Tuesday, November 25, 2014

sedikit tentang kerja...teamwork

stress kerja harini. hari kedua bekerja selepas balik dari Lumut. nak catch up balik dengan kerja-kerja basic sebelum ni... hari ni saja ada tiga kerja yang aku perlu fokus.


  1. feed order + dewormer medication - kena forecast dedak untuk ayam bahagian laying. nak taruk ubat cacing. so ubat cacingnya cuma ada 95kg. nak kena tied kan dengan feed order. after order, notice yang ubat tak cukup kot so kena edit balik order. dahla aku punya sistem pengiraan ke laut... kalau branch yang dah 20 tahun operate, diorang dah ada own formula. tapi aku tak pandai pakai formula tu.. so hafal jela.. main handuk je nak order....
  2. mixed posting - sebelum ni make sure 3 hari sekali post. tapi pegi training seminggu lansung tak post balik sini nak check, nak post memang sengsara la... take time... sorry
  3. hatchery transfer problem. - well ini paling complicated sebenarnya... decision making kena bagus. first thing kena tackle masalah & kemudian create solution. by the way aku suka kerja yang macam ni. mencabar minda. ehh takde la mencabar minda sangat. but you really need team work & understanding. Alhamdulillah dah pun berjaya settle.

oleh kerana sistem baru implement di company aku ni. nak kata baru tak la sangat. dah almost more than a year go live dengan sistem baru ni. tapi aku rasa macam setiap hari kami akan facing new problem di mana we dont know the outcome. yang penting we have to give a try on it. macam aku jenis nak marah bila orang buat silap. especially bila aku busy dan masa tu jgak problem happened. but at the end of the day... team work yang akan membuatkan kami boleh hadapi apa sahaja risiko dari new system ni dan akhirnya problem solved...

well... aku takmau la menaip panjang. aku tau readers confirm takkan faham apa yang aku bebelkan ni. cuma aku nakbagitau semangat tem work memang awesome...

No comments: