye... xdek rezeki walaupun aku dah berusaha drive yang secepat boleh dari ipoh...

jenazah selamat disembahyangkan dan dikebumikan di masjid dan tanah perkuburan kulim.

al-fatihah untuk arwah pak ngah dan jugak arwah abah saya (19/09/2002). dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali.

to nazri and family.. be strong... doakan yang terbaik untuk arwah

buang tabiat cakap berkias

melayu memang kaya dengan adab sopan... memang tak dapat dinafikan lagi. tengok cerita zaman dulu pun jadik la nak jadikkan pedoman... antaranya cakap berkias-kias. tujuan utamanya nak menyenangkan hati pendengar...  cakap pastu kaitkan dengan segala bentuk elemen alam bagai so si pendengar kena la paham-paham sendiri.... kena pandai tafsir.... which is good la kan... berjalan sikit otak tu... tak pun kalau si pencakap tu nak tegur so xdek la si pendengar tu terasa sangat kan......

tapi dalam kes aku ni lain sikit.... sorang kenalan kampung aku ni..... (aku cakap kenalan je sebab kami ni tak rapat. aku admit aku jarang bergaul dengan orang kampung). she offer me a job. ye lah dah dia dan aku sama-sama jobless skang ni. dia bagitau mak aku. so my mom pun dah macam semangat la atas sebab trust. yela anak kawan dia kan.... so pujuk aku utk accept the offer. bukan main lagi suruh aku deal dengan gadis ni. ok...aku deal.... tukar no fon bagai. pastu dia cakap yang dia akan ke ipoh so apa-apa hal dia akan roger. aku pun on je la sebab aku memang skang menetap di ipoh.so anything just let me know la kan..

kelusaan harinya sampai di ipoh dah mungkin, aku text dia cakap dia nak stat keja dulu segala bagai.. apa-apa hal akan contact aku balik.. almost two weeks.....


this day aku tepaksa balik kampung nak melawat arwah pakngah aku yang baru meninggal semalam... dan plan aku memang nak balik kampung terus. malas dah stay ipoh. then i've got a message that si gadis nak offer me a job. dia cakap nak bagi stat lusa. masa tu aku dah on the way ke stesen bas. dah sampai dah pun..  siap offer allowances and gaji yang bagi aku agak sedap dipandang. so aku nekad, aku n makcik patah balik. cancel naik bas. aku balik drive from jelapang ke kulim, ziarah arwah and family, balik ke rumah packing baju nak keja bagai, rest sejam dua kemudian balik semula ke ipoh. time tu jangan cakap penat la. dengan hujan bagai aku redah jugak. jemput makcik aku kat tempat keja pun lewat. mak dia datang rumah aku kirim baju nampak aku terbongkang depan tv tido tak sedar. penat ya amat.

alkisahnya bila aku kembali ke ipoh, esoknya bagi alasan pulak dah..... suruh aku bukak akaun maybank, register KWSP. wajib ada. hantar resume, scan result SPM. ok2.... aku try my best la... sebabnya aku pun susah nak travel memandangkan makcik aku keja. nak p sendiri aku tak familiar dengan bandar ipoh ni... aku cakap kan dia yang KWSP n maybank boleh setle lambat. keja dulu pun xde masalah. depa nak gerak ke taiping, so aku cakap singgah amik aku kat jelapang. kot mana pun memang nak lalu sini jugak kan. ok katanya.........

ohhh scope keja macam ni... keja under KKM tapi kontrak la kira. pegi skolah2 cek bebudak punya heatlh and pass questionnaire sikit kat bebudak. malam review. simple. memang aku punya scope pun keja-keja macam ni. so everyday kena travel la sebab nak ke skolah2 yang lain.

ok then the weekend kata nak mai jemput tetiba bagitau aku diorang gerak dulu ke taiping then nnti mintak aku menyusul kemudian dan diorang akan jemput. pulak dah... dan dalam masa tu diorang nak aku siapkan KWSP dan jugak akaun mybank....

kebetulan baby nisa demam, makcik mintak MC dan dalam hari tu jugak aku dan makcik setlekan semua. nisa memang meragam gila la dalam kereta. tapi demi aku makcik susahkan diri. sapa tak rasa bersalah... makcik doing this all because of me. ingat senang tengok anak meragam dalam kereta takleh rehat dengan selesa???

pihak bank terpaksa hold aku punya kad sebab nak kan surat pengesahan yang mengatakan aku keja di sini sebab takde bukti yang aku orang atau menetap disini walaupun aku bagitau banyak kali yang aku stay dengan makcik aku kat sini. aku dah stat risau. macam mana pun aku kena dapatkan offer letter from "bakal bos yang entah jadi entah tak"

dan kali ni aku deal terus dengan akak yang akan handle aku. bukan lagi dengan si gadis sekampung aku tu. last-last dia boleh cakap yang akaun maybank takde pun takpa... aku dah rasa macam sial time tu. serius. hari tu tergedik-gedik sangat suruh bukak akaun kan...... skang takpa pulak.. yang penting KWSP dan emel resume hari tu jugak (khamis) sebab jumaat depa nak setle dan isnin aku dah boleh stat keja.

gagah jugak kami ke KWSP pulak lepas tu, nisa dah memang tetido dalam keta dah. dengan tengahari panas membahang (tambah daramtik) parking letak jauh aku menapak setle kwsp. dah setle balik2 aku mntak emel, send resume bagai. pastu dah prepare ahad aku nak ke medan kit.

dan............. petang sabtu bila ak confirm balik.......


dia boleh tanya balik aku dah hantar ke benda yang diorang mintak.... time tu aku dah cuak + bengang + hampa + stress + segala perasaan negatif lah!!!!!

aku explain semua document yang mintak aku dah hantar khamis lagi... si gadis mintak aku tunggu nak tanya kak tu pastu dia bagitau yang diornag belum proses.

if u're in my shoes, what u expect????? nak suruh aku kutuk ke bangsa aku ni bengap?? dah memang sah-sah bengap!! inilah dia manusia yang memalukan bangsa aku. memang tak boleh blah la. dalam hati ni dah memang aku maki macam-macam cuma tak terkeluar saja. sapa mampu sabar?? i'll do everything. dia kecewakan aku 1 hal. dia kecewakan mak aku itu memang haram!

mak aku hari-hari call nak update pasal aku, dengan harapan aku keja ngan gadis tu ada la orang tengok-tengokkan anak gadis dia...


memang muka ni, kalau jumpak tepi jalan baling batu lagi senang la....
banyak sangat alasan kan.... aku just text, kalau management tak interested nak amik aku cuba cakap aku boleh terima... ni macam-macam sangat alasan... aku pun tak kebulur sangat kalau dah orang takmau bagi... ni dok offer-offer bagai....

last-last just sorry... si gadis tak sangka jadik macam ni, dulu nak sangat pakai orang... ok that's it... kau jangan libatkan aku dah la weh!!!!

semalam mak aku kol, aku try control my voice and my tears.... tapi aku tetap sebak dang menangis. frustration... sebab mak dan aku doing everything. memang all out tapi orang sana berkias dengan alasan hangit.. that's it. jangan harap aku nak suka kau lepas ni.

manusia tau mintak maaf... tapi nak menanggung ni macam mana???

by slowly i have to accept la ini bukan rezeki aku. aku mohon yang terbaik lepas ni... but i'm really hurt with all the things that she done. enough.