Tuesday, February 23, 2010

krisis kewangan yang meruncing........

balik dari kola kangsar aritue malamnya aku bukak notebook nak stat assignment.... "aikk!! menda yg lama sangat nie nak on... x boleh2... aduhai...." mula hangin 1 badan. terus aku panggil emi coz xdek org len dah yg main notebook aku kat umah except dia. malam tue aku marah jugak adik aku tue. dia pon muka panik semacam dah p check pa jadik. kepanasan aku tue disedari adik aku sorg lagi.. ron. dia soh pakai notebook dia tapi masalahnya suma bahan dalam document.

ron: aku beli external hardisk mahal2 bagi ang len kali backup situ la.. kalo x reti pakai bek bagi aku.

alamak.... he's totally right. besalah plak kat emi. bila dia cakap xle on jugak aku just angguk la. esokna anta dia balik hostel bawak terus p fitrah hikmah mntak tolong brader2 situ.. nampak gaya depa kata hardisk rosak. document2 dalam tue suma xleh selamat. muka aku mmg sangat lain dah.. moody giler... brader2 tue cakap nk investigate dulu.... hadui.... group aku plak depend kat notebook aku ja. then seb la ana boleh pinjam notebook balak dia. aku apologize byk2 la kat depa. learning from mistake. hardisk external tue aku save suma document yg smpan. hehehehe

hah simkad aku pon tetinggal kat restoran kat bndar diraja sana. kena wat lain nnti. tue pon pakai duit. semalam plak cek duit aku dalam akaun ana. nazri bank in 250. tgk2 da 180 ja. mau 70 gak hilang. wahhh macam la aku anak org loaded nak biar camtue.... nak kena setle ngan mybank plak. adoiiii!!!!!!!!!!!!!!! geram gila suma benda x menjadik.. malamnya aku ke fitrah hikmah semula... dia gtau good news hardisk aku xdek masalah so suma document boleh selamat. tp bad newsnya motherboard yg maybe affected. kalo HD aritue 200 lebih tapi motherboard maybe dkt 800. mak aih!!!! bek beli yg baru.... lagi la susah ati. napa ntah nasib banyak x menyebelahi aku.... makan kat kedai pon x lalu dah. ngan assiggnment melambak nak ciapkan. aku wat keja gila. malam tue plan nak p umah milah pinjam laptop dia.

ngah tnggu makan tetiba ujan turun lebat selebatnya. ALHAMDULILLAH...... tapi start cuak. boleh ke aku drive BCC ngan keaddan camnie. dahla gelap... confidentkan diri... tue ja cara. balik umah dalam ujan lebat tukar baju terus kuar ngan ana. smpai highway jalan kering. aikk merbok ja ujan lebat. ALHAMDULILLAH....

ana nye nset masuk ayaq tetiba hang. aku sua la enset aku bagi dia pakai coz nset maxis aku still ada. ntah macam mana dia masukan sim smpai tekluar besi ntah hapa. terus xle detect sim. ALLAHUAKBAR..... my hanphone!!!!!! hp celcom aku da rosak... huk3x kenapa nie.... tapi aku x terdaya nak marah.... ana rasa besalah sesangat. xpala bukan rezki aku. dia kata nak repair... tnggu ja la...

otw singgah ec minyak kat caltex lepas giant. stesen tue dalam cket. dah nak ttp tnggal 2 customer ja lagi. ana cuci2 kaki aku betolak terus. nk dekat smpai fais kol ralit sembang aku telepas smpang masuk umah milah. nak wat u-turn aku da bagi signal tetiba sorg mamat motor hon. hah ini aku geram! aku da bagi signal nak hon2 lagi... mamat tue yg xdek sivik... tnggu traffic light tetiba sebuah motor benti sebelah aku. "nak p mana nie??" alamak!!!! dahla cermin tingkap aku tebukak luas. aku da cuak... muka pon xboleh blah! huh aku gerak keta ke depan di follow n tanya lagi. muka ana da macam nak meraung pon dah ada. cepatla ijau.... cepatla ijau....

pas ijau aku terus pecut n masuk simpang umah milah. mamat tue follow gak smpai simpang tue then blah.... pheeww!! then ana story the whole thing... rupanya mamat tue customer dari caltex tadi. masa aku tnggu ana dia dah standby blkg keta aku. MASYAALLAH... langsung x perasan...

aku u-turn pon dia follow. nasib xdek papa. mmg dasar poyos! huhu... smpai umah milah depa da get ready. suma family dia x tido lagi tnggu kami. sembang2 kendian balik. ALHAMDULILLAH xdek papa belak time balik.

minum nescafe.... ciapkan byk gak. aku tido paling last. 5.30 pagi subuh bgn jap them tido spai kul 9. bgn pagi nie.... ntah... penat nak pkir. gadget2 aku suma bermasalah.... muhasabah2 balik... agaknya aku kena bayar zakat nie... hehehehe nnti nak sembang ngan ustat aku samada aku wajib ke x cozz i'm student....

1 benda ja aku ingat... maybe ada silap aku kat mana2 yang aku x sedar aku buat. papapon nnti akan ada hikmah yg aku dapat.... sabor la ati... huhuhu

No comments: