Monday, March 21, 2011

kicap vs parut

jumaat petang aku balik kampung hantar kereta balong & dapatkan kereta aku yang baru keluar workshop... mak merepek jugak la seribu lebih habis repair kereta arwah abah tu... hehehehe mak tetap terbaik!!! tapi heran jugak dalam mak merepek2 pasal duit sempat lagi dia beli buaian letak kat luar rumah. weeeeeee!!!!! bersinar2 mata aku tengok. yala dah lama mengidam nak mak belikan boleh lepak2 goyang2 kaki kat halaman main buai laju2 kannnn ehhhh!!!!

sori terkeluar topik.... ok pada sabtu aku attend dua kenduri dengan mak.. area2 kampung jugak. then lepas kenduri lepak kat ruang tamu carik mood terpikir...

"sangat bosan balik rumah sewa makan kena makan kat kedai lagi.... ohhh tidak!!!"

so tanya mak if ada something untuk dimasak dalam fridge. mak suruh buat ayam masak kicap (my favourite)

gigih aku keluarkan ayam, perap garam kunyit, panaskan minyak... sambil2 tu potong bawang segala bagai... tengok2 minyak da panas... lantas aku masukkan ayam tadi... (ntah lupa Bismillah ke tak time tu)

unfortunate....... "pppoooommm pprrrannngggg kkkkeeeebbaaaabbbooommm!!!!!" (hah ni auta semata2)

serius aku bebal!! muka, tangan leher, pedih jangan cakap la... terus aku cuci dgn air... tak smpai 2 minit kawasan kena minyak tadi merahhhhhh bengkakkkkkk!!! menangis dekat situ jugak tapi still sambung masak sampai habis.

siap2 ayam kicap terus masuk ruang tamu. proses mengadu domba dimulakan....

mak membebel jugak sebab aku lambatbuat precaution... dia cakap lain kali kalau kena terus letak kicap. xde la nampak kesan melecur tu... mana la aku tau kan....last2 ambik aloe vera ja letak dekat kawasan kejadian. pedihnya sampai ke hulu hati la.... ni yang buat aku sangat sedih...

balik rumah sewa, tangan still bengkak... aku pekena nasik, ayam masak kicap beserta air ribena yang dibekalkan tadi....

pas tu baru encik chef pesan jangan makan kicap, nnti berparut... n baru aku teringat mak pun selalu pesan benda yang sama.....

kenapa kicap? kenapa bukan kopi??? kicap favourite aku kot!!!!! arrrggghhhh dugaan2!!!!

1 comment:

Putera Naim said...

balkis dan kicap...