Monday, May 28, 2012

sesi menyedapkan hati sendiri

dalam hidup memang banyak dugaan. kita akan sering diuji dengan pelbagai perkara yang kadang-kadang rasa tak termampu nak menanggung... tapi apa-apa pun kena pegang pada satu kenyataan.. Allah takkan uji di luar batas kemampuan hambaNya sendiri....

perggghhh introduction... boleh buat jawab soalan pendidikan islam kertas 2 SPM.. hehehehe well... kehidupan makin sukar sekarang...

aku perasan sejak aku keja skang ni. mak aku lebih banyak mengalah dengan aku. bukan mengalah apa tapi lebih banyak bagi aku chance untuk rest time weekend... tapi dari segi lain aku banyak bertolak ansur balik. macam weekend baru-baru ni asal mak suruh buat kerja rumah mesti dia akan point nama selain dari nama aku.. hehehehe sebelum ni asyik-asyik nama aku yang dia suka pick. tapi sebab dah terbiasa so kekadang aku ringankan tangan balik. sampai hati ke diri sendiri rehat walhal mak dari aku kecik sampai lah sekarang still xdan nak rest lebih-lebih. so penat aku sebenarnya tak de la seteruk penat mak jaga aku adik beradik. ( phewww rasa menitik air mata)

sedih la.... semua adik beradik berkumpul kat rumah sekarang tapi aku terpaksa menginap di rumah mak sedara aku sebab tempat keja jauh dari rumah... weekend ni la sempat nak melepak kat rumah pun... ditambah pulak dengan keadaan sekarang aku selalu buat perbandingan....

if dekat rumah kalau balik penat-penat keja dekat rumah dah siap makanan sedap-sedap. sampai rumah selalunya aku terus dapat makan dan rehat. dapat besembang dengan mak pasal macam-macam, pastu tido depan tv, makan jangan cakap la... everything is perfect.

tapi kat rumah orang lain aku tak dapat la nak goyang kaki macam di rumah kan.... nampak benor buruk perangai anak dara mak nanti. macam hari ni aku sangat-sangat terasa lain...

start pagi mak dah siapkan breakfast, barang-barang aku nak balik kulim mak dah letak tepi motor untuk mudahkan aku. sebabnya aku nak travel jauh so takut aku terlupa. aku breakfast siap kenyang-kenyang, then terus gerak ke kulim hantar barang sebelum aku bertolak ke juru pulak. time lunch aku tak keluar makan sebab kenyang. tapi petang belum cukup office hour aku dah kebuluran. rindu dekat masak kicap ayam my favourite. habis keja 6.15 petang before sampai rumah aku singgah tesco beli ayam dan sayur. plan nya nak masak la.........

alkisahnya sampai di rumah, cucu mak sedara aku dah dalam 5-6 orang. semua pakat belum makan. masak, semayang, sambung masak. rasa nak menangis pun ada. yeap aku penat kemudian mengadap karenah cik-cik cucu yang maha nakal.... time nak makan pun agak terganggu sebab ramai. I really need space for myself. so bila keadaan dah tenang sikit baru boleh makan. tu pun takde sepenuh hati sangat.... I really miss my home.

tapi.......................... apa-apa pun kena pandang dari sudut positif. anggap la aku tengah membina ketahanan fizikal dan mental... nanti bila aku pun dah berfamily, hari-hari aku kena mengadap macam ni jugak kan................

1 comment:

Mr. SAYA LAPAR said...

hahahahha.. rileks la... kalo hang rasa mcm tu aku lagi teruk.