Friday, June 1, 2012

realitinya masih tetap berbeza....

dulu kali pertama jejak kaki ke UiTM. aku punya nervous taktau nak cakap. masa kereta jejak masuk gate, aku memang pegang dada takut jantung melompat jatuh sebab masa tu aku rasa adrenalina aku mengalir selaju-lajunya... pehhh... macam-macam yang aku pikir time tu. macam mana nak hidup dalam kolej, kawan macam mana yang aku dapat nanti.... tapi Alhamdulillah aku dah berjaya selama 5 tahun...........

then bila dah habis study, aku macam dah konfiden sikit dah sebab dah makin matang.. (heheheh sengal....) interview la sana-sini, dapat tak p dapat tak p, last-last terima untuk 1 company ni. so masa nak first day keja, malam tu aku dah imagine, p ofis kena sentiasa pakai baju sesuai which is nampak korporat,kena behave as a ladies. bukan girl lagi dah. kerja plak belek document dan duduk dengan lebih selesa dalam bilik air-cond. sekali keja baru tau betapa susahnya nak pegang duit gaji sendiri. 1st week pakai baju elok-elok. sampai 2nd week pakaian dah out... ikut hadap saja nak pakai. kadang-kadang t-shirt pun jadik la then sarung vest kat luar bagi nampak bekerjaya sikit. kena deal plak dengan mat-mat bangla,apa yang aku bayangkan tak sama dengan apa yang berlaku secara realiti. sebab dalam kepala aku, aku hanya boleh pikirkan perkara baik-baik saja. tapi hidup susah lebih banyak dari senang kan.... hehehehe sekarang aku just accept.. aku hanya berharap "all is well".. tu pun kalau pandai manage........



tapi yang satu ini aku tak pernah imagine dalam real world. belakon mungkin tapi untuk kali pertama aku nampak situasi ini



si bapak sedang sibuk besiap nak keja. si ibu yang memang sibuk dengan anak-anak mintak tolong si bapak bancuhkan susu anak


Ibu: abah tolong bancuh susu anak sat

bapak: huh!!!! takmau aku. tak nampak aku tengah siap nak p keja ni???


ya... aku memang tak banyak pengalaman sokes macam ni agak menggamamkan aku....

itu habuan dia... habuan aku??? "suami" aku pun perangai macam ni ke tak... wallahualam... cuma harapkan yang terbaik............

No comments: