Friday, November 7, 2008

sudut insaf

Mukjizatnya Azan Pesanan Semasa Mendengar Azan... Kematian itu pasti menjelma . Hanya masa danwaktunya yang tidak kita ketahui . Cuba kita amati . Mengapa kebanyakan orang yang nazak, hampir ajaltidak dapat berkata apa-apa . . . . lidahnya kelu,keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan'sakaratul maut'

. Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklahkamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allahakan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya ."Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agarmendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasaazan berk uma ndang . Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormatiazan . Banyak fadhilatnya .

Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri .Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri?Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allahakan kelukan lidahnya ketika nazak . Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajalhampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah . . " yang mana sesiapa yang dapatmengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabutAllah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka . Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan danmohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasanyawa kita sedang dicabut .

"Ya Allah! Anugerahkanlahkematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia,lancarkan lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillallah . . " semasa sakaratul mautmenghampiri kami . Amin . . amin . . amin Yarobbala'lamin . . " WASIAT NABI MUHAMMAD S . A . W . kepada SAIDINA ALIR . A . ;

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya:
1) Jujur dalam berkata-kata .
2) Menjauhi segala yg haram
.3) Merendahkan diri .

Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
1) Merahsiakan ibadahnya .
2) Merahsiakan sedekahnya .
3) Merahsiakan ujian yg menimpanya .

Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
1) Takut berlaku dusta dan keji .
2) Menjauhi kejahatan .
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalamkeharaman .

Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:
1) Mengawasi dirinya .
2) Menghisab dirinya .
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s . w . t..


Wang RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotakderma masjid, tetapi begitu kecil bila kita bawa kesupermarket . 45 minit terasa terlalu lama untukberzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untukpertandingan bola sepak . Semua insan ingin memasukisyurga tetapi tidak ramai yang berfikir dan berbicaratentang bagaimana untuk memasukinya . Kepada sahabatku yang dimuliai & dihormati . . . Kitaboleh mengirimkan ribuan 'jokes' dan ' surat berantai' melalui e-mail mahupun edit/mengedit danlain-lain . . tetapi bila mengirimkan yang berkaitandengan ibadah seringkali berfikir 2 atau 3 kali . . ... .

No comments: