Thursday, September 30, 2010

kekalutan minggu ini

ingatkan dah habis projek talk macam boleh lepak2 goyang kaki ghupe2nya idak pon... macam minggu nie busy siapkan report talk, assignment, presentation..... errrr... presentation advance industrial relation kali nie memang aku lebih failed drpd biasa. maunya tak bila aku pesent keja sorang2.. keja plak ntah hapa2. muka aku time depan class tu rasanya  macam org tetelan bijik durian da. memang sengsara!! lebih sengsara dari mengajar anak kambing panjat pokok kelapa ( ada kaitan x??). information system restaurant aku still macam hampas lagi... ok done... keja2 ethics semua da pas kat lecturer...

utk weekend nie plak nak sibuk keja assignment arabic, organizational behavior, research report, CSC system & test, policy analysis test.... wah3x giler tue... mana da homesick nie... grrrr... plan plak nak ke kulim jmpak sedara mara sana.... nazri if u read this, ketahuilah bahawa sepupumu ini seorang yang hebat.. iron lady!!! hahahaha

gerak la selagi termampu...

Tuesday, September 28, 2010

entry marah

adalah normal manusia itu mempunyai sifat marah. tetapi kurang normal manusia itu jika marahnya berlarutan sampai merana satu badan. entry aku 2 3 menjak nie banyak relate dengan negative emotion. aku jugak pernah marah. oppsss ayat silap... aku mmg jenis pemarah. walaupun nmpak aku nie happy go lucky, boleh melawak lebih kurang tapi kadang2 aku boleh menjadik green monster jugak. tapi apa yang aku nak bincangkan disini adalah the way I manage my anger. yess aku x pasti sama ada betul atau x aku gunakan emotional intelligence aku tapi smpai sekarang aku xdk masalah dengan sapa2 kecuali kalau orang tu yang betol2 ada masalah memang masalah la balik.

if I'm mad to someone, aku akan menangis because of geram yang teramat sangat. tu ja cara aku manage feeling aku. dan sebenarnya tu la yang terbaik. ada research mengatakan bahawa menangis adalah terapi yang baik malah dapat memanjangkan umur. ini kerana pada kalenjar air mata itu juga akn menghasilkan hormon2 yang akan menenangkan pelaku itu. hahaha ntahla betul atau tak tapi aku slalunya macam tu la. lepas tu aku akan headache & at last aku akan tido. bila bangun everything will lost. marah aku ke mana tapi diganti dengan pujukan diri sndiri. automatik my mind akan pjuk diri aku. xdek papa la... budak tu x sengaja la... something like that. berfikiran positif okey!!!

lecturer aku pon penah cakap bagus sebenanya berfikiran positive nie, hdup tenang xdek nak pikir masalah ngan orang lain, musuh pon x cari, awet muda gitu sebab jarang nak masam2... hehehehe tapi if telebih positive pon x bagus. orang tempeleng kepala pon kata x sengaja, tarik kerusi time nak duduk dikata melawak aiiii lawak kasar tuu....

hahaha bukan susah pon... yang pentingnya marah sebenanya tak baik untuk kesihatan. bayangkan tengah marah + bengang tetiba kejang heart attack!!! hep!! hep!! hep!! give my breath! give my breath!! hah kan susah... tambah2 plak xdek sapa nak tolong CPR ke, hantar ICU ke, nak ajar mengucap pun xdek.. kan ke susah badan namanya tu... so be positive, avoid anger!! yess!!!

p/s: entry nie terpaksa dihabiskan secara tergesa2 kerana aku terdengar secara jelas orang menebas lalang kat belakang umah aku padahal jam menunjukkan 2.43 a.m. ohoiiii sapa punya keja neh!!!!... huhuhuhuhu don't make me scared!!!!!

mata masih terbuka

okey kenapa aku tetiba masuk entry padahal gila busy. yeap I'm sooo damn tired... banyak keja de... ni la bahananya asyik tangguh keja... kan mak da pesan ada masa siapkan keja jangan tangguh.. sungguh aku black sheep in family. tapi anak mak sokmo. hehehehe well, ethics report, IR presentation, ethics journal, CSC poject restaurant system, arabic assignment, semuanya memrlukan komitment yang high!! besala student. da almost 5 taon blaja sini tapi pangai still x berubah. nak jugak wat keja last minute last diri sndiri yang teraniaya.. makanya smpai skang still layan laptop lagi. nak tido pon susah hati... huhuhuhu

sikit je lagi.. x sangka da dekat final exam da. gila ahh. sem nie aku langsung xdek improvement.. tu la memandai sangat becinta kan3x... kalaulah masa boleh patah balik, mahukah kamu single semula??? hehehe ada jugak perasaan cenggitu. bukan bermakna x bahagia tapi aku belum cukup besedia. so sem nie betol2 survival lah. kena show of cket kat mak even dah ada buah ati, pangai anak dia tetap maintain sebagai anak solehah. hehehe

adik aku suhaimi, asyik merengek aku repair handset beliau. rosak angkara smpan dalam poket suar skolah pastu suar tu rendam dalam baldi ngan air sabun. mau hidup lagi ke handset nie tambah2 sony. macam xdek harapan ja... malas betol nak hantar kedai. serius skang macam xdek nafsu nak melepak2 merayau macam dulu2. boleh melepak depan tv kat umah pon da 1 nikmat x terhingga dah. sebabnya aku skang kaki berkurung dalam bilik. bilik serabut macam tuan jugak tapi nmpaknya aku masih setia. hahahaha

ape lagi nk muat dalam entry nie... owhh... gang2 kulim..... sungguh aku rindu orang2 kulim. ikut hati nak je aku terbang xpon invisible terus muncul sana. tapi apakan daya... keadaan masa & jugak menjaga hati orang di sini. yalah no maxis aku da betukar tuan. pasni plak no celcom aku plak akan menjadik korban. tapi bagus jugak keadaan macam nie. encik chef... ko patah2 kan la simkad nie. I don't ever care.. hehehehe

ok jom sesapa da keja smbung ngan keja... xdek baik la tido... sebab lepas nie maybe da xdek peluan cam aku skang. huhuhuhu

Saturday, September 25, 2010

dendam...

dr. Fadzilah Kamsah ada cakap marah lebih dari 4 minit bakal jadi dendam. tadi dalam ceramah LDK sorg lecturer ada mention yang perempuan lebih berdendam & simpan kemarahan berbanding lelaki. besides, pompuan suka mengungkit. yes.. kali nie aku teringin nak besembang sal dendam sebabnya aku jugak kategori pendendam. aku jugak simpan marah lebih dari 4 minit. marah aku hanya boleh diubat dengan tido... rasanya...

seorang kawan aku... baru aku perasan yang dendamnya cukup kuat terutama pada lelaki yang slalu menyusahkan dia.. kadang2 manusia kena redha & lebih terima kenyataan.. sebabnya tiap yang berlaku ada 1001 hikmah....

tetiba entry kali nie berhikmah.. hehehehe dendam aku?? mudah je... encik chef da tau cara aku.. cuba wat aku marah.. ciap la... aku balas setimpal smpai dia frust menonggeng. hahahaha

Friday, September 24, 2010

project settle... aku manusia paling bahagia

hah kali ni aku nak balas dendam okey... sesapa baca entry nie lantak la bosan ka melangut ka.. do I care??? hohohoho.

sebenanya aku sangat bahagia kerana akhirnya pada hari ini dengan rasminya jawatan aku sebagai assistant managor of industrial relation talk and ethics dialogue telah dilucutkan... ooopppsss bukan sebarang lucut okey...project da selesai dan ini bermakna aku da x payah nak pekesah hal2 project lagi. skang boleh concentrate study plak... (okey sila jangan peduli statement nie)

nak tau betapa humang sengsaranya aku??? imagine 2 ari sebelum talk tetiba org dari pihak penceramah ethics call bagitau depa x dapat surat official yang kata kami jemput. padahal aku da fax seminggu sebelum posa ok!!!! nie aku rasa fax tu macam syial!! tapi bila pikir2 balik aku pon sedikit kurang pandai sebabnya masa aku fax kat kedai gang selendang (nama rekaan gang aku sndiri sebabnya bebudak nie suka pakai selendang tutup kepala padahal selendang jarang nak mampus). masa da fax aku mntakkan resit depa cakap menda alah tu x di provide sebab ada masalah tp confirm org sana da terima surat aku. dengan bulat2 aku pecaya rupanya kena kencing. cehh!!! sabar2... aku belom cukup gamak lagi nak perabih duit beli pettrol bakar kedai bebudak tu...

problem kedua... masa aku ngah sengsara mengadap market kat kupang carik barang basah tetiba dapat kol dari ketua, encik mus bahawasanya dewan mini yang ditempah terpaksa ditarik balik sebabnya UiTM nak pakai untuk bebudak pre-law final exam.hah sudaaaahhh..... otomatik aku rasa hot!!! dah la dewan satu tu ja. nak kena carik gaduh rebut sana sini ngan pihak U. konpem2 kalah even 18x aku bagi alasan kami tempah AWAL!!!... anggaran audience 355 orang, pastu depa amik dewan tu, so apa keputusan yang ada.... tukar tarikh??? ohhh tidak!! dah la deal ngan orang luar.. mau aku tutup muka ngan beg plastik if tunda. banyak keja tu nak kena redo... carik tempat lain... pe hal... dewan pon 1!!! bila ngadu kat madam lyn, nasib baik idea bernas beliau membuatkan aku kmbali bersemangat!! perrghhhh!!! wajibkan part 4,5,6 BASIC pastu wat kat B11 dgn kapasiti dalam 150 org. kira cukup2.. k settle problem

okey nie paling x best dalam dunia. tetiba aku rasa bengang ngan ketua projek atas alasan kurang munasabah. dan disini aku mengaku aku  x professional.. fullstop!!! no comment... ngeeee~

petang khamisnya pas class cik mie semua classmate give full cooperation. aku pon perghh kalut usung kerusi meja nak convert class jadik dewan. imagine la class kat level 2, nak angkat kerusi VIP dari ground floor naik tangga punya la seksa. time ni la untung jadik pompuan. hahahaha lelaki2ku yang macho, silalah tunjukkan kegagahan hampa ye akhirnya berseri bakal dewan untuk acara esoknya... yeehhaaa~

paginya~ awal aku bangun, loceng x bunyi aku da tejaga. serius da rasa nervous. bayangkan 1st event yang diconduct sndiri nak belangsung. macam2 dalam kepala otak aku nie. penceramah x hadir ke, audience boikot progrram la. ntah hapa2. sungguh otak aku penuh dengan perkara2 negatif semata2. tapi dresap aku still meletop-letop gitu. bangun awal, mandi, smayang, terus ciap2.. uniform arinie kebaya pinjam. blaja jadik wanita melayu terakhir..not bad la cutting aku so teruskan. nie kalo encik chef tengok nie mau nya terus heret aku jmpak mak dia. kesopanan terserlah tapi jalan berselerak jugak. hahahaha

first thing first aku smpai court yard, aku nmpak brader2 facilities baru nak bawak turun pokok bunga dari lori. masa tu around 7.40 a.m. hah bia betol... sempat ke nak menyusun... aku naik cek2 apa patut.. mmber x ramai lagi so ngah2 prepare2 pape patu dalam 8 lebih da stat nmpak 7 8x orang yang ke meja pendaftaran. tau apa perasaan aku masa tu.. aku rasa macam nak peluk sorang2 yang attend aku nye program. gila bangga, bahagia!!! fuhh!! (ok aku paham aku mengada gila!) pastu makin lama makin ramai. if sebelom nie rasa tempat telebih cukup kali nie aku perasan macam tmpat x cukup je. huuhu akhirnya dalam 8.30 encik Ibrahim dari DGIR smpai

tau dugaan seterusnya??? gila bersemangat aku duduk saff hadapan. selain nak dapatkan ilmu lebih aku lebih prefer kerusi VIP sebabnya ada tmpat sokongan tangan & berkusyen.. of course la like2 gitu. tapi tetiba rasa malang bila keadaan nmpak wort. mic yang tetiba ok stat wat hal, open office software yang download smlm hilang, so penceramah x dapat bukak slide, mic wayarles x prepared, dan segala bagai. mada lyn da nmpak x puas hati. aku lagi la serba salah. last2 kuar merepek kat luar kat sesapa2 yang aku singgah benti. then ajak cik azril plak merepek kat bahagian UPTP. ntah wat keja ntah hapa2. geram aku. baru nak cun2 catwalk x jadik dah. masa tu memang da berpeluh bagai nak rak. lama jugak aku amik semangat nak masuk dalam bilik balik sebabnya aku takot kena lagi. tapi bila masuk madam lyn da senyum aku boleh la benapas cket. agaknya dia memahami situasi aku yang berdepan ngan dilema time tu. tidak ku mntak semua ini terjadi sebabnya aku mahukan suasana yang sempurna sahaja. huhuhu

akhirnya pada sesi rehat brader UPTP bejaya handle keja dia. & saat paling bahagia bila kawan2 aku gesa aku suruh makan je x payah pikir keja. depa setlekan. perrghhh gila terharu. makan VIP plak tu. layak tak utk aku??? rasanya sangat... hehehehe penat wat keja hilang dik oiiii!!! next sesssion bejalan lancar smpai ke petang. tambah2 sesi petang dia nye penceramah gila kelakar. mau tercabut urat geli aku gelakkan cara dia bagi ceramah. mmg meletop lah!!!

overall... ini komn iklas dari hati aku as assistant. hehehe baru assiist da belagak diva bagai. aku sangat bangga dengan cooperation dari mmber class even as we can see class berpuak2... tapi time wat keja semua commit. i like saaaanggggattt... aku jugak terharu semua contribute tenaga, idea, kreatif, peluh & sewaktu dengannya dalam projek assignment nie. dah deal dengan org luar sama. bila dapat wat the best tu mmg bagos la sesangat. tapi kuciwanya bila ada jugak yang nak sabotaj majlis. macam bagus je, dah la x contribute sangat, waktu ceramah bising macam sesi dia plak. cis3x tapi xpa aku x kisah sebab semua enjoy!!!!


wahhh penat2! esok LDK plak, seharian lagi dengar ceramah. jenuh aku... tido awal... dar~

Tuesday, September 21, 2010

hallu...

ok da bekarat... ni nak stat gilap2 balik...

mood bahagia sekarang. serius!!!! family aku, family dia da settle...
kau nak apa lagi if da di"treat' macam princess.. kah3x ya la tu..
aku cuma nak... hubungan nie akan sampai ke fasa perkahwinan & berkekalan smpai ke akhir hayat..
sunnguh aku nak kesudahan macam nie. (hahaha beterus terang lagi mudah)
lagi harapnya relation kami xdek diuji terok2 sebabnya aku nie cepat give up

Sunday, September 5, 2010

salam lebaran

dalam kesempatan nie aku ucapkan selamat hari raya
minal aidil wal faizin 
to all readers,
family, friends, relative, jiran tetangga,
& sewaktu dengannya...

dengan ini jugak diisytiharkan 
blog ini akan bersawang wat sementara waktu
sebelum aku balik update semula...

Thursday, September 2, 2010

ni la keja pompuan....

dendam bermula... memang plan nak kuar.. 
memandangkan kak ipar sepupu aku, kak yati pesan belikan kasut raya
beraya as pregnant lady.. (how suweeet)

aku pon berangan nak kasut raya..
smpai2 CS.. weee~
penat jgn cakap... 
kasut yang bekenan langsung x jmpak.
huhuhu

last2 smpai kedai makan ngan kecewa..
tapi kat tangan da beli blaus & selendang 2 helai..
pheeww~ 
lain yang rancang lain yang beli...
yess pompuan memang cenggini
nothings weird!! hahahaha
xpa aku carik kat a.star ja esok
x sabau smpai macam rasa nak fly skang ke sana
ngeee~ over sangat.. sabar2...
wait for me!!! yeahh!!